Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Recuperarea dupa vasectomie

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
29 august 2018
Share
Exclusiv online
Recuperarea dupa vasectomie

Vasectomia este o procedura chirurgicala in care vasele deferente ale testiculului sunt legate astfel incat sa impiedice ejacularea. Procedura este destul de rapida si poate dura aproximativ 30 de minute. Recuperarea completa dureaza 8-9 zile.

In general, medicul va utiliza anestezia locala pentru a amorti zona scrotului inainte de procedura. Dupa interventia chirurgicala, medicul va bandaja scrotul. Dupa ce trec efectele anesteziei, zona scrotului va fi sensibila si dureroasa. Este posibil sa observati si aparitia vanatailor sau a umflaturilor. Ar trebui sa va puteti deplasa pana acasa la scurt timp dupa vasectomie, de preferat cu o persoana care sa va conduca acasa, pentru a evita exercitarea presiunii asupra zonei afectate. In mod normal, urinarea este posibila, insa puteti simti un disconfort.

Autoingrijirea dupa vasectomie

Imediat dupa vasectomie, este recomandat sa:

  • Purtati lenjerie de corp stramta pentru a proteja zona genitala si a evita eventualele leziuni.
  • Aplicati usor un pachet cu gheata sau comprese reci la nivelul scrotului timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi, pentru a ameliora durerea si umflarea.
  • Examinati mereu zona operata. Mergeti imediat la medic daca observati aparitia puroiului, a rosetii, sangerarii sau agravarea umflarii dupa cateva zile.
  • Luati medicamente pentru durere, de tipul paracetamolului.
  • Nu faceti baie imediat. Asteptati o zi sau doua.
  • Nu ridicati greutati mai mari de 5 kg, nu faceti exercitii fizice si evitati contactul sexual, pentru a evita deschiderea plagii.

Nodulii testiculari: cauze si importanta autoexaminarii

recuperare vasectomie

Cum va veti simti la 48 de ore dupa operatie

Odihniti-va cat de mult puteti in primele zile pentru a va recupera. Puteti indeparta bandajul si inceta sa purtati lenjerie intima stramta dupa doua zile. De asemenea, aveti voie sa faceti si baie sau dus.

Durerea si umflarea se pot agrava initial, insa acestea ar trebui sa dispara repede dupa aproximativ o saptamana. Ar trebui sa va puteti intoarce la activitatile zilnice in primele doua zile de la vasectomie, fara prea multe probleme.

De asemenea, va puteti intoarce si la locul de munca dupa doua zile, daca nu este implicata munca fizica.

In primele 48 de ore dupa vasectomie este indicat sa:

  • Va odihniti. Stati cat de mult puteti intins pe spate pentru a evita presiunea asupra scrotului.
  • Continuati sa va monitorizati simptomele. Daca faceti febra, durerea este intensa si s-au formati si umflaturi, mergeti imediat la medic.
  • Nu ridicati greutati si nu faceti exercitii fizice. Acestea pot irita sutura plagii si pot cauza patrunderea sangelui la nivelul scrotului.

Schimbarile produse la nivelul penisului pe masura ce inaintati in varsta

Prima saptamana dupa vasectomie

Este posibil sa simtiti inca durere, disconfort si sensibilitate pentru cateva zile, insa acestea ar trebui sa dispara dupa o saptamana.

Ar trebui sa fiti capabil sa va intoarceti la activitatile normale, precum exercitiile fizice sau contactul sexual. Este posibil sa simtiti inca durere in momentul ejacularii sau sa observati sange in sperma. Este indicat, totusi, sa evitati activitatile fizice intense, chiar daca plaga este vindecata.

Dupa 6-12 saptamani, este indicat sa mergeti la medic pentru efectuarea unui control si a unor analize suplimentare.

Nota pentru articolul «Recuperarea dupa vasectomie»:5.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.