Nutritie

Beneficiile untului: 10 motive pentru a consuma acest produs

miercuri, 25 februarie 2015
Share

Untul devenise, in secolul trecut, un produs blamat, odata cu cresterea popularitatii margarinei, considerata atunci mai sanatoasa, fiind produsa din grasime vegetala. Intre timp, s-a descoperit ca margarina poate contine grasimi trans, daunatoare organismului, untul revenind in gratii. Recent, untul a devenit din nou un produs marginalizat, in favoarea uleiului de masline sau a celui de rapita (sau de canola).

Totusi, exista destule motive pentru care untul – mai ales cel traditional – ar trebui sa aiba un loc rezervat la fiecare masa. Un studiu al Universitatii Lund din Suedia arata ca untul are un aport mai mic de grasime in sange dupa consum, comparativ cu uleiul de masline, uleiul de seminte de in sau de rapita. Grasimea arteriala, in mod normal, creste nivelul de colesterol din sange, care sporeste riscul de ateroscleroza si atac de cord.

 

De ce nu ridica untul nivelul lipidelor din sange?

Cercetatorii au aratat ca 20 la suta din grasimea din unt este formata din acizi grasi de lant scurt si mediu. Acestia sunt utilizati direct ca energie si nu raman in sange suficient de mult pentru a afecta semnificativ nivelul grasimilor.

Cercetatorii sunt de parere ca, desi untul ridica colesterolul din sange, efectele sale pe termen scurt sunt mai degraba benefice. Sally Fallon, din cadrul Weston A. Price Foundation, este un aparator ferm al beneficiilor untului si nu este de acord ca acesta ar avea un rol in cresterea bolilor cardiovasculare.

 

Conspiratie?

De la inceputul anului 1920, untul a fost dat la o parte in favoarea margarinei, acuzat ca ar contine grasimi saturate care cauzeaza boli de inima. Cu toate acestea, mii de ani inainte de asta, untul a fost un aliment consumat de multe culturi, fara a exista vreo dovada a efectelor negative asupra sanatatii.

Intre 1920 si 1960, consumul de unt al americanilor a scazut cu pana la 75%, dar bolile de inima oricum au ajuns sa fie principala cauza de deces. Deci, cat de probabil este ca untul sa ne omoare? Potrivit lui Fallon, untul a fost, de fapt, victima unei vaste conspiratii, pusa la cale de cei care au beneficiat de inlocuirea untului sanatos cu promovarea uleiurilor vegetale produse in masa, care contin grasimi trans.

 

De ce este bun untul

Beneficiile untului: 10 motive pentru a consuma acest produsIata cele 10 de avantaje pentru care trebuie sa consumam unt cremos si proaspat:

1. Untul este cel mai usor absorbabila sursa de vitamina A, care sprijina tiroida si glandele suprarenale, si, la randul lor, sistemul cardiovascular.

2. Untul nu duce la exces de grasime corporala, deoarece acizii grasi cu lant scurt si mediu sunt arsi pentru energie rapida si nu sunt stocati in organism. In plus, untul ofera o senzatie de satietate care poate reduce pofta de mancare.

3. Este bogat in antioxidanti, inclusiv vitaminele A si E, precum si seleniu, care protejeaza impotriva bolilor de inima, dar si a cancerului.

4. Untul este o sursa buna de colesterol „bun”, care actioneaza ca antioxidant, cu efect de reparare a daunelor produse de radicalii liberi cauzati de grasimi rancede, uleiuri vegetale si grasimi trans.

5. Grasimile saturate din unt sunt formate din acizi grasi cu lant scurt si mediu care au proprietati antitumorale si consolideaza, de asemenea, sistemul imunitar.

6. Untul contine acid linoleic conjugat, ce protejeaza impotriva cancerului.

7. In stare bruta, deci nepasteurizat, untul are o proprietate antirigiditate, numita factorul Wulzen, care protejeaza impotriva artritei, cataractei si a rigidizarii arterelor.

8. Untul este o sursa buna de iod intr-o forma extrem de absorbabila, necesar pentru o buna functionare a tiroidei.

9. Ajuta la sanatatea gastrointestinala si scade rata de diaree la copii.

10. Untul este o sursa buna de vitamina K2, care previne aparitia cariilor dentare, ajutand la construirea unui sistem osos puternic.

Nu uitati, insa, ca cele mai mari beneficii se gasesc in untul de casa, traditional.

 

Mircea Doaga

Sursa: greenmedinfo.com

Nota pentru articolul «Beneficiile untului: 10 motive pentru a consuma acest produs»:4.23/ 5 (13 voturi)
#tags   \   , ,
tonica
2017-05-10T17:56:03+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc