Revista care te menține sănătos

Digestie

Sangerarile rectale: ce sunt si care sunt cauzele?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 iunie 2020
Share
Sangerarile rectale: ce sunt si care sunt cauzele?

Sangerarea rectala (hematochezia) reprezinta pierderea de sange prin rect, de obicei odata cu scaunul si/sau cu cheaguri de sange. Severitatea sangerarilor rectale variaza, iar majoritatea acestora nu reprezinta un pericol si se opresc de la sine.

Multe persoane observa doar cateva picaturi de sange pe hartia igienica sau atunci cand acestea coloreaza apa din toaleta in roz. In general, sangerarea rectala usoara poate fi investigata si tratata fara spitalizare si fara a necesita un diagnostic si tratament urgent.

De asemenea, sangerarea poate fi si moderata sau severa. Persoanele cu sangerare moderata vor avea o cantitate mai mare de sange inchis la culoare (maroniu), de obicei odata cu scaunul sau cu cheaguri de sange. Insa, pacientii cu sangerare severa pot avea mai multe scaune sau unul singur, ce contine o cantitate mare de sange. Aceste doua tipuri de sangerari rectale pot afecta rapid cantitatea de sange ramasa in corp si pot duce la aparitia unor simptome precum ameteala, slabiciune musculara, lesin si semne de hipotensiune arteriala (scaderea tensiunii arteriale). In cazuri rare, sangerarea poate fi atat de severa, incat poate cauza soc de la pierderea de sange masiva. Persoanele care au semne si simptome de reducere a volumului de sange din corp necesita internare si tratament de urgenta.

sangerari rectale

Care sunt cauzele sangerarilor rectale?

Sangele din scaun provine din tractul intestinal superior (stomac si duoden) sau din tractul intestinal inferior (colon, rect si anus). Desi intestinul subtire poate fi, de asemenea, o sursa de sangerare, acest lucru se intampla in cazuri rare. Culoarea scaunului depinde de localizarea sangerarii. In general, cu cat locul sangerarii este mai aproape de anus, cu atat sangele va fi mai deschis la culoare. Daca sangele din scaun este rosu sau maroniu, inseamna ca este o sangerare rectala.

Sangerarea de la nivelul stomacului si al duodenului este de culoare neagra, ca smoala, si este denumita melena. Melena apare atunci cand sangerarea intervine in stomac si este expusa la acid. Insa poate fi si de la nivelul colonului, daca tranzitul sangelui este scazut si exista suficient timp pentru ca bacteriile intestinale sa divida sangele in substante (hematine) de culoare neagra.

Exista mai multe afectiuni ce pot cauza sangerari rectale. Cele mai frecvente includ:

  • Fisuri anale
  • Hemoroizi
  • Cancere si polipi la nivelul rectului si al colonului
  • Diverticuloza
  • Vase sangvine anormale (angiodisplazie)
  • Colita ulcerativa
  • Boala Crohn
  • Colita infectioasa
  • Colita ischemica
  • Diverticulul Meckel

De asemenea, este posibil ca sangerarea rectala sa provina si din stomac sau duoden, in special in cazul unor ulcere sau cancere.

Sangerari rectale. Cum le putem preveni?

Majoritatea afectiunilor care cauzeaza sangerari rectale pot fi prevenite, dar nu este intotdeauna posibil. Iata, insa, care sunt principalele metode prin care le putem preveni:

  1. Hemoroizii pot fi evitati printr-o dieta adecvata si o hidratare corespunzatoare, pentru a preveni constipatia si pentru a facilita evacuarea usoara a scaunului. Insa, o sarcina creste riscul de aparitie a hemoroizilor, precum si in cazul unei afectiuni diareice.
  2. Evitarea constipatiei scade, de asemenea, si riscul de diverticuloza (mici exvaginari ale mucoasei si submucoasei intestinului gros).
  3. Abuzul de alcool creste riscul de sangerare rectala in multe feluri, de la iritarea directa a mucoasei tractului gastrointestinal, pana la scaderea capacitatii de coagulare a sangelui.

Care este prognosticul sangerarilor rectale?

Prognosticul depinde de afectiunea de baza ce determina sangerarile rectale. Din fericire, cauza acestora este, de obicei, benigna, determinata de hemoroizi sau de o fisura anala.

Cel mai important lucru este sa nu ignorati niciodata semnele sau simptomele unei sangerari gastrointestinale, precum aparitia sangelui in scaun. Acesta poate indica o afectiune grava, iar cu cat diagnosticul este pus mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.