Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Uretrita nespecifica: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
9 mai 2022
Share
Exclusiv online
Uretrita nespecifica: simptome si tratament

Uretrita nespecifica este o leziune inflamatoare a uretrei, cauzata de o microflora patogena, precum E. coli, stafilococi, streptococi, enterobacterii sau fungi. Unele dintre aceste bacterii sunt prezente in mod normal in organism, fara anumite cauze, fara a provoca aparitia bolii. In conditii alergice sau in cazul scaderii sistemului imunitar, poate exista un dezechilibru in microflora, favorizand aparitia uretritei nespecifice.

Diagnosticul este cert doar daca nu exista alte microorganisme specifice la nivelul uretrei, preucum virusul herpetic, mycoplasma, trichomonas, ureaplasma sau chlamydia.

Care sunt simptomele uretritei nespecifice?

Nu exista limite clare intre simptomele uretritei specifice si cele ale uretritei nespecifice. Atat femeile, cat si barbatii pot prezenta senzatii neplacute la nivelul uretrei si dureri la nivelul abdomenului inferior. In plus, mai poate fi prezent sangele in urina (hematuria) sau o secretie purulenta.

Odata cu tranzitia uretritei nespecifice la stadiul cronic, simptomele pot fi complet absente. Forma cronica a uretritei nespecifice poate fi mai periculoasa, deoarece poate determina aparitia unor complicatii. Pe langa uretrita nespecifica, este posibil sa coexiste si alte microorganisme patogene ce pot favoriza aparitia uretritei specifice secundare.

Diagnosticul acestei boli este efectuat pe baza recoltarii unei probe de la nivelul uretrei si pe baza informatiilor oferite legate de simptomatologie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

res_inainte de Care este tratamentul uretritei nespecifice

Care este tratamentul uretritei nespecifice?

Principalele medicamente utilizate pentru uretrita nespecifica sunt sulfamidele si antibioticele cu actiune directa asupra agentilor patogeni identificati in urma culturii de laborator. De asemenea, pot fi de ajutor complexele vitaminice. In forma acuta a uretritei nespecifice, este de preferat folosirea metodelor locale pentru distrugerea microbilor de la nivelul uretrei.

Pe langa tratamentul medicamentos, este recomandata si o dieta speciala. Ajustarea dietei ajuta organismul sa combata infectiile, iar asigurarea nutrientilor necesari poate fi de folos pentru ameliorarea simptomelor. Este indicat sa consumati alimente bogate in antioxidanti, precum fructele si legumele proaspete. De asemenea, evitati alimentele cu potential alergic si aditivi, precum si pe cele rafinate si bogate in grasimi. Acest tip de dieta va poate influenta pozitiv intreaga sanatate si va ajuta sa va recuperati mai rapid.

Probioticele, de ajutor in tratarea infectiilor urinare

In ciuda faptului ca in uretrita nespecifica durerea si urinarea frecventa sunt prezente, este necesara o buna hidratare. Hidratarea este absolut indispensabila atat pentru sanatatea generala, cat si pentru tractul urogenital. Consumul mare de apa scade concentratia urinei, ceea ce va poate ameliora senzatia de durere atunci cand urinati.

Sucul de merisoare este deseori recomandat pentru infectiile de tract urinar si, in acelasi timp, poate ameliora simptomele uretritei nespecifice. Ca adjuvant la recomandarile mentionate, puteti incerca si acupunctura. Aceasta este o metoda alternativa de tratament ce poate imbunatati sanatatea tractului urogenital. In plus, este recomandat sa evitati contactele sexuale si exercitiile fizice extenuante.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.