Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Hematospermia: de ce poate apărea sânge în lichidul seminal

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
26 iulie 2023
Share
Hematospermia: de ce poate apărea sânge în lichidul seminal

Hematospermia, cunoscută și sub numele de hemospermie, este o afecțiune caracterizată prin prezența sângelui în materialul seminal. Poate fi un simptom terifiant pentru cei care o experimentează. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu este un semn al unei afecțiuni medicale subiacente grave.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Potent Forte Naturalis, recomandat pentru: revigorarea organismului, sănătatea prostatei, creşterea potenţei.

Hematospermia. Cauze

Există mai multe cauze posibile ale hematospermiei, printre care:

1. Infecțiile prostatei, ale veziculelor seminale sau ale altor organe de reproducere pot duce la sânge în spermă. Aceste infecții pot fi bacteriene, virale sau fungice.

2. Inflamația prostatei (prostatita), a veziculelor seminale (veziculita) sau a uretrei (uretrita) poate provoca sângerări în timpul ejaculării.

3. Traumatismele sau leziunile. Orice leziune în zona genitală, cum ar fi o fractură pelviană sau o intervenție chirurgicală în regiunea pelviană, poate avea ca rezultat apariția sângelui în spermă.

4. Anomaliile prostatei sau ale veziculelor seminale. Afecțiuni precum prezența de pietre la prostată (calculi), chisturi sau tumori pot provoca hematospermie.

5. Mărirea benignă a prostatei. Hiperplazia benignă de prostată poate provoca apariția sângelui în spermă, deși nu este un simptom specific.

6. Afecțiuni ale sângelui. În cazuri rare, afecțiunile sângelui, cum ar fi hemofilia sau anumite tulburări de coagulare, pot duce la instalarea hematospermiei.

7. Bolile cu transmitere sexuală, precum gonoree, chlamydia sau alte infecții virale sau bacteriene.

8. Alte probleme medicale. Unele afecțiuni medicale, necorelate cu aparatul genito-urinar, precum hipertensiunea arterială severă, necontrolată; virusul imunodeficienței umane (HIV), bolile de ficat și leucemia (cancerul de sânge), pot favoriza apariția hematospermiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

hematospermia, hematospermie, sânge, prostate,

Hematospermia. Factori de risc

Hematospermia poate afecta bărbații de orice vârstă, însă incidența mai crescută este între 30 și 40 de ani. Aproximativ 90% din toți bărbații cu hematospermie vor repeta această experiență.

Dacă vă confruntați cu hematospermie, este recomandată consultarea unui medic pentru evaluare și diagnosticare. Acesta vă va efectua un examen fizic, pune întrebări despre istoricul medical și poate solicita teste suplimentare, cum ar fi analiza urinei, analize de sânge sau teste imagistice (ecografie, RMN) pentru a identifica cauza de bază.

Cum se tratează

În cele mai multe cazuri, hematospermia se rezolvă de la sine, fără tratament specific. Deși hematospermia poate fi alarmantă, este adesea o afecțiune benignă și autolimitată, mai ales la persoanele sub 40 de ani fără factori de risc și simptome asociate. Această categorie de vârstă are nevoie de un set minim de investigații. În cazul unei vârste mai înaintate sau a prezenței unei cantități mai mari de sânge, este necesară evaluarea mai amănunțită a posibilelor cauze.

Dacă se identifică o cauză subiacentă, cum ar fi o infecție, se va prescrie un tratament adecvat. Dacă nu se găsește nicio cauză concretă și afecțiunea persistă sau reapare, poate fi necesară o evaluare suplimentară pentru a exclude unele afecțiuni grave.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.