Revista care te menține sănătos

Nutriție

9 alimente pe care le consumati gresit

27 mai 2015
Share

Chiar daca mancati fructe si legume din belsug si deja stiti care sunt alimentele sanatoase, acest lucru este doar jumatate din ceea ce stiti. Ceea ce nu prea se stie este modul in care puteti beneficia de toate calitatile acestor alimente.

Iata cum puteti consuma cele mai bune alimente pentru a beneficia de toate vitaminele si mineralele din acestea.

1.      Semintele de in

Aceste seminte de dimensiuni reduse ofera o multime de beneficii: sunt bogate in fibre, acizi grasi Omega-3 esentiali pentru sanatatea inimii, fitochimicale, ce pot avea proprietati anticancer. Insa, organismul s-ar putea sa nu poata digera semintele ca atare, in modul in care sunt consumate de obicei (in smoothie sau iaurt). Astfel, exista toate sansele sa nu beneficiati de proprietatile acestora. Cei mai multi experti recomanda consumarea semintelor de in macinate. Puneti-le intr-o rasnita, pentru a nu indeparta beneficiile pentru sanatate.

2.      Ceaiul negru

A crescut consumul de ceai negru in randul populatiei, insa, baut cu lapte, nu este o idee prea buna. Si nu din cauza ca laptele afecteaza cantitatea de antioxidanti continuta, ci pentru ca diminueaza beneficiile pentru inima pe care le are. Proteinele din lapte se cupleaza cu catechinele din ceai, ceea ce duce la o absorbtie mai scazuta in organism a componentelor benefice.

3.      Broccoli

Broccoli este bogat in vitamina C, clorofila, antioxidanti si componente anticanceroase. De cele mai multe ori insa, este preparat gresit, sotat in ulei sau fiert. Pentru a obtine beneficiile maxime din broccoli, este recomandat sa il gatiti la abur. Fierberea si sotatul duc la pierderea nutrientilor din acesta.

4.      Capsunile

alimente-consumate-gresit-2Sunt primele fructe de vara apreciate atat de copii, cat si de adulti, fiind bogate in fibre, antioxidanti si vitamina C. Pentru a beneficia de proprietatile capsunilor la maximum, evitati sa le taiati pe cat de mult posibil. Acesti nutrienti, in special vitamina C, sunt sensibili la lumina si oxigen si se pot pierde.

5.      Usturoiul

Usturoiul este bogat in alicina, o enzima ce lupta impotriva cancerului , ce beneficiaza de expunerea la aer. Este recomandat sa lasati usturoiul tocat timp de 10 minute inainte de a-l adauga in mancare, pentru ca elementele sale sa fie complet activate.

6.      Cerealele integrale si fasolea

Fasolea si cerealele integrale contin fitati (antioxidanti), ce se pot cupla cu vitaminele si mineralele din alte alimente, impiedicand, astfel, absorbtia acestora. Este recomandat sa le lasati la inmuiat in apa peste noapte, pentru a obtine beneficiile maxime. Deci, pentru a obtine cantitatea maxima de nutrienti, precum fier si zinc, procesul de inmuiere in apa inseamna si mai putina munca pentru tractul digestiv, absorbtia facandu-se mai bine. 

7.      Iaurtul

Stiti ce este acea substanta apoasa ce se gaseste deasupra iaurtului pe care, probabil, o aruncati? Este zer si contine proteine si vitamina B12, alaturi de calciu si fosfor. In loc sa-l aruncati, amestecati-l in iaurt pentru a mentine toate beneficiile sanatoase. In plus, daca folositi iaurtul la gatit, beneficiile probiotice se pierd. Culturile vii si active nu rezista la temperaturi inalte si vor fi distruse in procesul de gatire. 

8.      Rosiile

Rosiile gatite isi pierd din nutrienti la temperaturi inalte. Consumate crude, in salate si sandvisuri, acestea sunt bogate in licopen, un fitonutrient ce lupta impotriva cancerului si bolilor de inima. 

9.      Carnea la gratar

Tuturor ne face placere sa savuram o friptura la gratar, in special in anotimpul cald. Insa, daca aceasta este gatita la temperaturi prea ridicate, deasupra unei flacari deschise, poate creste riscul de cancer, prin formarea unor hidrocarburi. Nu va bazati, insa, pe culoarea carnii ca sa vedeti daca e bine facuta, ci utilizati un termometru ce indica daca este gatita la temperatura interna minima, ce ofera siguranta carnii.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.