Nutritie

Litiaza renala si regimul alimentar corect

vineri, 5 august 2016
Share

Litiaza renala este o afectiune caracterizata prin formarea de calculi minerali („pietre la rinichi”) care fie raman la nivel renal, fie se deplaseaza de-a lungul tractului urinar pentru a fi, in cele din urma, eliminati. Dezvoltarea lor este favorizata de o varietate de factori, intre care si alimentatia dezechilibrata. Insa tot dieta, de aceasta data sanatoasa, este cea care poate contribui la prevenirea formarii de noi calculi renali, dar si la eliminarea celor deja existenti.

Litiaza renala este o problema de sanatate frecvent intalnita, ce afecteaza mai mult barbatii decat femeile si care poate deveni intens suparatoare atunci cand deplasarea calculilor produce durere severa (colica renala). De aceea, prevenirea sa sau urmarea unui tratament adecvat in urma diagnosticarii este foarte importanta.

Calculii renali: cauze

Calculii renali apar in urma dezechilibrarii balantei dintre apa, mineralele, sarurile si alte substante prezente in urina. Acest dezechilibru determina si tipul calculilor care se formeaza: din calciu (75-85% dintre cazuri), struvita (10-15%), acid uric (5-8%) sau cistina (mai putin de 1%).

Formarea calculilor renali este favorizata de factori diversi care includ:

  • Deshidratarea (consumul insuficient de lichide – apa, in mod special);

  • Alimentatia – consumul de alimente bogate in oxalati (legume cu frunze verzi, cu precadere spanac, fasole, mazare, sfecla, morcovi, ardei, conopida, patrunjel, telina, ceapa, ciocolata, cacao, cafea, cartofi, alune, coacaze, portocale, smochine, prune uscate s.a.) sau proteine (favorizeaza calculii renali de acid uric);

  • Aportul insuficient de alimente (subnutritia);

  • Anumite afectiuni: hiperparatiroidism, boli canceroase, boli renale, infectii bacteriene cronice ale cailor urinare (favorizeaza calculii renali de struvita), guta, cistinurie, boli inflamatorii intestinale etc.;

  • Factori ereditari – litiaza renala poate fi mostenita;

  • Factori metabolici;

  • Staza urinara s.a.

Litiaza renala: semne si simptome

Litiaza renala poate fi asimptomatica atunci cand calculii au dimensiuni foarte reduse, caz in care vorbim despre microlitiaza renala sau „nisip la rinichi”. Cand insa calculii au dimensiuni de ordinul catorva milimetri (de peste 8-10 mm), eventuala lor deplasare prin tractul urinar poate produce simptome precum:

  • Colica renala, cu dureri foarte severe;

  • Hematurie (sange in urina);

  • Greata si stari de voma;

  • Polachiurie (nevoia de a urina des), insotita de durere;

  • Urina tulbure, cu miros neplacut;

  • Febra;

  • Inapetenta (lipsa apetitului);

  • Oboseala;

  • Diaree sau constipatie;

  • Transpiratii abundente etc.

Regimul alimentar in litiaza renala

Regimul alimentar trebuie adaptat compozitiei calculilor renali. Astfel, in cazul calculilor din calciu (oxalat de calciu), cei mai frecventi, se recomanda, in primul rand, un aport generos de apa (2,5 – 3 litri zilnic) si evitarea alimentelor bogate in acid oxalic, dar si consumul excesiv de oua, mustar, piper, hrean.

Alimentele permise in aceasta situatie sunt cele bogate in magneziu, precum nucile, semintele, fulgii de ovaz, pestele gras, salata, varza, ciupercile, piersicile, caisele, perele si strugurii. Si alimentele bogate in fibre insolubile sunt recomandate, intrucat reduc absorbtia calciului la nivel intestinal si, implicit, cantitatea de calciu care ajunge in urina. Totodata, alimentele cu un continut mare de potasiu (pepene galben, banane, avocado) sunt, la randul lor, indicate.

In cazul calculilor din acid uric, este esentiala limitarea drastica a aportului de proteine, cu precadere al celor de origine animala (carne si derivate, dar si branzeturi fermentate). Este recomandat, in schimb, consumul generos de fructe.

Existenta calculilor de struvita (fosfat de magneziu si amoniu) implica adoptarea unui regim alimentar din care sa fie eliminate alimentele bogate in calciu si fosfor, precum lactatele, carnea, ouale, fasolea, mazarea, ceapa, hreanul, patrunjelul, alunele, nucile, migdalele, ciocolata.

Alimente care previn litiaza renalala intertitlul alimente care previn litiaza result

Pentru a preveni formarea calculilor renali sau recurenta lor, este recomandata adoptarea unui stil de viata echilibrat, cu o alimentatie sanatoasa si un consum adecvat de lichide. Mai exact, sunt indicate:

  • Consumul generos de legume si fructe proaspete, peste, pui (in cantitati mici), cereale integrale;

  • Evitarea consumului de proteine animale in cantitati mari, al lactatelor, zaharurilor, alcoolului, cofeinei si sucurilor acidulate;

  • Suplimentarea dietei cu magneziu si vitamina B6.

 

Dana Saporan

Nota pentru articolul «Litiaza renala si regimul alimentar corect»:3.75/ 5 (4 voturi)
tonica
2017-05-10T17:49:40+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena