Revista care te menține sănătos

Psihologie

Simptome ce indică instalarea tulburărilor de anxietate

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
20 octombrie 2022
Share
Simptome ce indică instalarea tulburărilor de anxietate

Cei mai mulţi dintre noi au experimentat, la un moment dat, un episod de anxietate. De fapt, anxietatea este un răspuns normal la evenimente stresante din viață, cum ar fi mutarea, schimbarea locului de muncă sau probleme financiare. Dar atunci când simptomele de anxietate devin mai mari decât evenimentele care le-au declanșat și încep să interfereze cu viața de zi cu zi, acestea ar putea fi semne ale unei tulburări de anxietate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Cauzele tulburărilor de anxietate

Tulburările de anxietate pot avea la bază atât factori genetici, cât și factori ce ţin de mediul înconjurător. Se pot trata cu ajutorul psihoterapiei, medicamentelor sau se poate face o combinație a celor două, în funcție de caz.

Iată care sunt semnele și simptomele tulburărilor de anxietate des întâlnite ale:

Grija excesivă

Grijile ocazionale sunt normale, însă pentru cei cu tulburare de anxietate generalizată, aceste griji nu dispar.

Îngrijorarea asociată cu tulburările de anxietate este disproporționată față de evenimentele care o declanșează. Ea apare de obicei ca răspuns la situații normale, de zi cu zi, precum sănătate, bani sau probleme familiale.

Îngrijorarea excesivă cu privire la problemele zilnice este un semn distinctiv al tulburării de anxietate generalizată, mai ales dacă este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi și persistă aproape zilnic timp de cel puțin șase luni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

tulburări de anxietate, tensiunea musculară, anxietatea, somn, tulburările de anxietate,

Tulburările de somn

Adulții au nevoie de șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Stresul și anxietatea pot provoca probleme de somn sau pot agrava alte probleme. Tulburările de somn pot duce la anxietate, dar și anxietatea poate duce la tulburări de somn. Tratarea anxietății poate ajuta, de obicei, la îmbunătățirea calității somnului.

Dacă aveți probleme cu somnul și vă simțiți mai obosit ca de obicei, este indicat să discutați cu medicul pentru a determina cauzele și ce puteți face pentru a le corecta.

Fobiile

Unele anxietăți sunt corelate cu o anumită situație sau lucru. Este posibil ca fobiile să nu fie evidente până când nu vă confruntați cu o anumită situație și descoperiți că sunteți incapabil să vă depășiți frica.

O fobie este definită ca anxietate sau frică extremă față de un anumit obiect sau situație. Sentimentul este suficient de sever încât să interfereze cu capacitatea dumneavoastră de a funcționa normal.

Există multe tipuri de fobii, dar toate implică un comportament de evitare și sentimente de frică extremă.

Tensiunea musculară

Tensiunea musculară aproape constantă însoțește adesea tulburările de anxietate. Acest simptom poate fi atât de frecvent și intens încât oamenii care au trăit cu el de mult timp pot înceta să-l observe după un timp.

Încă nu se înțelege pe deplin de ce tensiunea musculară este asociată cu anxietatea. Este posibil ca tensiunea musculară în sine să crească sentimentele de anxietate. Dar este, de asemenea, posibil ca anxietatea să ducă la tensiunea musculară crescută sau ca un al treilea factor să le provoace pe ambele.

Interesant este că tratamentul tensiunii musculare cu terapia de relaxare musculară s-a dovedit a reduce îngrijorarea la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată. Unele studii arată chiar că este la fel de eficient ca terapia cognitiv-comportamentală

Indigestia cronică

Problemele digestive (greață, diaree, indigestie) sunt unele dintre principalele simptome legate de tulburările de anxietate. Puteți ameliora aceste situații cu ajutorul respirației profunde, exercițiilor fizice regulate și prin meditații.

Atacul de anxietate şi atacul de panică: ce diferenţe există?

Panica

Atacurile de panică pot fi terifiante. Acestea se manifestă prin: sentimentul brusc de frică și neajutorare (care poate dura câteva minute), însoțit de simptome fizice înfricoșătoare, cum ar fi problemele de respirație, creșterea pulsului, furnicăturile sau amorțirea mâinilor, transpirația, slăbiciunea sau amețelile, durerile în piept, durerile de stomac și senzația de căldură sau de frig.

Cum să interactionaţi cu un perfectionist

Perfecționismul

Obsesia cunoscută sub numele de perfecționism merge mână în mână cu tulburările de anxietate. Dacă aveți tendința de a vă judeca în mod constant sau aveți multe temeri legate de greșeli sau de scăderea standardelor, atunci probabil că aveți o tulburare de anxietate.

Perfecționismul este deosebit de frecvent în tulburarea obsesiv-compulsivă, care a fost privită de mult ca o tulburare de anxietate.

Îndoiala de sine

Dacă vă îndoiți de propria persoană în mod constant este posibil să suferiți de anxietate. Stima de sine scăzută, nevoia de confirmare permanentă din partea prietenilor sau a familiei că ați făcut un lucru bine pot, de asemenea, să facă parte din tabloul unei tulburări de anxietate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.