Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Cum recunoastem depresia la barbati

28 septembrie 2011
Share

Exista in prezent tendinta de a cataloga o persoana ca fiind deprimata atunci cand trece prin perioade lungi de tristete si izolare. Intr-adevar, nu este intotdeauna usor sa deosebim tristetea de depresia cronica, insa oricine a trecut printr-un astfel de moment in viata stie foarte bine ca sentimentele, gandurile, comportamentul si viata per ansamblu sunt vizibil afectate in cazul instalarii depresiei.

Specialistii OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) caracterizeaza depresia drept „boala secolului”, considerand ca, pana in anul 2020, aceasta afectiune va reprezenta a doua cauza de mortalitate din lume, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

 

Si baietii plang cateodata

Vechile credinte despre depresia barbatului sunt greu de zdruncinat, conform afirmatiilor „adevaratii barbati nu plang” si „barbatii au tot timpul control asupra propriilor emotii”. Consideram ca a venit timpul ca oamenii sa constientizeze si altceva, si anume ca o mare parte dintre adevaratii barbati sufera si ei de depresie si chiar plang.

 

Barbatii cu depresie au tendinta de a amana vizita la medicul specialist

Este adevarat ca majoritatea barbatilor cer ajutorul specialistului abia atunci cand expresia depresiei a devenit intensa, eventual la sugestia cuiva (iubita, sotie, parinti etc.) sau pentru ca la serviciu randamentul a scazut si a devenit atat de vizibil, incat nu mai poate fi tolerat. Dar exista si barbati care, din respect pentru ei insisi, solicita ajutor calificat la timp.

 

Evaluarea simptomelor depresiei, primul pas spre un tratament adecvat

Primul lucru care trebuie facut in momentul in care ati luat hotararea de a cere ajutor specialistului, este intrevederea cu medicul de familie si cu medicii specialisti pentru ca, in urma examinarilor, sa fie eliminate alte cauze care ar putea duce la astfel de simptome. Infectiile virale, bolile tiroidei, scaderea testosteronului pot duce la simptome similare depresiei in cazul barbatilor.

 

Depresia nu tine cont de varsta, sex sau statut social

Depresia este o tulburare a dispozitiei cat se poate de serioasa, ce nu trebuie ignorata ci, dimpotriva, trebuie tratata la timp, acordandu-i tot interesul. Depresia afecteaza atat femeile, cat si barbatii, insa in proportii diferite. In Statele Unite, de exemplu, depresia afecteaza mai mult de 17 milioane de persoane, dintre care 6 milioane sunt barbati.

Persoanele care sufera de depresie nu sunt doar cele sarace, la fel cum depresia nu ii alege in mod special pe cei bogati. Depresia nu are preferinte legate de varsta, nivel intelectual, ocupatie sau sex, aceasta putandu-se manifesta oriunde exista un cat de mic dezechilibru emotional.

 

Factori care favorizeaza si accentueaza declansarea depresiei

Nu poate fi stabilita cu certitudine o cauza a depresiei, insa pot fi enumerati cativa dintre factorii care pot contribui la aparitia simptomelor de tristete persistenta:

  • Pierderile suferite in dragoste si prietenie, separarile;
  • Moartea unei persoane dragi;
  • Pierderea locului de munca, insuccesul la un examen;
  • Conflictele in cuplu sau la serviciu;
  • Stresul profesional si/sau familial;
  • O boala cronica prin prelungirea ei poate declansa depresia.

 

Cum se manifesta depresia in cazul barbatilor?

Chiar daca un barbat admite ca este deprimat, el nu cere sprijin la fel de usor ca o femeie. Din acest motiv, este bine sa enumeram cateva dintre simptomele prin care putem recunoaste un barbat depresiv si sa incercam sa ii acordam tot sprijinul de care are nevoie.

Principalele simptome manifestate de barbatii depresivi sunt: iritabilitate crescuta, nervozitate, descurajare, agresivitate si furie necontrolata, consum abuziv de alcool sau droguri etc. De cele mai multe ori, aceste caracteristici sunt insotite de dureri somatice, precum dureri de cap, indigestii, dificultati in respiratie, frustrare, absenta dorintei sexuale si senzatia de oboseala permanenta.

 

Cum tratam depresia?

Modalitatile de tratament difera in functie de diagnostic, de severitatea tulburarii si de optiunile pacientului (tratament medicamentos, psihoterapie sau combinarea celor doua strategii de recuperare). Insa, atunci cand medicul prescrie tratament medicamentos, se intampla ca pacientul sa fie tentat sa renunte mai repede la el, fara a consulta specialistul.

Aceasta este o greseala, medicul este cel care indruma, diminuand doza medicamentoasa sau retragand treptat medicatia in functie de gradul de insanatosire al pacientului. Altfel, se poate ajunge la o revenire a simptomelor de depresie.

 

Ce ne recomanda specialistul?

Nu ignorati simptomele de depresie, evitati sa va refugiati in vicii care nu aduc niciun beneficiu sanatatii dumneavostra, inconjurati-va de rude si prieteni, deoarece ei va pot oferi un adevarat suport emotional pentu a depasi perioada de criza si, mai ales, renuntati la prejudecati si mituri legate de depresie, psihiatru, psiholog si cereti ajutor la timp!

 

Text: Paula Rotaru

Consultant: Psiholog Adina Moraru,

Telefon: 0722.313.169

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.