Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Infectiile tractului urinar

1 octombrie 2008
Share

Aproximativ 50% dintre femei si 12% dintre barbati vor suferi cel putin o infectie a tractului urinar de-a lungul vietii. Ca frecventa, este a doua localizare a unei infectii, fiind depasita doar de infectiile respiratorii. In Statele Unite, infectiile urinare sunt responsabile pentru peste 7 milioane de vizite la medic, in fiecare an. Avand in vedere toate aceste date, voi incerca sa raspund la cele mai frecvente intrebari legate de infectiile tractului urinar (ITU): ce sunt, cum apar, de cine sunt produse, cum se pune diagnosticul, care este tratamentul si ce putem face ca sa le prevenim!

 

Ce sunt infectiile urinare?

Din punct de vedere microbiologic, exista infectie a tractului urinar atunci cand se detecteaza bacterii (microorganisme patogene) in urina, uretra, vezica urinara, rinichi sau prostata. In majoritatea situatiilor, dezvoltarea a peste 10^5 microorganisme/ml de urina, dintr-o proba recoltata corect, din mijlocul jetului urinar („recoltare curata”), indica infectia.
Se disting trei tipuri de infectii urinare, in functie de localizarea infectiei:

Cistita – inflamatie a vezicii urinare. De departe, cea mai frecventa forma de infectie urinara, cistita afecteaza aproape in totalitate femeile. Ea este in general insotita de uretrita. Uretrita – infectia uretrei (canalul care leaga vezica de meatul, canalul urinar). Este o boala cu transmitere sexuala (BTS) frecventa la barbati, dar poate surveni si la femei. Pielonefrita – este inflamatia bazinetului si a rinichiului, rezultata in urma unei infectii bacteriene. Poate fi vorba de o complicatie a unei cistite netratate care permite proliferarea bacteriilor, de la vezica urinara la rinichi.  

 

Cauze si manifestari ale infectiilor urinare

ITU apar in urmatoarele situatii:
– infectii cu bacterii care colonizeaza colonul, dintre care: Escherichia Coli, in aproximativ 75-95% din cazuri, Klebsiella, in aproximativ 5% din cazuri, Enterobacter, Proteus, Pseudomonas;

Cauze anatomice: uretra la femei este scurta, se afla in vecinatatea vaginului si a orificiului anal; colita, constipatia cronica, afectiunile biliare favorizeaza infectiile urinare; alte cauze: litiaza renala (calculii), tulburari in evacuarea urinei: spasme, staza urinara (intalnita si la sarcina), obstacole pe traiectul cailor urinare (de exemplu, compresiile tumorale pe uretere), refluxurile uretro-vezical si vezico-ureteral, infectiile genitale; Principalele semne si simptome ale infectiei tractului urinar (tabel 1) sunt:
Dureri sau arsuri in timpul urinarii; Frecventa mare a mictiunilor intr-o zi (uneori necesitatea de a urina apare si noaptea); Nevoia imperioasa de a urina, cu emisia unei cantitati mici de urina; Urina tulbure, cu un miros neplacut; Senzatia de presiune in abdomenul inferior; Uneori, prezenta sangelui in urina (hematurie).

 

Cistita

Uretrita

Pielonefrita

Semne si simptome

– senzatie de presiune pelvina
– disconfort la nivelul abdomenului inferior
– mictiuni frecvente si dureroase
– urina cu miros neplacut

– senzatie de arsura in timpul mictiunii
– secretie uretrala la barbati

– dureri lombare
– frisoane
– febra
– varsaturi

 

Diagnosticul infectiilor urinare

In ciuda unui tablou clinic caracteristic, diagnosticul de infectie urinara necesita stabilirea exacta a germenului care a produs infectia, prin teste de laborator (urocultura si antibiograma, in urma carora se stabileste antibioticul la care este sensibila bacteria). Investigatii suplimentare sunt necesare pentru pacientii cu infectii repetate, pentru a se stabili cauza care determina aparitia frecventa a infectiilor (de exemplu: radiografia renala simpla, ecografia renala, urografia etc).

Tratamentul infectiilor de tract urinar

Prezenta tabloului clinic de mai sus presupune obligatoriu consultul medical de specialitate. Tratamentul se face in functie de rezultatele analizelor de urina si consta in administrarea unui antibiotic (conform antibiogramei), intr-o doza unica sau intr-un regim de 3, 7 sau 14 zile. Pacientii cu infectii urinare trebuie sa evite temporar cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase ce contin cafeina si sucurile de citrice. Alimentele condimentate trebuie, de asemenea, evitate pana la vindecarea infectiei deoarece irita vezica urinara, determinand mictiuni si mai frecvente.

Cum putem preveni infectiile urinare?

Se recomanda:
consumul de lichide (minim 1,5 – 2 l/zi); mictiuni frecvente, fara intarzierea lor prea mult timp; la femei: stergerea din fata in spate dupa folosirea toaletei, pentru a impiedica contaminarea uretrei cu bacteriile care provin din regiunea anala; urinarea la scurt timp dupa un raport sexual; toaleta zilnica a regiunii anale si vulvare, in special inainte de raporturile sexuale; evitarea utilizarii de produse agresive pentru igiena intima.

Dr. Alin Popescu,
Medic specialist medicina sportiva
Medic coordonator F. R. Rugby
[email protected], 0743.145.843

Specialistii Catena recomanda:
Urinal x 90 cps

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.