Colica renala reprezinta un sindrom dureros lombar care debuteaza brusc si corespunde punerii in tensiune acuta a cavitatilor intrarenale in amonte de un obstacol.
Cauzele colicii renale:
• Calculi renali;
• Cheaguri de sange;
• Fragmente tumorale;
• Cazeum (in tuberculoza renala);
• Necroza papilara;
• Traumatisme.
Simptome si semne principale ale colicii renale
Cel mai frecvent, colica renala este determinata de prezenta calculilor renali. Atat timp cat calculii sunt imobili, pacientul ramane asimptomatic sau prezinta ocazional dureri lombare nespecifice.
Cand se mobilizeaza un calcul renal si irita ureterul apare colica renala cu dureri colicative progresive in regiunea lombara sau flancuri. Durerea poate iradia spre organele genitale externe si fata interioara a coapsei – in calculi ureterali profund inserati. De asemenea, durerea poate aparea in urma unor trepidatii, ingestii de lichide in cantitate mare, a tratamentului diuretic sau fara o cauza aparenta. Durata variaza de la cateva minute la cateva ore si se poate repeta daca nu se inlatura cauza.
Semnele vezicale ale colicii renale sunt:
• Hematuria (prezenta de sange in urina) in peste 70% din cazuri;
• Disurie (durere la urinare);
• Poliurie (pacientul urineaza des);
• Tenesme vezicale (senzatia de urinare incompleta).
Semnele generale sunt:
• Bolnavul este palid, transpirat, agitat, cautand o pozitie antalgica (prin care sa reduca intensitatea durerii);
• Starea febrila demonstreaza aparitia infectiei urinare supraadaugate, favorizata de incetinirea circulatiei sangelui la nivel renal. Aparitia infectiei reprezinta un element de mare risc, colica renala devenind astfel un caz de urgenta urologica.
Semne digestive (nu apar in toate cazurile):
• Meteorism abdominal (balonare);
• Greturi, varsaturi.
Ce masuri trebuie sa luati in caz de colica renala?
Deoarece colica renala poate dura de la cateva minute la cateva ore, puteti incerca acasa, daca sunteti la prima manifestare de acest gen, sa inlaturati durerea.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa limitati consumul de lichide pe perioada crizei dureroase. Puteti incerca sa inlaturati durerea cu analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, antispastice – neurotrope anticolinergice.
Insa, de cele mai multe ori, durerea nu cedeaza la administrarea orala a acestor medicamente si atunci este necesara prezentarea la spital, unde se vor administra aceste medicamente pe cale intravenousa si/sau intramusculara.
Dupa ce criza dureroasa a trecut, se incepe rehidratarea (2,5 – 3 litri zilnic) pentru prevenirea formarii de noi calculi.
Prevenirea altor crize renale
Frecventa recidivelor este de 50-70%, de aceea este necesar sa aveti in vedere cateva masuri de prevenire a eventualelor noi crize. Acestea sunt stabilite in functie de compozitia calculului:
• Adoptati o dieta cu un aport bogat de lichide, dieta hipoproteica (saraca in carne, peste, oua);
• Daca este cazul, urmati un regim sarac in oxalati sau purine (de exemplu, se tine un regim vegetarian);
Dupa prezentarea la serviciul de urgenta este recomandata spitalizarea in urmatoarele cazuri:
1. Pacientii la care persista voma sau prezinta simptome de ocluzie intestinala (care poate aparea in urma meteorismului abdominal accentuat);
2. Atunci cand coexista si pielonefrita (inflamatie a rinichiului si a bazinetului);
3. Atunci cand durerea persista peste 2-3 zile si sugereaza prezenta obstructiei urinare;
4. Alterarea probelor functionale renale;
5. Colica renala insotita de febra inalta.
Dr. Alin Popescu
foarte interesant, multumesc pentru sfaturi …
exista medicamente pt dizolvarea sau spargerea pietrei plecate de la rinichi?
daca sint ,care sint acestea? va multumesc!
Buna ziua,
In cazul in care este vorba despre un calcul care a migrat de la nivelul rinichiului cred ca este indicata o vizita la medicul nefrolog pentu a face diverse investigatii atat paraclinice (ecografie abdominala si poate la indicatia medicului urografie intravenoasa) cat si de sange si urina pentru a exclude toate complicatiile pe care le poate da existenta si migrarea unui calcul renal. In urma acestor investigatii se pot trage concluzii si se poate adopta o conduita terapeutica corecta. Nu intotdeauna folosirea medicamentelor pentru dizolvarea nisipul si calculilor de la nivelul rinichilor dau rezultate sau elimina complet cauza, de aceea sfatul medicului si efectuarea de investigatii complementare este necesara.
Dr. Alin Popescu
BUNA SEARA AM FOST DIAGNOSTICAT CU COLICA RENALA AM LUAT AMOXACILINA GENTAMICINA PIAFEN INTRAVENOS SI PE CALE ORALA ROVATINEX DOCTORUL M-I LE-A RECOMANDAT AM LUAT 5 ZILE SI NU MI-A TRCUT CE SA MAI IAU CA AM DURERI DE SPATE IN CONTINUARE
Buna ziua,
In principiu tratamentul simptomatic pe care il primiti este maximal. Chiar si asa cred ca trebuie elucidata si rezolvata cauza problemei dumneavoatsra si anume cel mai probabil litiaza renala. Trebuie sa mergeti cat mai repede la un nefrolog/urolog pentru a face o ecografie renala si pentru a lua o decizie terapeutica in functie de marimea si localizarea litiazei renale raspunzatoare de durerile de care va plangeti.
Dr. Alin Popescu
buna seara… simptomele care sunt descrise mai sus se aseamana cu ce ma confrunt si eu… durerea a aparut sambata si toata ziua am stat in pat , prezenta starii de greata si voma in prima zi m-a speriat… a 2 zi ceva mai bine starea de voma a disparut dar durerea nu (mentionez ca in pana ieri luat nospa forte si ibuprofen 200 si astfel durerea mai trecea) … intrebarea mea este urmatoarea… chiar trebuie sa ma duc la doctor, ma cam sperie ideea dea a ma duce pentru ca este prima oara cand mi s-a intamplat asa ceva ?
Buna ziua,
Colica renala apare in urma mobilizarii unui calcul renal secundar iritarii de catre acesta a zonei prin care trece cat si datorita spasmului muscular aparut in aceasta situatie. Existenta unui calcul la orice nivel (renal, ureteral, vezical) este o situatie grava care netratata are implicatii serioase pe termen lung si scurt asupra integritatii si functiei renale. Cresterea riscului de infectie urinara, hidronefroza (retentia de urina in bazinet) cu lezarea parenchimului renal sunt doar cateva din complicatiile ce pot aparea in urma unei litiaze renale netratate.Ignorarea simptomelor cat si tratamentul dupa ureche sunt de evitat chiar daca sunteti la primul episod de acest gen. Va sfatuiesc sa va adresati unui nefrolog pentru a efectua cateva investigatii in urma carora se va pune un diagnostic clar si se va adopta o conduita terapeutica adecvata.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!
Azi dimineata am facut o colica renala. Dureri cumplite. Am recunoscut-o dupa antecedente (am mai avut una in urma cu vreo 8 ani) si am luat NO-SPA si Nurofen plus. Durerea nu a cedat,asa ca am chemat salvarea si mi-au administrat un cocktail intramuscular. Am stat cu apa fierbinte la sale si a trecut. Dupa ce am baut vreo 2 litri de ceai de cozi de cirese si matase de porumb,constat ca nu urinez. N-ar fi fost normal sa elimin urina? Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Multumesc!
