Nefrologie si urologie

Poliurie (urinare frecventă). Cauze și afecțiuni asociate

Oana Zaharia; Surse: webmd.com, verywellhealth.com, msdmanuals.com, health.com
5 iunie 2024
Share
Poliurie (urinare frecventă). Cauze și afecțiuni asociate

Simțiți nevoia să urinați des sau în cantități mai mari decât de obicei? Cauza ar putea fi poliuria, o problemă medicală care apare atunci când organismul produce o cantitate de urină mai mare decât de obicei. Există mai multe afecțiuni medicale care pot cauza o urinare frecventă, precum o vezică hiperactivă, o prostată mărită sau infecții ale tractului urinar. Acestea vă fac să mergeţi la baie mai des, chiar dacă nu aveţi nimic de eliminat din vezica urinară. Dar în poliurie, urinarea frecventă apare pentru că organismul produce mai multă urină decât în mod normal.

Ce este poliuria?

În mod normal, o persoană excretă între 1,1 și 1,7 litri de urină pe zi. Poliuria e o afecțiune medicală care apare atunci când cantitatea de urină depășește 2 litri și poate ajunge până la 15 litri pe zi. Pacienții cu poliurie urinează adesea de mai multe ori pe zi și elimină de fiecare dată o cantitate de urină mai mare decât ar elimina în mod normal. Poliuria are legătură mai mult cu cantitatea de urină excretată zilnic decât cu frecvența urinării.

Poliuria nu e o boală propriu zisă, dar poate fi un simptom al altor boli.

Poliurie: Cele mai frecvente cauze

Poliuria poate avea foarte multe cauze, de la un consum excesiv de apă la complicații grave de sănătate precum insuficiența renală. Iată care sunt principalele cauze pentru poliurie:

Diabetul zaharat

Diabetul netratat e foarte des o cauză a poliuriei. Şi în acelaşi timp, poliuria (urinare frecventă) este adesea unul dintre primele semne de diabet. Afecțiunea face ca zahărul să se acumuleze în sânge. Iar dacă rinichii nu reuşesc să-l filtreze, este eliminat din organism prin urină. Cu cât urinarea este mai frecventă, cu atât vă va fi mai sete și veţi consuma mai multe lichide.

Diabetul insipid

E o afecțiune rară care nu are legătură cu nivelul de glucoză din sânge, ci cu hormonul antidiuretic numit şi vasopresina (ADH). În dabetul insipid organismul nu reușește să controleze nivelurile de lichid și pacientului îi e sete oricât de multă apă ar bea. Diabetul insipid poate apărea din cauza unor probleme renale sau neurologice.

poliurie, urinare frecventa, vasopresina, ADH,

Sarcina

Femeile însărcinate pot face diabet insipid gestațional, care se manifestă prin urinare frecventă sau poliurie. Acesta dispare după nașterea fătului.

Insuficiența renală

Rinichii afectați nu pot procesa urina. Dacă simțiți nevoia de urinare frecventă, inclusiv noaptea, poate fi un semn că rinichii nu mai funcționează adecvat.

Sindromul Cushing

Acesta apare când corpul conține un nivel ridicat de cortizol. Cantitatea mărită de cortizol afectează producția de vasopresină (ADH), un hormon implicat în producția de urină, iar asta poate cauza poliurie (urinare frecventă).

Hipercalcemia

Prea mult calciu în sânge poate afecta nivelul de ADH (vasopresină) sau reacția rinichilor la acest hormon. O cantitate prea mare de calciu în sânge influențează și felul în care rinichii procesează urina.

Anxietatea

Există o legătură dovedită științific între anxietate și vasopresină, substanța care ajută rinichii să rețină apa, așadar, anxietatea e considerată o potențială cauză de poliurie.

Medicamentele

Există mai multe medicamente care pot cauza urinare frecventă (poliurie). Printre acestea se numără diureticele (care elimină apa și sărurile din corp), litiul (un medicament care se prescrie pentru tulburare bipolară și afectează rinichii), antidepresivele (pentru că împiedică producția de vasopresină), tetraciclina (afectează producția de ADH).

Alcoolul

Împiedică organismul să producă ADH.

poliurie, urinare frecventa, vasopresina, ADH,

Care sunt simptomele de poliurie?

E important să fiți atent dacă eliminați o cantitate de urină mult mai mare decât de obicei sau doar simțiți nevoia de urinare frecventă.

Unele persoane cu poliurie suferă și de poliurie nocturnă, ceea ce înseamnă că suferă de urinare frecventă și pe timpul nopții.

De obicei, poliuria nu e dureroasă.

Cum se pune un diagnostic de poliurie?

Poliuria este un simptom, nu o afecțiune medicală în sine, așa că un diagnostic de poliurie începe de obicei cu identificarea cauzei.

Doctorul vă va întreba despre cantitatea și frecvența urinării și despre senzația de sete. Apoi va analiza istoricul medical. Vă va întreba când au început simptomele, dacă luați anumite tratamente medicale care pot provoca poliurie. Dar şi dacă ați avut recent incidente de natură neurologică, precum atacuri cerebrale (AVC), operații sau lovituri la cap.

Se va face și o examinare fizică pentru detectarea unor posibile semne de diabet sau alte probleme medicale asociate cu poliurie, cum ar fi inflamații ale mâinilor, ale abdomenului sau ale picioarelor.

E posibil ca medicul să vă ceară să efectuați analize de urină sau de sânge.

Unul dintre teste măsoară câtă urină produce organismul pe parcursul unei zile. Pacientul colectează urina într-un recipient timp de 24 de ore, iar apoi laboratorul analizează cantitatea de creatină și proteină din urină.

Alteori, se face și un test de privare de fluide, în cadrul căruia medicul roagă pacientul să nu bea lichide pentru un anumit număr de ore. Dacă acesta continuă să urineze în cantități mari chiar și după privarea de fluide, e posibil să aibă diabet insipid.

Se pot face și teste de glucoză pentru depistarea diabetului sau teste pentru glanda pituitară, cea care produce hormonul ADH.

poliurie, urinare frecventa, vasopresina, ADH,

Tratamentul pentru poliurie

Tratamentul pentru poliurie depinde de cauza ei. De exemplu, dacă e vorba de poliurie cauzată de un tratament cu litiu (care poate declanșa un diabet insipid), soluția este încetarea tratamentului cu litiu.

Poliuria cauzată de diabetul zaharat se va vindeca odată ce nivelurile de glucoză din sângele pacientului sunt ținute sub control.

Unele tipuri de poliurie se tratează prin administrarea unui diuretic care îmbunătățește modul în care rinichii procesează urina.

Dacă varicele sunt cauza poliuriei, doctorul poate recomanda purtarea unor ciorapi vasocompresori care să îmbunătățească circulația sângelui și să reducă inflamația.

În cazurile în care afecțiunile renale sunt cauza poliuriei, medicul va recomanda tratamente specifice pentru reducerea simptomelor.

Alte metode folosite în controlul poliuriei includ:

  • evitarea sau limitarea consumului de cafeină și alcool;
  • monitorizarea consumului de fluide;
  • limitarea consumului de fluide înainte de culcare;
  • controlarea nivelului de zahăr din sânge.

Poliurie. Când e cazul să mergeţi la medic

E normal să suferiți uneori o zi sau două de urinare frecventă. E posibil ca urinarea frecventă să fie cauzată de anumite medicamente sau de consumul excesiv de lichide. Dacă simptomele durează deja de câteva zile și nu se datorează acestor cauze, contactați medicul de familie, mai ales dacă aveți și o senzație intensă de sete (polidipsie).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.