Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Infectiile urinare. De ce reapar?

Dr. Victor Mirciulescu, medic primar urologie, Clinica Gral Medical; tel.: 021/323.00.00; www.gralmedical.ro
21 aprilie 2022
Share
  • Infectiile urinare sunt cele mai frecvente afectiuni bacteriene intalnite, in special la femei. In mod normal, urina este sterila, ceea ce inseamna ca in urina nu exista germeni. Acestia pot aparea doar in conditii patologice, multiplicarea lor la nivelul aparatului urinar ducand la infectii urinare.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis; un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

    Cu toate ca, in mod exceptional, exista si situatii in care microbii prezenti in urina nu determina simptomatologie, de cele mai multe ori, insa, simptomele exista si nu trebuie neglijate. Asociatia Europeana de Urologie (EAU) a adoptat o clasificare a infectiilor urinare dupa importanta lor. Astfel, pot fi infectii:

    • Necomplicate – infectii sporadice la pacienti fara malformatii urinare sau alte boli concomitente;

    • Complicate – toate celelalte infectii urinare care nu se pot clasifica in categoria „necomplicate”;

    • Recurente – infectii necomplicate sau complicate, ce apar de cel putin trei ori in intervalul unui an sau de minimum doua ori in 6 luni;

    • Asociate cateterelor urinare – infectii prezente la pacientii cu un cateter (sonda) urinara;

    • Urosepsis – infectie grava pornita de la o infectie urinara, dar care s-a generalizat si are semnele unei infectii sistemice serioase.


    https://www.farmaciata.ro/infectiile-urinare-de-ce-reapar/
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_696188545_doctor-pacient

    Cauzele infectiilor urinare


    Cea mai frecventa cauza este expunerea la frig, mai mult de 30 de minute, iar zona expusa este la nivelul segmentului inferior al spatelui sau picioarelor. Sigur ca, de multe ori, infectiile urinare apar la pacienti cu un istoric in copilarie (astfel fiind infectii recidivante) sau chiar un istoric familial care denota o predispozitie individuala. Infectiile urinare la femei sunt favorizate de o particularitate anatomica – uretra mult mai scurta decat la barbati.

    Nici barbatii nu sunt protejati de infectiile urinare, staza urinei la nivelul vezicii fiind provocata cel mai des de adenomul de prostata. Cauzele recidivelor infectiilor urinare variaza foarte mult, incepand cu tratamentul incorect si pana la alte conditii patologice. Tratarea infectiei nu este suficienta pentru a elimina riscul recidivelor. Dintre bolile aparatului urinar care asociaza infectie urinara, cea mai comuna este litiaza. In litiaza microbii raman cantonati atat pe suprafata calculului, cat si in interiorul lui, unica posibilitate de a eradica infectia urinara fiind eliminarea completa a calculului.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • infectii urinare

    Cum se stabileste diagnosticul


    Cel mai important element de diagnostic este simptomatologia, care variaza in functie de localizarea infectiei. Putem intalni infectii urinare joase, precum cistita si uretrita. Dar si infectii urinare inalte, cum este pielonefrita, localizata la unul sau ambii rinichi.

    Pielonefrita acuta se diagnosticheaza prin prezenta: durerii lombare (loja renala), piuriei – urina intens tulbure, febrei peste 38o C, uneori 39-40o C cu frison. De cele mai multe ori, pacientul cu pielonefrita acuta are intreaga simptomatologie, desi in unele cazuri unul dintre simptome predomina. Durerea lombara este intotdeauna prezenta. Este obligatorie si efectuarea unor investigatii de laborator, cele mai utilizate probe fiind:

    • Sumarul de urina furnizeaza informatii asupra compozitiei chimice a urinei, precum si a proprietatilor ei fizice (densitate, pH). Prin evaluarea sedimentului urinar se poate aprecia existenta unei infectii urinare (leucocite, epitelii, germeni). Pentru precizarea microbului se va efectua urocultura cu antibiograma.

    • Urocultura este un test microbiologic care asigura identificarea germenului ce a produs infectia urinara. Testul se efectueaza in laborator si dureaza minimum trei zile.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • infectii urinare

    Tratamentul infectiilor recurente


    Efectuarea antibiogramei inaintea initierii unui tratament antibiotic este obligatorie, intrucat unii germeni nu sunt sensibili la toate antibioticele, ceea ce determina esecul tratamentului. Infectiile recidivante sau recurente trebuie tratate exclusiv dupa efectuarea unei antibiograme. De regula, sunt determinate de germeni multirezistenti sau care au devenit rezistenti la tratamentele anterioare. De aceea, nu se repeta tratamentul anterior, asa cum multi considera normal.

    Trebuie refacuta urocultura cu antibiograma care, de cele mai multe ori, indica un alt spectru antibiotic decat cel initial. Tot in cazul recurentelor, un consult urologic este obligatoriu pentru a decela eventualele boli asociate care favorizeaza aparitia infectiilor urinare (adenom de prostata, litiaza).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • infectii urinare

    Sfaturi pentru a le preveni


    Pentru a preveni infectiile urinare si mai ales recidiva lor, putem aplica o serie de masuri la indemana: masuri de igiena personala, administrarea unor profilactice imunologice active – doar administrarea probioticelor este, de regula, suficienta (pentru ca unul dintre factorii favorizanti si al recidivelor este constipatia). Administrarea de extracte naturale de plante, cum ar fi cel de merisor sau D-manoza, are un rol important in prevenirea infectiilor urinare recidivante. La aceste masuri se adauga mentinerea unei igiene intime adecvate, tratarea oricaror afectiuni ginecologice, urologice sau gastrointestinale, precum si consumul adecvat de lichide.

    Nu este deloc de neglijat faptul ca cel putin 50% dintre femei vor avea o infectie urinara in timpul vietii. De asemenea, este de remarcat ca aproximativ una din trei femei sub 24 de ani a avut deja un episod de infectie urinara. Unii dintre cel mai frecvent identificati factori sunt Escherichia coli (70-95%), Stafilococul saprofit si, mai rar, Proteus mirabilis si Klebsiella spp.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate