Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

(P) Ce fel de infecție urinară ai? Iată semnele şi metodele de tratament

13 octombrie 2021
Share
(P) Ce fel de infecție urinară ai? Iată semnele şi metodele de tratament

Infecția urinară dă bătăi de cap multor femei. V-aţi săturat de stările neplăcute de câteva ori pe an? Nevoia de a merge repetat la baie, disconfortul din timpul urinării și nu numai, sunt simptome supărătoare care afectează viaţa de zi cu zi. Infecțiile urinare reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate, care afectează cu preponderență femeile. În acest sens, am pregătit un articol despre infecțiiile urinare și despre cum să gestionezi corespunzător această afecțiune.

Urina rezultă în urma eliminării reziduurilor din sânge, prin procesul de filtrare pe care îl realizează rinichii. După ce urina a fost produsă, aceasta tranzitează din rinichi spre vezică, unde se depozitează urina până când este eliminată prin cele două uretere.

Urinarea are loc prin uretră, un canal îngust pe unde substanțele toxice sunt eliminate din organism. La bărbați uretra măsoară aproximativ 15-20 cm, în timp ce la femei, 3-5 cm, acesta fiind și motivul pentru care boala apare mai des la femei. Fiind mai scurtă, uretra femeilor favorizează apariția și înmulțirea rapidă a bacteriilor. În plus, anusul este situat în apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile (exemplu: Escherichia coli) din jurul anusului pot fi transmise cu ușurință către uretră.

Conform National Library of Medicine, 50-60% dintre femeile adulte se confruntă cel puțin o dată de-a lungul vieții cu acest tip de infecție.

Infecțiile urinare reprezintă totalitate afecțiunilor tractului urinar, însă, de obicei, cele mai multe infecții afectează partea de jos a sistemului urinar, adică vezica și uretra. Netratate la timp, infecții precum cistitele pot ajunge la rinichi și pot provoca pielonefrite, cunoscute ca infecții ale tractului urinar superior.

infecții urinare, Femannose N, D-manoză, antibiotice,

Infectie urinara – cauzele aparitiei

Cauzele apariției unei infecții urinare sunt adesea împărțite în două mari categorii: factori determinanți și factori favorizanți. Cei determinanți sunt reprezentați de enterobacteriile: Escherichia Coli, Klebsiella etc. și, mai rar, de virusuri sau fungi.  Pe de altă parte, factorii favorizanți includ:

  • condițiile anatomice;
  • sarcina;
  • consumul redus de lichide;
  • amânarea îndelungată a micțiunii;
  • constipația;
  • vârsta înaintată (menopauza și adenomul de prostată);
  • litiaza aparatului urinar.

În majoritatea acestor cazuri, pentru o infecție urinară specialiștii recomandă consumul de anumite antibiotice, lucru care poate fi evitat prin prevenție sau cu ajutorul unui tratament modern.

Tipuri de infectii urinare si cum se caracterizeaza

Cistita

Cistita este cauzată, în peste 90% dintre cazuri, de bacteria Escherichia coli (E.coli). Ce se întâmplă dacă aceasta ajunge în vezica urinară? Suprafața membranei mucoase din vezică este alcătuită din zaharuri naturale, inclusiv D-manoza. Structurile minuscule de pe suprafața E.coli, numite fimbria (care sunt atrase de zahăr), se atașează cu ușurință de vezica urinară. Așadar, răspunsul imun al organismului față de bacterie cauzează inflamația.

Cele mai comune simptome ale cistitei sunt:

  • nevoia frecventă de urinare, persistentă, deranjantă;
  • cantități scăzute de urină eliminate;
  • senzații deranjante de arsură în timpul urinării;
  • în zona abdomenului sau în zona lombară apare un disconfort;
  • în anumite cazuri apare hematuria, prezența sângelui în urină,
  • mirosul urinei se modifică, devenind mai puternic, iar aspectul său, mai tulbure;
  • pot apărea febra și frisoanele.

Uretrita

Uretrita este o acțiune inflamatorie și, de obicei, bacteriană a uretrei, întâlnită la pacienții mai tineri, ca urmare a unei contaminări pe cale sexuală. Germenii implicați sunt reprezentați de bacterii precum: gonococ, enterococ, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, virusuri (HPV) sau fungi (Candida). În urma uretritei pot apărea complicații cum sunt structurile uretrale, adică îngustarea unei porțiuni din uretră, din cauza dezvoltării sclerozei parțiale a pereților uretrei. Aceasta poate fi o urmare a vindecării defectuoase a uretritei.

Afecțiunile uretrei și ale prostatei se manifestă prin sindromul obstrucției urinare joase. Segmentele anatomice afectate fiind uretra și/sau prostata.

Simptomele specifice sunt:

  • urinările frecvente (de 10-20 de ori pe zi) cauzate de iritația dezvoltată în urma agresiunii și toxinelor bacteriene;
  • presiunea mai scăzută a jetului urinar;
  • usturime în timpul micțiunii;
  • secreție anormală, vizibilă dimineața pe lenjerie sau o secreție continuă pe parcursul zilei.
infecții urinare, Femannose N, D-manoză, antibiotice,

Prostatita

Prostatita reprezintă umflarea și inflamarea glandei prostatei, situată direct sub vezica bărbaților. Unele tipuri de prostatită sunt cauzate de o infecție bacteriană și pot fi însoțite de simptome precum: febră, frisoane și dureri musculare, împreună cu probleme urinare. Acestea sunt relativ ușor de diagnosticat și de tratat și, de obicei, răspund bine la antibiotice.

