Revista care te menține sănătos

Nutriție

Magneziul ne prelungeste tineretea

22 noiembrie 2006
Share

Sarurile de magneziu se gasesc de obicei in tesuturile animale si vegetale. In corpul nostru ele sint in proportie de aproximativ 7 ori mai mare decit cele de fier.

Doza zilnica este de 150 – 350 mg, mai crescuta la copii si la femeile insarcinate. Absorbtia magnezului se face prin aparatul digestiv, de aceea unele afectiuni ale acestuia pot duce la fenomene de absorbtie insuficienta. Ea este favorizata de prezenta vitaminei D, iar fixarea mineralului se face in prezenta vitaminei E. Magneziul influenteaza pozitiv functionarea hormonului paratiroidian si a hormonului de crestere, precum si formarea proteinelor. De asemenea influenteaza pozitiv metabolismul glucidelor si lipidelor. Unele medicamente (cortizonul, aldosteronul, tirozina s.a.) favorizeaza eliminarea magneziului din organism. In organism, magneziul se afla intr-o relatie de interdependenta cu sodiul si calciul, intre aceste trei minerale putind avea loc asa numitul fenomen de transmutatie moleculara. Astfel, daca in organism este o concentratie suficienta de magneziu, si apare o deficienta de calciu, prin acest fenomen de transmutatie, se poate forma calciul necesar din magneziu.

Recomandari

Pentru asigurarea necesarului de magneziu, se recomanda piinea neagra si folosirea sarii grunjoase, bogata in saruri minerale si in magneziu, la prepararea mincarii. De asemenea se poate consuma supa in care au fiert legumele, fructele sau carnea.
Magneziul este prezent in cantitati notabile in:
fructe: mere, gutui, prune, cirese, visine, caise, castane, smochine, curmale, nuci si macese; legume: morcov, patrunjel, telina, sfecla rosie, praz, cartofi, rosii, vinete, urzici, spanac, andive, bob, sparanghel, fasole alba, mazare; produse de origine animala: ficat, inima, rinichi si muschi; cereale: griu, porumb, orz si ovaz.
Prezenta in cantitati normale, prin aport alimentar, a magneziului in organism inseamna: prevenirea imbatrinirii premature a tesuturilor, a asteniilor, a tulburarilor digestive (de motilitate, enzimatice, de acidogeneza), a afectiunilor aparatului respirator, a unor alergii, a unor tulburari in zona hepato-biliara, legate de contractiile vezicii, de constipatie, de detoxifierea ficatului s.a. Magneziul este cardioprotector, previne instalarea spasmofiliei, a gutei si a artrozei.

Daca lipseste…

Deficitul de magneziu, in schimb, se manifesta prin anxietate si hiperemotivitate, prin spasm laringian, prin cefalee, vertij, lipotomie si insomnie. Tot in lipsa magneziului se manifesta oboseala vizuala, palpitatii, dischinezie si astenie biliara, precum si fragilitatea fanerelor (dinti, par, unghii). La batrini, carenta de magneziu se manifesta in plus prin tremuraturi, tulburari de mers si astenie.

Mircea Teodosiu
Farmacist primar

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.