Revista care te menține sănătos

Nutriție

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita cu ajutorul calciului

5 octombrie 2010
Share

Calciul este un element mineral de baza al organismului, atat la propriu, deoarece intra in structura oaselor, cat si la figurat, pentru ca prezenta sa este esentiala in functionarea fiintei umane.

Daca in oase gasim concentrate cele mai mari cantitati de calciu, in tesuturile moi exista calciu in concentratii mici, dar foarte active metabolic. Destul de putini stiu, de exemplu, ca in absenta calciului din sange, inima s-ar opri rapid.

 

 

Calciul ajuta mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale

Studii recente au aratat faptul ca implicarea calciului in buna functionare a aparatului cardiovascular este complexa. Un sector important il reprezinta mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale. Tensiunea arteriala reprezinta forta exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor vaselor de sange. Cand ni se citeste tensiunea arteriala, aflam de obicei doua cifre:

  • Tensiunea sistolica (tensiunea masurata la contractia pompei cardiace) si
  • Tensiunea diastolica (tensiunea masurata intre doua batai, contractii ale inimii). Ambele valori sunt exprimate in milimetri coloana de mercur.

 

Dieta bogata in elemente minerale si saraca in grasimi scade HTA

Tensiunea arteriala ridicata (hipertensiunea arteriala – HTA) reprezinta un important factor de risc pentru foarte multe probleme de sanatate. De aceea, a mai fost numita si „ucigasul tacut”. Deseori asimptomatica (ani de zile), poate fi frecvent trecuta cu vederea si sesizata doar cand au aparut modificari organice ireversibile. Din analiza unor studii observationale si unor studii experimentale, s-a constatat ca persoanele care tind sa aiba o dieta bogata in elemente minerale (inclusiv calciu) si fibre, dar saraca in grasimi, au o tensiune arteriala mai mica decat restul populatiei.

 

Studiile clinice confirma eficienta calciului in reducerea tensiunii arteriale

Studiile clinice efectuate in acest sens indica o diminuare a tensiunii si a riscului de HTA, in situatiile in care suplimentele de calciu au fost de 500-2000 mg/zi (1000-1500 mg/zi fiind dozele folosite cel mai frecvent). Pentru a testa efectul diverselor diete asupra tensiunii arteriale, s-a initiat, in 1997, in SUA, studiul DASH („Dietary Approaches to Stop Hypertension” – „Metode dietetice pentru stoparea hipertensiunii”). Acesta s-a efectuat pe 450 de adulti, carora li s-au administrat 3 tipuri de diete: una clasica, americana, si doua diete modificate (una bogata in legume si fructe si o dieta DASH combinata, in care s-au regasit legume, fructe si preparate lactate cu un continut lipidic scazut).

 

1000-2000 mg de calciu pe zi pot preveni HTA moderata

Dieta DASH a adus un spor de 800 mg calciu/zi, respectiv 1200 mg calciu/zi fata de primele doua tipuri de diete. Reducerea tensiunii arteriale a fost semnificativa la persoanele care au consumat dieta DASH. Concluzia studiului a fost ca un aport de calciu de 1000-1200 mg/zi poate fi util in prevenirea si tratamentul hipertensiunii arteriale moderate. Studii care au succedat celui discutat i-au confirmat concluziile, iar un alt studiu (studiul DASH-sodiu) a aratat ca dieta DASH fara restrictie de sodiu reduce tensiunea arteriala tot atat de mult ca o restrictie severa de sodiu in cazul unei alimentatii clasice.

 

Hipertensiunea indusa de sarcina este prezenta in 10% dintre cazuri

Un tip special de hipertensiune este hipertensiunea indusa de sarcina (HIS). Ea apare in 10% dintre sarcini si este un factor major de risc pentru femeia gravida si produsul de conceptie. HIS este un termen care include hipertensiunea gestationala, preeclampsia si eclampsia. Desi cauzele acestei patologii nu sunt intelese pe deplin, un rol important pare sa-l joace metabolismul calciului. Studii epidemiologice sugereaza o relatie inversa intre aportul de calciu si incidenta hipertensiunii de sarcina. Studiile in care s-a administrat calciu nu au oferit rezultate concludente.

 

Suplimentarea calciului la gravide scade riscul hipertensiunii de sarcina

O sinteza a studiilor efectuate a aratat ca suplimentarea cu calciu scade incidenta hipertensiunii la femeile cu risc crescut de hipertensiune de sarcina. La ora actuala, se considera ca in populatia generala, asigurarea ratiei recomandate de calciu pentru perioada de sarcina poate avea drept beneficiu secundar si prevenirea hipertensiunii de sarcina. Sunt necesare studii aprofundate pentru a se stabili in ce masura suplimentele de calciu sunt utile in cazul femeilor cu risc mare de hipertensiune de sarcina.

 

Aportul normal de calciu aduce numeroase beneficii, fie ca este vorba de calciu provenit din dieta (produse lactate, legume si fructe), fie se apeleaza la suplimentele alimentare.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,

Medic specialist igiena alimentatiei si nutritie,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.