Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Usturime la urinare, de la cauze la remedii

Alida Enache; surse: healthline.com, mayoclinic.org, webmd.com, familydoctor.org
9 iunie 2023
Share
Usturime la urinare, de la cauze la remedii

Usturimea la urinare poate fi descrisă ca o senzație neplăcută, chiar dureroasă, care poate apărea atât în timpul procesului de micțiune, cât și la finalul acestuia. Afecțiunea poartă numele de disurie și poate fi însoțită de alte simptome, precum senzația de mâncărime, disconfortul abdominal sau secreții neobișnuite la nivelul organelor genitale.

Există mai multe cauze posibile care pot provoca senzația de usturime la urinare, inclusiv infecții ale tractului urinar, iritații ale pielii, boli de rinichi sau diabet. Pentru a determina care este motivul apariției disuriei, medicul specialist va efectua câteva teste și examinări.

După ce a fost pus diagnosticul, poate începe perioada de tratament care, în funcție de severitatea bolii, poate consta în administrarea de antibiotice și utilizarea de creme sau unguente speciale. Este important ca, în cazul în care v-ați confruntat deja cu disuria, să luați măsuri de prevenție pentru a nu mai dezvolta, din nou, această afecțiune dureroasă și incomodă. Acestea pot include evitarea produselor iritante, cum ar fi parfumurile sau săpunurile parfumate, și hidratarea adecvată, pentru a menține tractul urinar curat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

Usturime la urinare – simptome asociate

În general, disuria poate fi descrisă ca o senzație de arsură sau de iritare care apare în timpul sau imediat după urinare. Disconfortul își poate avea originea în zona perineului, a uretrei sau a vezicii urinare și poate apărea atât la bărbați, cât și la femei.

În funcție de afecțiunea care a declanșat apariția senzației de usturime la urinare, există mai multe simptome care pot însoți această problemă:

  • apariția sângelui în urină;
  • urina tulbure;
  • mirosul neplăcut al urinei;
  • mâncărime sau iritații la nivelul organelor genitale;
  • durere sau disconfort în zona pelviană sau abdominală;
  • nevoia frecventă sau chiar urgentă de a urina, deși vezica urinară nu este plină.

Aceste manifestări pot varia în intensitate, în funcție de severitatea bolii. Este important ca, în cazul în care vă confruntați cu usturime la urinare, să vă prezentați în cabinetul medicului încă de la primele simptome. În felul acesta, evitați să vă confruntați cu complicații ale bolii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

usturimea la urinare, usturime la urinare, disurie, disuria,

Cauzele usturimii la urinare

Usturimea la urinare poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv infecții, inflamații, traumatisme și multe alte afecțiuni medicale. Iată câteva dintre cele mai comune cauze ale senzației de usturime la urinare:

Infecțiile urinare

Infecțiile urinare sunt cea mai frecventă cauză a usturimii la urinare. Manifestările sale principale sunt: senzație de golire incompletă a vezicii urinare după micțiune, durere în zona inferioară a abdomenului, nevoia frecventă de a urina și senzația de arsură sau durere în timpul urinării.

Infecțiile cu transmitere sexuală

Chlamydia sau gonoreea, care sunt boli cu transmitere sexuală, pot provoca, de asemenea, senzația de usturime la urinare.

Prostatita

Aceasta este o boală care afectează doar bărbații și care se poate manifesta în mai multe moduri, în funcție de severitatea ei. Prostatita se referă la inflamația prostatei și poate fi acută sau cronică. Simptomele pot include usturime la urinare, durerea în timpul urinării, nevoia de urinare frecventă și senzația de golire incompletă a vezicii urinare.

usturimea la urinare, usturime la urinare, disurie, disuria,

Pietrele la rinichi

Senzația de usturime la urinare poate fi provocată și de dezvoltarea pietrelor la rinichi. Acestea sunt depozite dure de minerale și sare care pot provoca durere severă în zona rinichilor.

Traumatismele

Traumatismele la nivelul uretrei, vezicii urinare sau prostatei pot declanșa senzația de usturime la urinare.

Procedurile medicale

Unele proceduri medicale, cum ar fi irigarea vezicii urinare, pot provoca senzația de usturime la urinare. În cazul în care a-ți suferit o astfel de intervenție de curând, este normal să vă confruntați cu usturimi la urinare.

Produsele iritante

Produsele iritante cu mirosuri puternice (săpunurile parfumate, spray-urile și gelurile de igienă intimă) pot irita tractul urinar și provoca usturimi la urinare. Același lucru se poate întâmpla și în cazul în care purtați lenjerie intimă strâmtă sau realizată din materiale sintetice.

Consumul anumitor alimente

Există anumite alimente care, dacă sunt consumate des, în cantități mari, devin dăunătoare și pot provoca multe neplăceri, inclusiv senzația de usturime la urinare. Este vorba despre ciocolată, alimentele picante, băuturile carbogazoase și cafeina.

Sarcina

Usturimea la urinare poate apărea și în timpul sarcinii, tocmai pentru că se produc numeroase schimbări hormonale și crește presiunea asupra vezicii urinare în timpul dezvoltării fătului.

usturimea la urinare, usturime la urinare, disurie, disuria,

Usturime la urinare – diagnostic și investigații

Pentru a diagnostica afecțiunea care provoacă senzația de usturime la urinare, medicul va efectua o evaluare fizică, va discuta cu pacientul despre istoricul său medical și simptomele prezentate și va recomanda o serie de investigații.

Iată care sunt analizele pe care este necesar să le faceți, în cazul în care vă confruntați cu senzația de usturime la urinare:

  • Analize de sânge – pentru a determina prezența eventualelor infecții în organism;
  • Sumarul de urină și urocultură – pentru a identifica tipul de bacterii care cauzează infecția urinară, dar și antibioticele necesare pentru tratarea acesteia;
  • Imagistica tractului urinar – radiografii, ecografii sau tomografii computerizate (CT) ale tractului urinar pentru a detecta eventuale anomalii sau probleme fizice;
  • Cistoscopia – aceasta este o procedură în care medicul introduce un tub subțire prevăzut cu o cameră video în uretră și vezica urinară pentru a examina zona și a pentru detecta eventuale anomalii;
  • Biopsie – se va face doar în cazul în care medicul suspectează o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul de vezică urinară.
usturimea la urinare, usturime la urinare, disurie, disuria,

Usturime la urinare – tratament

Opțiunile de tratament pentru usturimile la urinare se aleg în funcție de cauza acestora. Disuria se poate vindeca astfel:

  • Cu antibiotice – în cazul în care cauza usturimii urinare este o infecție urinară, medicul va prescrie antibiotice pentru a trata infecția;
  • Cu antimicotice – acest tratament se recomandă în cazul în care usturimea la urinare este o urmare a unei infecții candidozice;
  • Cu analgezice – ibuprofenul sau acetaminofenul, de exemplu, pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu usturimea la urinare;
  • Prin terapie hormonală – uneori, usturimea urinară la femei poate fi cauzată de scăderea nivelului de estrogen din organism. În acest caz, medicul poate recomanda terapie hormonală pentru a restabili nivelul de estrogen și pentru a ameliora simptomele;
  • Prin schimbarea dietei – modificarea regimului de zi cu zi poate ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor urinare. Este recomandat să consumați alimente bogate în fibre și antioxidanți, dar și să evitați alimentele procesate, zahărul și băuturile carbogazoase;
  • Cu o hidratare adecvată – consumul de lichide poate ajuta la diluarea urinei și la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar.

Usturime la urinare – măsuri de prevenție

În majoritatea cazurilor, usturimea la urinare poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin respectarea unor măsuri de igienă adecvate. Iată câteva recomandări pentru prevenirea senzației de usturime la urinare:

  • Hidratați-vă corespunzător, în funcție de nevoile dumneavoastră.
  • Urinați frecvent, ori de câte ori simțiți nevoia. Retenția urinară poate crește riscul de a dezvolta infecții urinare și de usturimi la urinare.
  • Păstrați o igienă adecvată a zonei genitale. Folosiți doar săpun cu PH neutru, fără parfumuri sau alți iritanți.
  • Evitați produsele iritante (săpunurile parfumate, gelurile de duș, unele produsele de igienă feminină).
  • Folosiți prezervativul pentru a evita să contractați boli cu transmitere sexuală.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.