Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Cum pot afecta bacteriile intestinale sanatatea

25 septembrie 2013
Share

Se estimeaza ca intestinul uman contine 100 de trilioane de bacterii sau de 10 ori mai multe bacterii decat celulele. Aceste bacterii sau flora intestinala (totalitatea germenilor care exista in mod normal in organism) influenteaza sanatatea in nenumarate feluri, de la a ajuta la extragerea energiei din alimente, la consolidarea sistemului imunitar al organismului si pana la a proteja impotriva infectiilor.

 

Iata insa cum poate afecta flora intestinala bunastarea organismului:

Obezitatea

Cercetarile sugereaza ca bacteriile intestinale influenteaza greutatea. Un studiu recent a constatat ca persoanele obeze prezinta o mai mica diversitate in ceea ce priveste bacteriile intestinale fata de persoanele slabe. Alte studii sugereaza ca o crestere a unui grup de bacterii intestinale numite firmicute si o scadere a unui alt grup de bacterii numite bacteroidete sunt legate de obezitate. Soarecii de laborator care suferisera un transplant de bacterii intestinale de la o persoana obeza au inceput sa castige in greutate fata de cei care primisera bacterii de la persoane slabe. In plus, transplantul a modificat metabolismul soarecilor, acestia suferind modificari metabolice legate de obezitatea la om.

Boli de inima

Cand bacteriile intestinale se hranesc cu anumite alimente – inclusiv oua si carne de vita – acestea produc un compus care ar putea creste riscul bolilor de inima. Acest compus prezent in sange creste cu 2,5 sansele unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care prezinta un nivel mic al acestui compus. Astfel, recomandarile in ceea ce priveste un regim alimentar strict pentru persoanele care prezinta boli de inima reprezinta un punct foarte important.

Sistem imunitar

Intestinul este, sa spunem, locul unde sistemul imunitar interactioneaza cu ceea ce provine din exterior. Astfel, interactiunea dintre bacteriile intestinale si propriile celule joaca un rol important in dezvoltarea unui sistem imunitar complet functional. Conform unui studiu din anul 2003, tesutul limfatic din intestin contine celule capabile sa produca un raspuns imun. In functie de modul in care un bebelus este hranit, compozitia bacteriilor din intestin este influentata.

Creier

Perturbarea bacteriilor intestinale ar putea avea un efect asupra creierului si asupra comportamentului. O analiza din anul 2011 arata ca soarecii de laborator carora li se administrau antibiotice  deveneau mai putin anxiosi, inregistrand de asemenea si schimbari legate de depresie. Cercetatorii spun ca bacteriile ar putea produce anumite substante chimice care pot influenta creierul. Daca bacteriile intestinale joaca un rol important in comportamentul uman, este posibil ca anumite terapii precum cele cu probiotice sa fie benefice in cazul persoanelor cu boli gastro-intestinale.

Colicile

Bacteriile intestinale anormale la sugari reprezinta una dintre cauzele colicilor. Sugarii care sufera de colici prezinta un numar mai mare dintr-un anumit tip de bacterii. Aceste bacterii produc gaze, provoaca dureri, plansete etc. Din fericire, sunt temporare deoarece dispar dupa cateva luni.

Ruxandra Raica

Sursa: Livescience.com 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.