Motivele apariției acesteia ar fi bacteriile greu de detectat, inflamația, depresia și stresul, și problemele mecanice sau neuromusculare de la nivelul mușchilor pelvieni, care irită zona. Există patru tipuri de prostatita: prostatita cronică sau sindromul de durere cronică pelvină, prostatita bacteriană acută, prostatita cronică bacteriană și prostatita inflamatorie asimptomatică.

Pielonefrita

Atunci când rinichii se infectează cu bacterii, apare pielonefrita. Urina, precum și alte fluide din corp, este sterile, însă se poate infecta din cauza unor bacterii ce pătrund prin rect sau vagin.

Infecția rinichilor este determinată prin simptome ca:

  • febra și frisoane;
  • greață și vărsături;
  • durere abdominală și de mijloc;
  • durere la urinare (disurie);
  • urinare frecventa.

O nouă modalitate de tratament și prevenire pentru infecția urinară – Femannose N

Acum, pentru femei există un nou dispozitiv de prevenire a infecției urinare. De-a lungul timpului, tratamentul tradițional pentru aceasta s-a bazat pe folosirea antibioticelor sau chiar la spitalizare, la indicația medicilor. Aceste metode rămân valabile atunci când specialiștii o recomandă, mai ales când apar simptome severe, dar, în caz de infecție urinară acută, fără complicații, și de cistită recurentă (care apare de cel puțin patru ori pe an), femeile pot să apeleze acum la un nou tratament.

În cazul infecției urinare recurente, tratate cu antibiotic, există riscul ca agenții patogeni să dezvolte o toleranță mare la antibiotic și, astfel, tratamentul să devină ineficient.

La nivel mondial, dispozitivul medical Femannose N ușurează problema femeilor predispuse la infecții urinare, scăzând astfel și consumul de antibiotic. Dispozitivul modern nu conține antibiotic, ci are la bază D-manoza, tratamentul care stopează înmulțirea bacteriilor și previne apariția lor.

infecții urinare, Femannose N, D-manoză, antibiotice,

D-manoza din componența Femannose N

Fiind un steroizomer, D-manoza folosită împreună cu l-manoză formează monozaharida manoză, aceasta având implicații importante pentru metabolism. Fiind un tip de zahăr care se absoarbe rapid și ajunge în mare parte la nivelul rinichilor, acesta neutralizează bacteriile încă de la prima utilizare.

După administrarea tratamentului Femannose N, D-manoza este transportată în vezică, prin sânge. Acolo, se atașează de structurile minuscule de pe suprafața E.coli și le neutralizează. D-manoza acționează asupra bacteriilor atunci când acestea circulă de-a lungul uretrei și, datorită tratamentului, bacteriilor nu se mai pot atașa de vezică și sunt eliminate prin urină.

După numeroase studii și cercetări realizate în mai multe țări din Europa, în Femannose N a fost introdusă exact cantitatea de D-manoză necesară pentru cele mai bune rezultate în cazul tratamentului pentru infecții urinare. Fiecare plic de Femannose N conține 2 g de D-manoză.

Avantajele Femannose N

Femannose N este în topul alegerilor femeilor din Europa, când vine vorba de infecții urinare recurente. Femeile din Germania, Elveția, Belgia, Franța și Austria au arătat că acesta este tratamentul preferat de ele1, iar acum, și femeile din România pot încerca dispozitivul medical cu o eficacitate remarcabilă în timp scurt.

Un studiu recent, în care au fost implicate 308 paciente care sufereau de infecție urinară recurentă2, a demonstrat eficiența D-manozei. Pacientele au fost împărțite în trei sub-grupuri: primul dintre acestea nu a primit tratament, al doilea a primit tratament sub formă de antibiotice, iar al treilea a primit tratament cu D-manoză.  

Rezultatele au arătat că 61% dintre femeile din grupul fără tratament, respectiv, 20,4% dintre femeile din grupul ce a primit tratament cu antibiotice, au dezvoltat infecția din nou, pe o perioadă de 6 luni, timpul în care s-a desfășurat cercetarea.

Rezultate remarcabile au fost observate în cazul grupului ce a primit tratament cu D-manoză, procentul recurenței fiind de doar 14,6%. Astfel, aceste rezultate ne arată că terapia cu D-manoză este naturală, sigură și fără efecte adverse2!

În cazul unei infecții urinare, Femannose N se administrează oral, prin dizolvarea conținutului pliculețelor în apă. Are eficacitate dovedită clinic, nu conține gluten sau lactoză și este potrivit și pentru vegani.

Află mai multe detalii despre produsul cu rezultate remarcabile împotriva infecției urinare, Femannose N, pe www.catena.ro, și cumpără-l din cea mai apropiată farmacie Catena!

1IMS IQWIA, Sell Out MAT Dec. 2019, date combinate din 5 țări

2Kranjec B. Et al.; World J Urol (2014); 32: 79-84

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.