Revista care te menține sănătos

Digestie

Scaun cu sânge: aflați care sunt cauzele și afecțiunile 

Alida Enache; surse: my.clevelandclinic.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, mdanderson.org
18 mai 2023
Share
Scaun cu sânge: aflați care sunt cauzele și afecțiunile 

Scaunul cu sânge apare în urma sângerării rectale sau gastrointestinale și poate fi considerat o problemă de sănătate alarmantă. Există numeroase motive pentru care vă puteți confrunta cu această afecțiune, iar gravitatea bolii depinde și de simptomele asociate sângerării.

În cazul în care ați observat prezența urmelor de sânge în scaun, pe vasul de toaletă sau chiar pe hârtia igienică, este necesar să mergeți la medicul specialist pentru o serie de analize amănunțite. În funcție de culoarea sângelui, care variază de la roșu aprins la maro închis, dar și de celelalte simptome pe care le prezentați, vi se va pune diagnosticul corespunzător. Ulterior, puteți începe tratamentul și, treptat, simptomatologia se va ameliora.

Tratamentul scaunului cu sânge va fi ales de către medicul specialist și depinde, în general, de cauza sângerării. În unele cazuri, s-ar putea recomanda schimbarea stilului de viață și creșterea consumului de apă sau de fibre. În schimb, dacă este vorba despre o problemă serioasă de sănătate, se poate recurge chiar și la o intervenție chirurgicală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Proctorapid şerveţele umede pentru igiena ano-rectală. Au pH fiziologic şi conţin 11 ingrediente active: vitamina E, muşeţel, scoarţa de stejar, aloe vera, coada şoricelului, gălbenele, panthenol, castan sălbatic, ulei de migdale, lanolină şi alantoină. Curăţă şi îngrijesc delicat zona ano-rectală.

Scaun cu sânge, care sunt simptomele asociate

În cele mai fericite cazuri, scaunul cu sânge nu indică o problemă gravă de sănătate și, de multe ori, această afecțiune nu vine însoțită de alte simptome. Totuși, severitatea bolii depinde de cantitatea de sânge din scaun, dar și de culoarea acestuia.

Durerile de orice tip (generale sau în timpul defecației) reprezintă un mare semnal de alarmă și trebuie să cereți imediat sfatul medicului în cazul în care vă confruntați cu ele.

În funcție de boala care a provocat apariția scaunului cu sânge, acestea sunt simptomele cu care v-ați mai putea confrunta:

 • dureri abdominale,
 • diaree,
 • constipație,
 • senzația de presiune,
 • amețeală,
 • leșin,
 • confuzie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena crema rectală ProctoRapid, recomandată pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Formează o barieră mecanică emolientă, lubrifiantă şi protectoare la suprafaţa zonei inflamate, calmând durerea, iritaţia, senzaţia de usturime şi mâncărime.

scaunul cu sânge, scaun cu sânge, sânge,

Afecțiunile care pot explica apariția scaunului cu sânge

Există numeroase afecțiuni care pot determina apariția scaunului cu sânge. Poate fi vorba despre unele deloc grave, dar și de probleme serioase de sănătate. Fisurile anale, abcesul anal, ulcerul, polipii, cancerul intestinal sau colita ulcerativă sunt doar câteva dintre bolile care pot provoca sângerări rectale. Vă puteți da seama de ce boală suferiți analizând simptomele asociate scaunului cu sânge:

Ulcerul peptic

Se produce în cazul în care există o rană deschisă la nivelul stomacului sau duodenului. Alături de apariția scaunului cu sânge, această boală mai poate prezenta următoarele manifestări:

 • balonarea;
 • intoleranța la alimente grase;
 • senzația de greață;
 • senzația de preaplin;
 • amețeală;
 • scăderi bruște în greutate.

Gastroenterita

Această boală apare ca urmare a inflamării mucoasei tractului digestiv. Poate fi afectată atât mucoasa intestinului subțire, cât și cea a stomacului. Acestea sunt simptomele asociate:

 • scaunul cu sânge;
 • senzația de greață;
 • vărsături;
 • diaree;
 • transpirații abundente.

Fisurile anale

Fisurile anale pot avea loc în timpul defecației, în cazul în care scaunele sunt tari sau dacă pacientul este constipat. În acest caz, scaunul cu sânge este însoțit de dureri în timpul și după defecație, dar și o senzație puternică de arsură.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect. Este recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, în curele de slăbire etc.

scaunul cu sânge, scaun cu sânge, sânge,

Hemoroizii

Aceasta este cea mai frecventă cauză a sângerării rectale. Hemoroizii sunt vene inflamate de la nivelul rectului sau al anusului și pot provoca foarte multe neplăceri, în afară de apariția scaunului cu sânge. Boala mai prezintă aceste simptome: prurit anal sau iritații în zona anală, durere la nivelul anusului și disconfort local cu senzație puternică de arsură.

Boala diverticulară

Numită și diverticulită sau diverticuloză, boala diverticulară se manifestă prin apariția unor mici buzunare la nivelul colonului. Acestea sunt predispuse la a se infecta și inflama, motiv pentru ajung să se rupă și pot sângera. În felul acesta, se explică existența scaunului cu sânge.

Bolile inflamatorii intestinale

Aceste afecțiuni cauzează inflamația cronică a diferitelor segmente din tubul digestiv. Poate fi vorba despre Boala Crohn, colita ulcerativă sau colita microscopică, toate având ca simptom scaunul cu sânge.

Infecțiile bacteriene

Scaunul cu sânge poate fi și o manifestare a infecțiilor bacteriene. Infecțiile cu Shigella, Campylobacter, Salmonella și E. coli apar ca urmare a consumului de alimente sau apă infectate și pot fi tratate, în general, doar cu antibiotice.

Cancerul

Apariția scaunului cu sânge poate fi și un simptom al cancerului. La nivelul tractului gastrointestinal, pot apărea formațiuni tumorale care afectează căptușeala țesuturilor. Sângerarea rectală este doar una dintre manifestările cancerului de colon.

scaunul cu sânge, scaun cu sânge, sânge,

Cauze mai puțin frecvente ale scaunului cu sânge

Scaunul cu sânge mai poate apărea, uneori, ca urmare a acestor boli:

 • angiodisplazie;
 • cancer anal;
 • colită ischemică;
 • colita pseudomembranoasă;
 • proctită;
 • polipi de colon;
 • diaree.

Există și situații în care scaunul cu sânge poate apărea în urma administrării unor medicamente. În cazul în care ați început un tratament de curând și tocmai s-a produs apariția scaunului cu sânge, este indicat să cereți imediat sfatul specialistului. El vă va spune dacă trebuie să renunțați sau nu la pastile.

Pentru a evita să vă confruntați cu complicații ale acestor afecțiuni, este recomandat să vă prezentați în cabinetul medicului de specialitate încă de la primele simptome. Scaunul cu sânge indică, în mod evident, faptul că suferiți de o anumită boală.

Ce investigații se fac pentru a determina cauza scaunului cu sânge

Pentru a descoperi cauza apariției scaunului cu sânge, medicul poate efectua mai multe investigații, printre care:

 • examen rectal;
 • sigmoidoscopie;
 • anuscopie;
 • colonoscopie;
 • radiografie cu bariu;
 • tomografie computerizată (CT);
 • analize de sânge.

Tratamentul scaunului cu sânge

După cum am menționat deja, scaunul cu sânge poate apărea în cazul în care suferiți de o anumită boală. Astfel că, pentru a scăpa de această problemă, va trebui să urmați un tratament pentru a vindeca sau ține sub control afecțiunea principală.

Tratamentul depinde de cauza scaunului cu sânge. Dacă este vorba despre o afecțiune minoră, vi se poate recomanda să vă schimbați stilul de viață, să creșteți consumul de apă și fibre. În schimb, în cazul unor boli mai grave, ar putea fi nevoie chiar de intervenție chirurgicală sau de terapie cu radiații. Medicul este cel care decide care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a scăpa de scaunul cu sânge.

Nota pentru articolul «Scaun cu sânge: aflați care sunt cauzele și afecțiunile »:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.