Revista care te menține sănătos

Nutriție

Temperaturi incendiare, de toxiinfecţii aducătoare: reguli de respectat

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
28 iulie 2021
Share
Temperaturi incendiare, de toxiinfecţii aducătoare: reguli de respectat

Vara poate fi aducătoare de toxiinfecţii dacă nu respectaţi câteva reguli simple. Cu toţii iubim vara, mai ales că ne oferă o bogăţie de legume şi fructe cu care putem realiza meniuri diverse. Şi, desigur, mai sănătoase, şi asta fără să fie nevoie să facem credit la bancă. Însă temperaturile crescute necesită puţină atenţie, atât în ceea ce priveşte prepararea meniurilor, cât şi referitor la siguranţa alimentară.

Întâi, din punct de vedere nutriţional, este logic să profităm de marea varietate de substanţe utile pe care ni le aduc alimentele de origine vegetală. Vitamine, minerale, fibre, diferiţi fitonutrienţi, toate sunt foarte importante pentru sănătate. În plus, aspectul atrăgător al legumelor şi fructelor proaspete stimulează pofta de mâncare, ceea ce este important, mai ales la copii. Nu, nu este o glumă: faptul că suntem stimulaţi să mâncăm legume şi fructe pentru că acestea sunt frumos colorate şi aromate scade probabilitatea de a mânca alte alimente nesănătoase pe care le avem la îndemână.

Toxiinfecţii, reguli de respectat

Fiţi inventivi

Adevărat că cel mai bine este să le mâncăm crude. Desigur, acolo unde este posibil. Nimeni nu vă cere să mâncaţi cartofi cruzi, mai ales că nici măcar nu i-am digera. Sau vinete netratate termic. Dar merită încercate unele variante mai neobişnuite pe la noi, de legume marinte, de exemplu. Ştiaţi că dovleceii tăiaţi mărunt şi stropiţi cu o vinegretă sunt delicioşi? Nu uitaţi să puneţi la salate şi ulei, care stimulează absorbţia unor fitonutrienţi solubili în grăsimi. Dar puneţi puţin ulei, pentru că are multe calorii. La un castron, o lingură de ulei este mai mult decât suficientă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort, supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Spălaţi riguros!

De reţinut este şi faptul că înainte de pregătirea salatelor crude, toată materia primă trebuie spălată cu minuţiozitate. Asta nu înseamnă să lăsaţi fructele şi legumele ore întregi în apă. Un astfel de tratament le-ar sărăci în vitamine hidrosolubile. Aşadar, trebuie spălate rapid sub jet puternic de apă, dar având grijă să orientăm jetul şi pe zonele mai greu accesibile.

Există pe piaţă detergenţi speciali pentru igienizarea legumelor şi fructelor, care au marea calitate de a îndepărta nu doar microorganismele patogene şi ouăle de paraziţi, dar şi resturile de pesticide. Nu ajunge să culegem fructe dintr-un pom oarecare şi să le consumăm pe loc, eventual după ce le ştergem cu mâneca.

Igiena precara, boala sigura

reguli toxiinfectii

 „Zburătoarele”, risc de toxiinfecţie

Există întotdeauna riscul să ne alegem cu o toxiinfecţie alimentară, îndeosebi în acest sezon, când vectorii sunt foarte activi. Vectorii sunt reprezentaţi mai ales de muşte, care pot vehicula o mulţime de microbi din cele mai nedorite surse. Gândiţi-vă că muştele pot zbura într-o singură zi zeci de kilometri şi sunt mari amatoare de material organic. Când găsesc ceva care le place mult (de exemplu, mâncarea noastră), lasă ce au mâncat anterior (de obicei, dejecţii) şi mănâncă bunătăţi. Iar în farfurie ne rămâne o amintire nedorită şi potenţial patogenă. Nu sună bine, nu-i aşa? Şi, cum temperaturile sunt caniculareîn această perioadă, microbii patogeni pentru om, care prosperă între 20 şi 40 de grade, se dezvoltă rapid.

Toxiinfectiile alimentare va pun pofta-n cui

Sfatul specialistului

În concluzie, profitaţi de vară pentru a mânca cât mai multe salate, dar păstraţi o igienă deosebită. Spălaţi totul atent înainte de consum şi ţineţi mâncarea la temperaturi cât mai îndepărtate de intervalul optim de dezvoltare a germenilor care ne pot îmbolnăvi, adică la frigider sau peste 60 de grade. În felul acesta, nu riscaţi să vă pricopsiţi cu vreo toxiinfecţie alimentară şi să vă stricaţi concediul. Mare grijă: ouăle, carnea, produsele lactate sunt cele mai periculoase alimente în zilele caniculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.