Buna seara,
In acest caz cred ca este indicata o vizita la medicul nefrolog pentru investigatii suplimentare (ecogfrafie abdominala, analize de sange etc). Chiar daca durerile au disparut nu inseamna ca a fost eliminata cauza acestora (o posibila litiaza renala) in acest caz fiind nevoie de consultul si recomandarile unui nefrolog. Va atrag atentia ca litiaza renala netratata poate duce la complicatii severe putand merge pana la afectarea importanta a functiei renale. In alta ordine de idei nu este normal sa nu urinati atata timp cat ati consumat 2 litrii de ceai. In concluzie va sfatuiesc sa mergeti la medicul de familie pentru a lua un bilet de trimitere catre cea mai apropiata sectie de nefrologie din orasul dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu
Buna seara!
in urma cu 4 saptamani am fost diagnosticata cu colica renala ,am urmat tratament cu scobutil (no-spa imi provoaca varsaturi) si rovatinex. durerile au trecut insa am ramas cu senzatie de urinare incomplecta si o durere vaginala nu insuportabila ci mai repede sacaietoare.mentionez ca am recidivat in colica renala insa prima oara am eliminat piatra si totul a fost ok dupa.acum ma nelinisteste aceea senzatie de disconfort .intrebarea mea ar fi sa consult un medic ginecolog sau totul se datoreaza acelor calculi?
Buna seara,
Avand in vedere simptomatologia descrisa de dumneavoastra cred ca ar fi bine sa mergeti si la un control ginecologic. In alta ordine de idei este important pe viitor sa respectati cateva reguli pentru a evita reaparitia unei litiaze renale si implicit a colicii renale. Incercati sa beti 2,5 L de lichide pe zi (apa plata,sucuri de citrice, ceaiuri de plante printre care cel de merisor este cel mai indicat in cazurile afectiunilor renale). De asemenea dieta este foarte importanta in cazul litiazei fiind cunoscut faptul ca exista mai multe tipuri de litiaza renala fiecare cu particularitatile sale si dieta specifica. In cazul in care s a facut o analiza a pietrei eliminate prima data atunci va rog sa reveniti cu informatii pentru a va da detalii legate de dieta pe care trebuie sa o urmati.
Dr. Alin Popescu
eu am cutata masuri de prevenire la scorpioni
Am fost diagnosticata cu colica renala acum 2 zile, la serviciul de urgente. Mi s-au administrat 2 injecti si mi s-au prescris: ketonal, nospa,scobutil, piafen si norfloxacina. Problema este ca am temperatura peste 39. Dupa ce iau medicamentele temperatura scade si dupa 3-4 ore urca din nou (max 39.7). Sa ma intorc la Urgente? In cat timp isi face efectul tratamentul?
Buna ziua,
Este clar ca va confruntati cu o infectie serioasa intretinuta de litiaza renala. Va sfatuiesc sa va duceti la spital deoarece colica renala complicata necesita spitalizare si monitorizare atenta.
Dr. Alin Popescu
Bunà seara, si eu mà confrunt cu o asemenea problemà de vreo cîtiva ani buni, simt o durere de lombarà aproape permanent, durerea persistà în special dimineata cînd mà ridic din pat si la cea mai micà aplecare pe care o fac deja simt durere .Ce pàrere aveti si.ce mà sfàtuiti.multumesc.
Buna ziua,
Va recomad sa mergeti la medic. Nu va poate pune nimeni un diagnostic prin intermediul internetului. Cred ca ar fi bine sa faceti o radiografie de coloana lombara si pe baza acesteia si a unor analize sa discutati cu medicul curant.
Dr. Alin Popescu
buna ziua as avea si eu o problema,,,,,,in urma cu ceva timp am avut ceva scurgeri dar cu lichid incolor nemirositor si am fost sa fac ceva analize si nu au gasit nimik,,,dar totusi am urmay ceva tratament,Inca mai am dar foarte putin ce ar fi de facut,,,,
Buna ziua,
Ce tratament ati urmat? si cata vreme?
Dr. Alin Popescu
Buna, vreau sa stiu si eu daca colica renala este contagioasa
Buna seara,
Colica renala nu este contagioasa!!!
Dr. Alin Popescu
Buna seara.
Colica renala nu este contagioasa!!!!!!!!!!
Dr. Alin Popescu
Buna seara