Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum alegem carbohidratii „buni”

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
9 mai 2022
Share
principala_carbohidrati

Departe de a fi inamicii sanatatii, carbohidratii reprezinta o resursa energetica de neinlocuit pentru organism. Exista organe si tesuturi extrem de importante, ce „respira” datorita carbohidratilor. Creierul, cordul, hematiile si anumite arii renale sunt dependente de glucoza ca sursa de energie.

Toate cartile de nutritie si dietetica arata ca o buna parte din caloriile zilei (de regula, cam 55%) trebuie sa vina din carbohidrati. Insa, tot atat de real este si faptul ca nu toti carbohidratii sunt egali. Unii au o actiune mai buna asupra metabolismului uman si trebuie intotdeauna alesi. Ca o clasificare generala si simplista, carbohidratii sunt de doua feluri: digerabili, in care inscriem zaharurile (substante cu gust dulce, abundente in fructe, miere, siropuri, zahar) si carbohidratii cu molecula lunga, de tipul amidonului; si nedigerabili, de tipul fibrelor. Un aliment bogat atat in carbohidrati digerabili, cat si in carbohidrati nedigerabili este aproape intotdeauna un aliment care poate fi ales fara mustrari de constiinta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, scăderea în greutate şi protejarea mucoasei gastroduodenale.

Care sunt carbohidratii sanatosi

Alegeti alimente bogate in amidon, dar care si-au pastrat si fibrele, pentru ca fibrele vor scadea indicele glicemic al produsului. Acesta se va digera mai lent, glucoza va fi eliberata incet si, deci, absorbita treptat. Secretia de insulina va fi, de asemenea, solicitata treptat, iar glicemia nu va suferi variatii extreme. Un exemplu clasic este cel al produselor cerealiere integrale. Ele ofera carbohidrati sanatosi, fie ca sunt consumate sub forma de paine integrala, paste integrale sau boabe fierte ca atare (orez nedecorticat).

Daca ne referim la fainuri, este sanatos sa le alegem pe cele macinate traditional, cu granule mai putin fine, deoarece vor fi digerate mai lent si vor avea un impact mai mic asupra secretiei pancreatice de insulina. In afara de cereale integrale, surse de carbohidrati sanatosi pot fi si legumele, leguminoasele, chiar si fructele.

deasupra intertitlului Ce fel de carbohidrati furnizeaza fructele

Ce fel de carbohidrati furnizeaza fructele

Fructele sunt mai bogate in zaharuri, considerate defavorabile metabolismului uman (atunci cand sunt consumate in cantitate mare), tocmai pentru ca absorbtia lor este rapida. Determinand o crestere brusca a glicemiei, suprasolicita pancreasul. Totusi, in cazul fructelor, prezenta fibrelor incetineste absorbtia de altfel rapida a zaharurilor, ceea ce le face cu mult mai indicate, in raport cu, sa spunem, o prajitura sau o bautura racoritoare. Desi zaharurile nu sunt tocmai sanatoase, daca sunt ingerate alaturi de alte alimente, eventual si cu multe fibre, au un impact moderat asupra metabolismului. De exemplu, daca aveti de ales dintre un fruct foarte dulce si un suc natural din acelasi fruct, este mai sanatos fructul ca atare.

Diete bogate vs diete sarace in carbohidrati: avantaje si dezavantaje

Sfatul specialistului

Desi lucrurile par complicate, retineti ca cei mai sanatosi sunt carbohidratii din alimentele vegetale, putin prelucrate, de tipul legumelor, fructelor, leguminoaselor si cerealelor integrale. Desigur ca dulciurile nu sunt foarte indicate, insa nu trebuie considerat pacat mortal daca mancati o prajitura. Doar ca acest lucru trebuie sa fie rar, ocazional, nu o regula. In aceste conditii, metabolismul nu va avea de suferit si veti fi multumit si pe termen scurt (ca v-ati facut o placere culinara), si pe termen lung (pentru ca nu ati adus un deserviciu propriului organism).

Nota pentru articolul «Cum alegem carbohidratii „buni”»:4.20/ 5 (5 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate