Infectiile tractului urinar sunt foarte frecvente, in special la femei. Se considera ca 1 femeie din 5 dezvolta o infectie urinara. In mod normal, urina este sterila, nu contine bacterii, virusuri, fungi, insa contine saruri si produse de metabolism (deseuri). Infectia urinara cu E. coli este una dintre cele mai frecvente afectiuni de acest tip.
Infectia urinara se produce cand microorganismele, de obicei bacterii din tractul digestiv, ajung la capatul uretrei si incep sa se multiplice. Uretra este un tub fin prin care urina din vezica urinara este eliminata in afara organismului. Majoritatea infectiilor urinare au drept cauza un singur germen, numit Escherichia coli (E. coli), care traieste in mod normal in tractul intestinal al omului.
Prostata produce secretii care incetinesc cresterea bacteriilor
Aparatul urinar este structurat astfel incat sa se protejeze de infectii. Uretrele si vezica urinara previn in mod normal refluxul urinei in rinichi, iar fluxul de urina dinspre vezica urinara spre exterior ajuta la „spalarea” bacteriilor din tractul urinar. La barbat, prostata produce secretii care incetinesc cresterea bacteriilor. De asemenea, la ambele sexe, raspunsul imun al organismului previne aparitia infectiilor, insa in ciuda acestor mijloace de aparare ale organismului pot aparea infectii urinare.
Din ce cauza apar infectiile urinare cu bacteria E. coli?
Persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta infectii urinare sunt cele care prezinta anomalii ale tractului urinar, ce obstrueaza (impiedica) fluxul urinei (de exemplu, un calcul). De asemenea, barbatii care au adenom de prostata, ce incetineste fluxul urinar, bolnavii diabetici, cei care au montate catetere in uretra sau vezica urinara, gravidele si, in general, orice persoana care prezinta scaderea imunitatii organismului.
Infectiile urinare cu E. coli pot fi si asimptomatice
Este important de stiut ca nu orice bolnav care are o infectie urinara prezinta simptome, dar majoritatea acestor persoane au cel putin un simptom care poate fi manifestat prin:
- Usturime la mictiune (urinare);
- Senzatie imperioasa de urinare (nu poate tine urina);
- Senzatie de oboseala accentuata, uneori chiar durere in zona rinichilor, uretrelor sau uretrei.
Senzatia imediata de a urina, cel mai comun simptomal unei infectii urinare
O acuza frecventa este ca, desi bolnavul are senzatia imperioasa de mictiune, volumul de urina eliminat este mic. De asemenea, aspectul urinei este tulbure, chiar rosiatica uneori si urat mirositoare. In mod normal, o infectie urinara localizata la nivelul uretrei sau vezicii urinare nu produce febra. Aceasta apare daca infectia ajunge la nivelul rinichiului.
Alte simptome ale infectiei urinare cu E. coli sunt durerea la nivel lombar, greata, varsaturile. Multe femei sufera de infectii repetate ale tractului urinar. De obicei, infectiile ulterioare sunt determinate de alti germeni patogeni decat cele anterioare sau, daca este vorba de infectii urinare repetate cu E. coli, micile diferente observate intre bacterii indica infectii distincte.
Cum se manifesta infectiile urinare la copii?
La copii simptomele de infectie urinara pot fi ignorate sau atribuite altei afectiuni. Astfel, aceasta este suspectata doar cand copilul este irascibil, nu are pofta de mancare, prezinta febra in mod inexplicabil, pierde urina sau materii fecale. Spre deosebire de adulti, copiii au o predispozitie mai mare de a face febra, in lipsa altor simptome.
Diagnosticul infectiei cu E. coli, in functie de sumarul de urina si urocultura
In afara simptomelor enumerate, stabilirea diagnosticului de infectie urinara cu E. coli necesita efectuarea unui examen sumar de urina si a unei uroculturi. Examenul sumar de urina se face din prima urina eliminata dimineata, care se examineaza in vederea decelarii celulelor albe (leucocite), celulelor rosii (eritrocite), nitritilor si bacteriilor. Urocultura se executa tot din prima urina de dimineata, recoltata la jumatatea jetului, intr-un recipient steril, dupa toaleta prealabila a zonei genitale cu apa si sapun. Urina recoltata astfel se duce cat mai repede la un laborator, unde se insamanteaza si se urmareste daca se dezvolta bacterii pe mediul de cultura. In situatia in care apar colonii de bacterii, se efectueaza antibiograma, pentru a observa care dintre antibiotice este cel mai eficient impotriva bacteriei incriminate.
Alte investigatii recomandate in infectia cu E. coli
Daca simptomele se manifesta si dupa tratamentul efectuat conform antibiogramei, medicul indica de obicei efectuarea unei ecografii abdominale. Aceasta evalueaza aspectul rinichilor si partial aspectul cailor urinare, pentru decelarea eventualelor anomalii care intretin infectia. O alta investigatie recomandata frecvent este urografia intravenoasa, care ofera imagini radiologice ale rinichilor, ale vezicii urinare si ale uretrelor, dupa injectarea intravenoasa prealabila a unei substante opace vizibile la radiografie. Un alt test util in diagnosticarea infectiei urinare cu E. coli este cistoscopia. Cistoscopul este un instrument sub forma unui tub, care prezinta o sursa de lumina si cateva lentile ce permit medicului sa vizualizeze interiorul vezicii urinare.
Dr. Camelia Diaconu,
Medic primar medicina interna,
Competenta ecografie cardiaca si generala,
Spitalul Judetean Ilfov, Bucuresti,
E-mail: [email protected]
Dupa ce mi s-a facut TURP,acum 3 ani,adenomul nefiind canceros fac aproape tot timpul ITUin ciuda a numeroase antibiograme care au aratat infectie cu e-coli sau mai rar Klebsiella si am urmat tramentul prescris.Tot tratamentul il fac sub controlul dl.urolog care m-a si internat ! Tratamentul ma ajuta cateva zile si apoi,fara antibiotice,apar simptomele de ITU !Sant disperat de ingrijorare si de banii cheltuti !Se mai poate face ceva pt. eradicarea ITU ? Va multumesc !
Buna seara,
Exista o multitudine de remedii naturiste care pot ajuta in cazul infectiilor de tract urinar insa chiar si asa este bine sa mergeti in continuare la medicul urolog pentru efectuarea analizelor (sumarul de urina si urocultura) . Astfel va recomand o cura de ceai de merisor (acesta are proprietati diuretice si bactericide pe tractul urinar)-3 pana la 4 cani de ceai pe zi. Alte plante care pot fi de asemenea utile in prevenirea recaderilor sunt : busuiocul, coada soricelului, rozmarin, urzica, salvie. Acestea pot fi consumate separat sau in amestec. In alta ordine de idei nu ar fi rau sa faceti o cura de tinctura de propolis(2-3 picaturi de 2 ori pe zi) acesta ajutand la cresterea imunitatii. Evitati constipatia cronica deoarece aceasta este un factor care predispune catre infectii urinare repetate si rebele la tratament.
Dr. Alin Popescu
buna seara
am si eu cateva ne lamuriri ,de aproape doi ani de zile am usturimi si fac pipi cu sange ma facut urocultura si am de pistat ca am beta de grup B.dupa aceia klebsiella.am facut trei analize de urocultura la trei laboratoatre diferite si miau iesit trei rezultate diferite dr.meu urolog nu stie ce sa mai faca am luat tot felul de antibiotice am facut gentamicina cu cefort intravenos si tot am usturimi ce sa fac ?stie cineva?
Buna ziua,
In primul rand va recomand sa va repetati analiza la un laborator mai mare (Synevo, IDS) deoarece sansele sunt minime ca la astfel de laboratoare sa existe erori de interpretare. Faptul ca faceti infectii de tract urinar repetate inseamna ca exista o serie de factori care favorizeaza aparitia acestora. Astfel situatiile care cresc sansele de aparitie a infectiilor de tract urinar sunt:
-constipatia cronica
-prezenta calculilor renali, ureterali sau vezicali (lucru ce impune efectuarea ecografiei abdominale si a urografiei)
-igiena sexuala deficitara sau utilizarea lubrifiantelor
-prezenta adenomului de prostate
-diabetul zaharat
Avand toate acestea in vedere va sfatuiesc sa mergeti la medical urolog pentru a relua investigatiile in vederea eliminarii cauzelor precizate mai sus.
Dr. Alin Popescu
BUNA ZIUA DOAMNA DOCTOR ! SORA MEA FACE INFECTII URINARE FRECVENT.
ESTE ADEVARAT CA ARE SI CALCULI MULTIPLI.
NU STIM CARE ESTE CAUZA.
MULTUMIM
Buna ziua,
Litiaza renala (pietrele la rinichi) indiferent care este localizare acesteia-pielocaliceal, la nivelul ureterelor sau al vezicii, este cauza de infectii urinare repetate. Cu alte cuvinte motivul pentru care sora dumneavoastra are aceasta infectie cu E.Coli este pentru ca pietrele la rinichi fiind un obstacol in calea trecerii coloanei de urina dau staza urinara. Staza urinara duce la proliferarea si inmultirea bacteriilor si la aparitia infectiilor. Atata timp cat nu se va rezolva cauza (litiaza renala) sora dumneavoastra se va confrunta in mod repetat cu aceasta problema delicata. Va recomand sa mergeti la un medic nefrolog sau urolog.
Dr. Alin Popescu
Este transmisibila pe cale sexuala infectia urinara cu E COLI? Sau…o pot contacta folosind toaleta dupa cineva care are aceasta afectiune?
Buna ziua,
Infectia urinara cu E. Coli nu face parte din bolile cu transmitere sexuala insa da puteti sa o contactazi daca folositi toaleta dupa cineva care este infectat.
Dr. Alin Popescu
Buna seara, nu stiu cui sa ma adresez. Am avut urmatoarele simptome: dureri in zona lombara, apoi am urinat cu sange si cand am vazut asta m-am dus imediat la medicul de familie care si acesta la randul lui m-a trimis la un medic urolog. Ajuns acolo mi s-a dat o reteta bazata pe: Urinal Acut si No-spa si apoi am facut analizele la sange: Uree, creatinina, acid uric, etc. si la urina: Urocultura. Pe analize mi-a iesit ca am o infectie cu Escherichia Coli. Am urmat tratamentul medicamentos si am baut ceaiuri de: Enupar, coada calului si cozi de cirese si normal regim Igieno-dietetic. Dupa o saptamana nu mai aveam nici o durere si nici un simptom. Si nu m-am mai prezentat la medicul urolog pentru a-mi da un tratament. Dar dupa o luna au inceput iar dureri in zona lombara( in partea dreapta, si prima oara tot aici au aparut durerile). Pe analize scrie ca este rezistenta la Amoxacilina si sensibil la Cefalosporine, Imipenem, Levofloxacina, Ofloxacina, Nitrofurantoina. Am vazut ca Levofloxacina este de tip comprimate si m-am gandit sa incep sa iau dinaceastea, dar nu stiu CAT si la ce interval oral. Mentionez ca am 21 de ani si aveam obiceiul de a consuma in jur de 4-5 cafele/zi. Acum am inlocuit cafeaua cu ceai. AM vrut sa ma duc cu analizele la medicul urolog da mi s-a zis de catre o doctorita( de la scoala unde invat) ca nu ma va gaba in seama daca nu ma duc si cu o radiografie si acum cred ca este prea tarziu sa ma duc cu analizele( au fost facute pe data de: 24.09.2014). Datimi un sfat in legatura cu Levofloxacina si ce alte sfaturi imi mai pueti da. VA MULTUMESC !!!
Buna ziua,
Imi pare rau ca ascultati sfaturile unora si altora…Cred ca trebuie sa mergeti cu analizele chiar daca a trecut ceva timp la medicul care va stie cazul. Nu va jucati cu astfel de lucruri si nu luati tratament dupa ureche pentru in cazul acesta lucrurile pot merge din rau in rau. Nu toti medicii sunt inabordabili si sunt convins ca cel mai in masura sa va dea detalii despre tratament este medicul care va stie.
Dr. Alin Popescu
Si nu in ultimul rand cred ca ar trebui sa faceti o ecografie renala pentru ca e posibil sa fie si calculi din moment ce aveti dureri lombare.
Va multumesc pentru sfaturile acordate.
Buna seara ! Imi doresc sa inteleg ce este de fapt si cum sa previn….acum 3 luni am avut o infectie cu e coli (atunci am aflat ca aveam DINOU micro calculi si nisip la rinichi)si pentru ca am stat o saptamana cu medicamentatie necorespunzatoare,infectia a ajuns la rinichi,am facut frisoane si febra mare ,am stat sub antiboitic injectabil si abia dupa 2 saptamani mi a trecut …..acum dupa 3 luni iar am aceleasi simptome care imi atesta prezenta bacteriei e coli (senzatie de urinare frecventa ,urinat putin ,chiar deloc,si mici dureri la urinare) ….ce sa mai fac …? Va rog un sfat sa imi dati …va multumes !
Buna ziua,
Mergeti neaparat la un medi nefrolog pentru a putea beneficia de un tratament tintit care sa va ajute sa scapati de infectie si de factorii favorizanti ai acesteia. Beti cat mai multe lichide si incercati si ceaiul de merisor care este foarte bun pentru afectiunile de tract urinar.
Dr. Alin Popescu
Multumesc !
Buna. Ai reușit să dai de cap problemei?