Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Prostatita. Tipuri şi diagnosticare

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
17 martie 2023
Share
Prostatita. Tipuri şi diagnosticare

Dacă apare usturime la urinare, disconfort, dureri în zona genitală şi sunteţi persoană de sex masculin (cu vârsta cuprinsă în intervalul 30-50 de ani) ar trebui să luaţi în calcul „prostatita”. Declanşarea acestei afecțiuni poate fi treptată sau bruscă şi poate dura până la câteva luni.

Este recomandat ca încă de la primele semne de disconfort să faceţi un consult de specialitate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

Ce este prostatita?

Inflamarea glandei prostatice se traduce prin prostatită. Atenție, a nu se confunda cu noțiunea de „prostată mărită”!

Prostata, este o glandă de mărimea unei nuci, este situate sub vezica urinară a bărbaților şi are rol esențial în: funcția sexuală şi funcția urinară.

Prostatita se poate declanşa ca urmare a constipației, stresului, frigului, imunodepresiei, infecțiilor urinare frecvente, deshidratării, traumatismelor pelvine în cazul cicliştilor sau persoanelor care fac echitație.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

prostatită, prostatita, urinare,

Tipuri de prostatită

Prostatita poate fi:

  • bacteriană acută/cronică;
  • prostatită cronică sau sindrom de durere cronică pelvină;
  • prostatită inflamatorie asimptomatică.

Prostatita bacteriană acută este o infecție cu debut brusc cu febră, frisoane, dureri musculare/ articulare şi senzație de oboseală. Poate fi dezvoltată de pacienții care au avut/au:

  • infecție la nivelul sistemului urinar;
  • cateter urinar;
  • infecție cu transmitere sexuală;
  • HIV/SIDA;
  • contact sexual anal.

Prostatita bacteriană cronică este o infecție ce poate persista până la câteva luni şi este dezvoltată de:

  • bărbații cu vârsta între 50 şi 59 de ani;
  • pacienții cu sindrom de colon iritabil;
  • persoane abuzate.

Prostatita cronică/sindrom de durere cronică pelvină este forma cea mai întâlnită şi are ca factor declanşator stresul, un traumatism fizic care a provocat inflamații sau leziuni în zona genito-urinară. Simptomele frecvente cu care se confruntă bărbații în această situație sunt: durerea (în zona genitală, partea inferioară a spatelui, abdomenul inferior sau în timpul ejaculării) şi dificultate la urinare şi urinare frecventă (mai mult de opt ori pe zi).

Prostatita inflamatorie asimptomatică, după cum îi spune şi numele nu are simptome. Este identificată de obicei când pacienții fac investigații pentru alte afecțiuni ale prostate sau pentru infertilitate.

prostatită, prostatita, urinare,

Când trebuie apelat la medic?

Se recomandă consultarea specialistului când persoana afectată începe să acuze unul sau mai multe dintre următoarele semne:

  • urinează la intervale scurte de timp;
  • acuză dureri sau usturime în momentul urinării;
  • stări febrile, frisoane;
  • dureri în zona inghinală;
  • anomalie a tractului urinar.

Prostatita, diagnosticare şi tratament

Diagnosticarea de către specialist trebuie făcută cât mai aproape de debutul simptomelor, deoarece prostatita netratată la timp poate avea urmări precum: infertilitatea şi retenția urinară (imposibilitatea de a urina).

Diagnosticul se pune în urma analizei unei probe de urină şi a examinării glandei prostatice de către medicul specialist. Uneori se pot solicita teste de sânge sau teste imagistice.

Medicul stabileşte tratamentul în funcție de cauze şi de tipul de prostatită.

Atât înainte de consultație, cât şi după, este recomandată hidratare corespunzătoare şi eliminarea din alimentație a cafelei, alcoolului şi a mâncărurilor picante!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.