Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Infecții urinare pe timp de vară. La ce trebuie să fiți atenți

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
21 iulie 2023
Share
Infecții urinare pe timp de vară. La ce trebuie să fiți atenți

Infecțiile tractului urinar (ITU) reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită, care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Deși acestea pot apărea în orice moment al anului, există dovezi care sugerează o legătură între infecții urinare și sezonul estival (vara).

Iată care sunt principalii factori care duc la apariţia de infecţii urinare vara.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

Frecvența crescută a activităților în aer liber

În timpul verii, cele mai multe persoane preferă activitățile în aer liber, precum înotul, drumețiile și alte sporturi. Aceste activități pot duce la perioade prelungite de transpirație, purtarea de îmbrăcăminte umedă și accesul limitat la igiena corespunzătoare (de exemplu, în camping). Combinația de căldură, umiditate și igiena inadecvată creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și pentru infecțiile urinare ulterioare.

Înotul

Înotul este practicat mult în timpul verii, în special în piscine. Deși înotul este în general considerat o activitate sănătoasă, expunerea la apă contaminată cu bacterii, cum ar fi E. coli, poate crește riscul de infecții urinare. Piscinele întreținute necorespunzător sau sursele de apă necurățate pot adăposti bacterii care pot pătrunde în uretră, ducând la infecție.

infecții urinare, infecții urinare vara,

Deshidratarea

Deshidratarea apare frecvent în timpul lunilor de vară, din cauza transpirației crescute și a temperaturilor mai ridicate. Un aport insuficient de apă poate concentra urina și reduce frecvența urinării, permițând bacteriilor să apară și să se înmulțească la nivelul tractului urinar. Este esențial să rămâneți hidratat în mod adecvat în timpul verii (să beți cel puțin 2 litri de apă zilnic) pentru a menține sănătatea tractului urinar și pentru a diminua riscul de infecții urinare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Infecții urinare vara – practici de igienă personală

Igiena personală joacă un rol esențial în prevenirea infecțiilor urinare. Cu toate acestea, în timpul verii, anumite obiceiuri pot crește involuntar riscul de infecție. De exemplu, purtarea de haine strâmte făcute din materiale sintetice, în special pe vreme caldă, poate reține umiditatea și căldura în jurul zonei genitale, favorizând dezvoltarea bacteriilor. În plus, faptul că purtați o perioadă mai mare de timp costumele de baie ude sau igiena zonei genitale inadecvate poate contribui, de asemenea, la apariția infecțiilor urinare.

Impactul căldurii și al umezelii

Vremea caldă și umedă poate afecta capacitatea organismului de a regla temperatura, ceea ce duce la creșterea transpirației și a umidității în zona genitală. Această umiditate, combinată cu căldura, creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor. În plus, expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate compromite sistemul imunitar al organismului, făcându-l mai susceptibil la infecții, inclusiv la cele urinare.

Infecții urinare vara. Prevenție

Pentru a scădea riscul de infecții urinare vara, este indicat să țineți cont de:

  • Hidratare. Beți o cantitate suficientă de apă pe tot parcursul zilei pentru a elimina bacteriile din tractul urinar.
  • Igiena corespunzătoare. Faceți dușuri zilnic, schimbați la timp hainele ude și mențineți curată zona genitală.
  • Optați pentru piscine întreținute corespunzător. Alegeți cu atenție locurile de înot, căutați piscine curate și evitați să înghițiți apă în timp ce înotați. După înot, clătiți-vă cu apă curată și schimbați-vă în haine uscate cât mai curând posibil.
  • Nu amânaţi mersul la baie. Golirea regulată a vezicii urinare ajută la eliminarea bacteriilor și la reducerea riscului de infecții urinare.
  • Purtați haine „respirabile“, din materiale prietenoase cu pielea. Optați pentru haine lejere pentru a reduce umiditatea și retenția de căldură în jurul zonei genitale.
  • Mențineți o dietă echilibrată. Consumul de fructe, legume și alte alimente nutritive susține sănătatea și stimulează sistemul imunitar, reducând probabilitatea apariției infecțiilor urinare.
Nota pentru articolul «Infecții urinare pe timp de vară. La ce trebuie să fiți atenți»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.