Revista care te menține sănătos

Știri

Fructele uscate v-ar putea scăpa de constipație

Mădălina Cristea; surse: cdc.gov, everydayhealth.com
15 mai 2025
Share
Fructele uscate v-ar putea scăpa de constipație

Consumul zilnic de fructe uscate ar putea îmbunătăți mișcarea intestinală în cazul pacienților cu constipație cronică. Atenție, însă, căci excesul poate duce la efecte adverse neplăcute! Consumul de prea multe prune uscate sau stafide ar putea duce la diaree. Efectele adverse pot fi amplificate mai ales în cazul pacienților care au sindromul colonului iritabil. Concluzia le aparține cercetătorilor de la King’s College London, UK.

Rezultatele, prezentate recent la la o conferință despre afecțiunile digestive, indică faptul că fructele uscate care conțin atât fibre, cât și sorbitol, substanțe care pot reduce constipația cronică.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Simeticonă, capsule moi. Simeticona reduce tensiunea superficială a bulelor de gaz din intestine, favorizând astfel fuziunea şi evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de acţiune, simeticona ameliorează senzaţia de plenitudine, balonare şi eructaţie.

O metodă cu greutate

Este bine cunoscut faptul că stafidele, prunele și smochinele uscate au proprietăți laxative. Un nou studiu clinic confirmă acest aspect prin utilizarea unei metode noi și inedite – cântărirea scaunului.

La cercetare au participat 150 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Toți participanții au raportat manifestări specifice constipației funcționale. Ei au avut mai puțin de șapte mișcări intestinale pe săptămână, dintre care un sfert au constat în scaune mici, uscate și tari.

Înainte de începerea studiului, consumul de fibre al subiecților era mai puțin de 30 de grame pe zi. Mai exact, aceștia consumau, în medie 14 grame, de fibre pe zi.

Specialiștii britanici au adunat date din jurnalele alimentare și au colectat informații despre nivelul de activitate al subiecților. Estimarea nivelului de activitate fizică zilnică a fost considerată importantă, deoarece sedentarismul sau statul prelungit pe scaun ar putea fi o cauză a constipației.

constipatie, fibre, fructe uscate, beneficii consum de fructe uscate, miscare intestinala, tranzit intestinal, sindromul colonului iritabil, prune uscate, constipatie cronica, sorbitol, efecte adverse,

Fibrele fac diferența

Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri care au consumat:

  • 85 de grame de fructe uscate (prune, stafide și caise) pe zi;
  • sucuri din fructe – care conțineau aceeași cantitate de sorbitol și același număr de calorii precum porțiile de fructe uscate;
  • sirop placebo cu aromă de fructe.

După patru săptămâni, participanții care au mâncat fructe uscate au remarcat că greutatea medie a scaunelor lor a crescut cu peste 21 de grame pe zi, în vreme ce în ​​grupul placebo s-a remarcat o creștere de doar 1.6 g pe zi. Grupul care a consumat suc de fructe a raportat îmbunătățiri ale mișcărilor intestinale, însă greutatea scaunului a avut o creștere de aproximativ 13 grame pe zi.

constipatie, fibre, fructe uscate, beneficii consum de fructe uscate, miscare intestinala, tranzit intestinal, sindromul colonului iritabil, prune uscate, constipatie cronica, sorbitol, efecte adverse,

Fructele uscate pun în mișcare tranzitul intestinal

„Constipația poate avea un impact major asupra calității vieții. Am descoperit că prin consumul a jumătate de cană de fructe uscate pe zi se poate remarca un beneficiu considerabil, spune autorul studiului, dr. Simon Steenson, cercetător postdoctoral la departamentul de științe nutriționale la King’s College London. Găsirea unor modalități de a introduce mai multe fructe uscate și sucuri de fructe în alimentație ar putea fi un pas simplu către îmbunătățirea tranzitului intestinal”, încurajează expertul.

constipatie, fibre, fructe uscate, beneficii consum de fructe uscate, miscare intestinala, tranzit intestinal, sindromul colonului iritabil, prune uscate, constipatie cronica, sorbitol, efecte adverse,

Fructele uscate – modalități de consum

Așadar, dacă vă supăra constipația sau pur și simplu doriți să aveți un tranzit intestinal optim, este esețial să includeți fibrele in alimentația dumneavoastră. Iată cum puteți face acest lucru:

  • la micul-dejun, adăugați fructe uscate în bolul cu ovăz;
  • consumați fructe uscate ca gustare la serviciu sau în deplasările dumneavoastră;
  • creați propriile amestecuri de fructe uscate, fructe oleaginoase și semințe;
  • creșteți treptat aportul de alimente cu conținut bogat în fibre, cum ar fi fructele, legumele, fasolea sau cerealele integrale.

Consumul de alimente cu conținut ridicat de fibre ajută la ameliorarea constipației prin atragerea apei în intestin și creșterea în volum a scaunului. În același timp, pe lângâ faptul că și el atrage apa în intestin, sorbitolul face ca scaunele să fie mai moi și mai ușor de eliminat.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.