Ginecologie

Cistita recurenta – Cauze si factori favorizanti

luni, 7 februarie 2011
Share

In majoritatea cazurilor, cistita este o infectie bacteriana a tractului urinar inferior (a vezicii urinare). Cistita recurenta este frecventa la femeile tinere, sanatoase, chiar daca acestea au in general un tract urinar normal din punct de vedere anatomic si fiziologic.

Un studiu a demonstrat ca aproape jumatate dintre femeile care au avut o infectie de tract urinar vindecata spontan vor dezvolta o infectie recurenta in interval de un an. Majoritatea femeilor sunt capabile sa isi diagnosticheze episoadele de recurenta a cistitelor pe baza simptomelor.

 

Cistita recurenta prezinta 3 episoade de infectie intr-un an

Cistitele sunt cauzate in general de bacteriile uropatogene care se gasesc in intestin si care colonizeaza vaginul si uretra, inaintand prin uretra pana in vezica urinara. Cistita provoaca durere in timpul mictiunii, mictiuni frecvente, senzatie de mictiune imperioasa, hematurie si durere in etajul abdominal inferior. Aproape intotdeauna in urina bolnavelor cu cistita sunt prezente leucocite si bacterii. Cistita recurenta, recidivanta consta in trei episoade de infectie in ultimele 12 luni sau doua episoade in ultimele 6 luni.

Femeile sunt mai predispuse la repetarea unui episod de cistita din cauza uretrei mai scurte si a situarii acesteia in apropierea vaginului si a anusului, zone in care sunt localizate frecvent bacteriile.

 

Antibioticele favorizeaza aparitia cistitei

Factorii de risc pentru cistita recurenta sunt activitatea sexuala, utilizarea anumitor mijloace de contraceptie (diafragme cu spermicide) si un istoric de infectii recidivante ale tractului urinar. De asemenea, folosirea prezervativelor cu spermicide poate creste riscul recidivei unei cistite. Tratamentele cu antibiotice altereaza flora vaginala si se asociaza cu un risc crescut de aparitie a unei cistite.

 

Istoricul familial de infectii urinare provoaca recidiva cistitelor

Alti factori de risc sunt reprezentati de existenta unui partener sexual nou in ultimul an, prezenta primei infectii urinare inaintea varstei de 15 ani sau istoricul familial de infectii urinare. Diferite afectiuni care duc la dificultatea eliminarii urinei, cum sunt prolapsul de mucoasa uretrala, de vezica urinara sau uter (mai ales la femeile care au avut multe nasteri), scleroza multipla, cancerul de vezica urinara, calculii vezicali se asociaza cu un risc crescut de cistita recurenta.

 

Fumatul, factor de risc pentru cancerul de vezica urinara

Nu se cunoaste inca daca exista un risc crescut de recurenta a cistitei la pacientii fumatori, avand in vedere ca fumatul este un factor recunoscut de risc pentru cancerul de vezica urinara. La femeile care nu prezinta alti factori pentru cistita recurenta, au fost gasite anomalii anatomice ale tractului urinar.

Modificarile tesuturilor vezicii urinare si uretrei, asociate cu pierderea protectiei impotriva bacteriilor, pot creste riscul de infectii urinare repetate la femeile postmenopauza.

In perioada postmenopauza femeile sunt mai predispuse la cistite repetate, din cauza scaderii nivelului hormonilor estrogeni din sange. De asemenea, cistitele sunt mai frecvente in timpul sarcinii, fiind provocate de modificarile tractului urinar.

 

In cazul barbatilor cistita se extinde la prostata si vezica urinara

La barbati cistita este mai rara si debuteaza in general ca o infectie a uretrei care se extinde la prostata si apoi la vezica urinara. Cea mai frecventa cauza a cistitei recidivante la barbat este o infectie bacteriana persistenta a prostatei. Desi antibioticele sterilizeaza urina, majoritatea nu penetreaza foarte bine prostata, fiind necesare  unei cure mai lungi cu antibiotice, de cateva saptamani. Daca tratamentul este intrerupt prea devreme, bacteriile raman in prostata si reinfecteaza vezica urinara.

 

Cum putem preveni recidiva cistitei?

Va prezentam cateva masuri generale de prevenire a recurentei cistitei:

  • Beti suc de afine! Consumat zilnic in cantitati de 50 sau 300 ml, are rol preventiv, deoarece contine o substanta care inhiba atasarea bacteriilor de vezica urinara;
  • Consumati multe lichide!
  • Urinati la scurt timp dupa actul sexual!
  • Evitati folosirea spermicidelor!
  • In cazul femeilor postmenopauza care au vaginita sau uretrita atrofica, este indicata folosirea unei creme sau a ovulelor cu estrogeni.

 

 

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

Nota pentru articolul «Cistita recurenta – Cauze si factori favorizanti»:4.67/ 5 (3 voturi)
tonica
2017-05-10T17:56:46+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena