Rinichii au mai multe functii importante in organism. Aceste functii includ filtrarea si excretia produsilor reziduali din sange, reglarea tensiunii arteriale, mentinerea nivelului optim al electrolitilor (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clor), ajutand si la producerea celulelor rosii ale sangelui.
Atunci cand rinichii se infecteaza, afectiunea se numeste pielonefrita. Urina, precum si alte fluide din corp, este sterila fara prezenta unei infectii bacteriene. Deci, prezenta unei bacterii in urina este considerata anormala si duce la infectia tractului urinar. Bacteria poate proveni de la nivelul rectului sau al vaginului sau chiar si de la nivelul pielii. Femeile sunt mai predispuse la infectiile de tract urinar, din cauza lungimii scurte a uretrei, comparativ cu barbatii.
Care sunt semnele si simptomele in pielonefrita?
Cele mai frecvente simptome ale infectiei rinichilor includ:
• Febra
• Greata
• Varsaturi
• Durere abdominala
• Tremuraturi
• Durere la urinat (disurie)
• Urinare frecventa
• Nevoia imperioasa de a urina
• Durere de mijloc
Cum putem preveni pielonefrita?
Iata care sunt principalele metode prin care putem preveni pielonefrita:
Igiena. Cea mai buna cale de a preveni infectia rinichilor este mentinerea igienei corespunzatoare. Din cauza ca majoritatea infectiilor tind sa apara in urma intrarii unei bacterii in tractul urinar din uretra, igiena personala joaca un rol important in prevenirea infectiilor bacteriene. De exemplu, la femei, se recomanda stergerea zonei genitale din fata catre spate dupa ce utilizeaza toaleta pentru a preveni bacteriile din anus sau vagin sa ajunga in uretra.
Sexul. Contactul sexual este alt factor de risc pentru infectia renala. Este recomandat sa urinam dupa contactul sexual pentru a drena bacteria ce a patruns eventual in vezica urinara. Aceasta metoda nu este pe deplin demonstrata a fi eficace.
Antibioticele. Tratamentul preventiv cu antibiotice poate ajuta uneori femeile care fac infectii urinare recurente (mai mult de 3-4 ori pe an). Acesta ar putea fi ghidat de prezenta simptomelor sugestive a unei infectii sau dupa contactul sexual daca infectiile sunt asociate temporal cu acesta. Medicamentele antimicrobiene administrate preventiv sunt, de asemenea, recomandate pentru pacientii ce au suferit interventii urologice invazive atunci cand a fost identificata o bacterie in cultura de urina.
Terapia hormonala. Crema cu estriol adiministrata zilnic intravaginal poate reduce episoadele simptomatice de infectii urinare si infectii ale rinichilor in randul femeilor aflate la menopauza si postmenopauza. Pe de alta parte, estrogenul administrat oral nu a redus semnificativ episoadele de infectii urinare in randul acestor femei.
Alimente si suplimente. Merisoarele si sucul de merisoare sau alte produse pot avea efecte benefice in preventia infectiilor urinare.
Cateterele. Aceasta metoda se aplica in cazurile mai speciale. De exemplu, in cazul persoanelor cu sonda urinara este important sa fie schimbate in mod constant. Zona din jurul cateterelor, in special cand patrunde in uretra, trebuie sa fie monitorizata si curatat constant.
Calculii renali. In cazul persoanelor cu infectii ale rinichilor ce au si pietre la rinichi, aceste pietre pot fi sursa de infectie ce se poate raspandi in tot sistemul urinar. De aceea, aceste persoane trebuie sa consulte un urolog pentru o evaluare si o posibila indepartare a calculilor renali pentru a preveni viitoarele infectii urinare.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie