Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Infectiile urinare: cauze, simptome, tratament

19 ianuarie 2018
Share

Exista mai multe tipuri de infectii urinare, acestea fiind, dupa racelile obisnuite, cel mai des intalnita problema medicala la femeile de varsta reproductiva. Cea mai frecventa infectie urinara este cistita, inflamatia vezicii urinare. 20-30% dintre femei o dezvolta cel putin o data in viata.

Uretrita este o infectie a uretrei (canalul care face legatura intre vezica urinara si exterior). Deseori, uretrita si cistita se declanseaza in acelasi timp, diagnosticul fiind acela de infectie a sistemului urinar inferior sau de infectie urinara. Infectia sistemului urinar superior, cu afectarea rinichilor, este numita pielonefrita. Infectiile urinare au aceleasi simptome si necesita prezentarea de urgenta la medic, precum si tratament si monitorizare.

Care sunt simptomele infectiilor urinare?

Semnele acestor afectiuni pot fi reprezentate de:

  • Piscaturi sau arsuri in timpul urinarii;
  • Urina in cantitati reduse la fiecare mictiune;
  • Senzatia continua de nevoie de urinare sau tendinta de urinare la intervale scurte de timp;
  • Durere in abdomenul inferior, durere lombara sau laterala;
  • Senzatia de vezica urinara plina, chiar si dupa mictiune;
  • Urina urat mirositoare, tulbure, inchisa la culoare sau cu urme de sange;
  • Stare de rau, cu ameteli si febra.

La femei, in cele mai multe cazuri, infectia urinara provine din uretra, fiind o infectie care avanseaza. Cele mai obisnuite bacterii raspunzatoare de infectiile urinare sunt E. coli, in circa 80% dintre cazuri, si stafilococul S. Saprophyticus.

Factori de risc pentru aparitia infectiilor urinare

Principalii factori de risc care determina infectia tractului urinar superior sunt:

  • Contactul sexual, cu precadere in cazul partenerilor multipli;
  • Folosirea steriletului sau a anticonceptionalelor;
  • Uretra patologica, de dimensiuni reduse;
  • Diabetul zaharat sau deshidratarea cronica;
  • Lipsa unei enzime speciale din componenta secretiilor vaginale, fapt care favorizeaza dezvoltarea microbilor in interiorul vaginului;
  • Igiena intima necorespunzatoare (microbi din vagin sau anus patrund in uretra);
  • Existenta unei infectii mai vechi a sistemului urinar inferior (in 80% dintre cazuri cistita recidiveaza).

La barbati, infectia urinara apare din cauza unei tumori sau a litiazei renale, ce obstructioneaza eliminarea urinei si favorizeaza dezvoltarea microbilor. De obicei, principalul factor cauzator este bacteria E. coli.

Tratamentul infectiilor urinare

Diagnosticul de infectie urinara este stabilit de medicul urolog, de ginecolog sau de familie, in functie de situatie. Dupa efectuarea unor investigatii specifice si a evaluarii istoricului medical al pacientului, medicul va stabili tratamentul adecvat si va face recomandari de igiena si alimentatie. Este bine sa reveniti la control, pentru a va asigura ca v-ati vindecat. Daca in timpul tratamentului simptomele se inrautatesc, mergeti de urgenta la medic.

Cum va tratati acasa, pentru a ameliora manifestarile infectiilor urinare?

  • Respectati intocmai indicatiile medicului si schema de tratament;
  • De fiecare data cand urinati, asigurati-va ca ati eliminat toata urina din vezica. In cazul femeilor, fiecare drum la toaleta presupune igienizarea zonei cu apa si sapun si stergerea dinspre vulva spre anus;
  • Daca aveti dureri, luati calmantele recomandate de medic. Pentru ameliorarea durerilor, puteti pune in zona abdominala sau lombara o sursa de caldura sau o sticla cu apa calda (nu fierbinte!) infasurata intr-un prosop.

Sfatul specialistului

Puteti preveni infectiile urinare daca eliminati din factorii de risc, beti multa apa, urinati des (golind complet vezica), mergeti la baie de cate ori aveti nevoie (nu amanati). In cazul femeilor, este importanta igiena personala dupa folosirea toaletei, trebuie folosita doar lenjerie intima din bumbac si trebuie evitata imbracamintea stramta (pantaloni, dresuri).

Rezerva online si ridica din cea mai apropiata farmacie Catena suplimentul alimentar UroSuport FORTE.

Dr. Vakalidis Konstantinos

Medic specialist urologie si andrologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.