Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Ce este meteorismul sau balonarea?

23 noiembrie 2009
Share

Foarte multe persoane se prezinta la medic acuzand balonare. Desi pentru pacient pare evident ce il deranjeaza, prima intrebare a medicului este: Ce numiti dumneavoastra balonare? Pacientul leaga balonarea (meteorismul) strict de gazele existente in abdomen, dar lucrurile sunt mai complexe.

Medicul trebuie sa faca diferenta intre marirea in volum a abdomenului din alte cauze: acumulare de lichide (ascita, obezitate, mase tumorale, acumularea patologica de gaz in abdomen), dar in afara tubului digestiv, si acumularea propriu-zisa de gaz in tubul digestiv.

Cum se formeaza gazele intestinale?
Continutul de gaze al intestinului este in medie de 200 ml, foarte putin comparativ cu cantitatea inghitita zilnic, de circa 2 600 ml sau cei 750 ml excretati prin flatus (gaze intestinale) in medie/zi. Gazul digestiv este intr-o continua transformare si, de la un segment digestiv la altul, compozitia acestuia se schimba. In stomac, gazul e format predominant din azot si oxigen, identic cu aerul. Catre duoden creste concentratia dioxidului de carbon, fiind insa repede absorbit in sange.

Probiotice si antibiotice pentru intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza, ce apare in mod frecvent odata cu inaintarea in varsta, cuprinde in manifestarile sale clinice tot ce numim balonare. Pentru diagnostic se foloseste uzual „testul de toleranta la lactoza”. La acesti pacienti este utila administrarea de preparate enzimatice digestive. In unele tari exista preparate alimentare cu adaos de enzime care sa digere zaharidele complexe. 
In caz de suprapopulare bacteriana se folosesc, in functie de caz, antibiotice in mod ciclic sau probiotice (preparate continand germeni „folositori” intestinului). 

Alimentele care pot balona intestinul subtire sunt: fasolea, soia, laptele dulce, branza proaspata de vaca, fructele, vegetalele (mai ales crude), produsele dietetice care contin indulcitori neabsorbabili, dar care sunt degradati de flora bacteriana (sucuri, guma de mestecat, indulcitori de tip sorbitol).

Remedii eficiente pentru o digestie usoara

Nu consumati varza, conopida si bere in exces!
Flora bacteriana a colonului este orientata spre producerea de gaz metan, mai ales la individul constipat unde procesului de putrefactie i se acorda timp, fapt ce reduce volumul de gaz de circa patru ori. Ca atare, constipatia nu baloneaza in sensul acumularii de gaze, de aceea nici carbunele medicinal nu va fi eficient. Gazele urat mirositoare sunt produsi de sulf toxici care, odata absorbiti, sunt degradati imediat in circulatie. Pentru a reduce cantitatea acestora se recomanda evitarea abundentei de proteine ale berii sau ale legumelor din categoria varza, conopida, broccoli etc. 

Gazul intestinal, responsabil de aparitia simptomelor
Frecventa gazelor eructate este o problema. In mod normal omul inghite aer aproape dublu fata de volumul de lichide ingerate, dar mare parte din acesta este eructat fara a percepe. In aerofagie (inghitirea de aer) intervine o fortare a inghitirii si eliminarii aerului gastric, ceea ce produce o senzatie tranzitorie de usurare. In mod invariabil aerofagia este o chestiune functionala. Gazul intestinal este insa cel care provoaca cele mai multe simptome.

Medicamentele accelereaza miscarile intestinale
Volumul gazului intestinal trebuie sa creasca dramatic pentru a evidentia o marire a taliei, aproximativ 1 400 ml, adica de sapte ori cantitatea normala pentru o crestere medie de 2 cm in circumferinta abdomenului. Aceasta cantitate de gaz nici macar nu se va observa la o radiografie abdominala. Conteaza mult mai mult modul in care gazul este propulsat, miscarea intestinului. Tendinta ar fi, sa spunem, ca o eliminare rapida sa duca la calmarea rapida a simptomelor, dar s-a demonstrat contrariul. Daca se accelereaza medicamentos miscarile intestinale, va creste rata de eliminare a gazelor cu pretul unor dureri abdominale de tip crampa. Dimpotriva, daca se inhiba motilitatea, un volum mare de gaz este tolerat fara simptome. inainte de ultimul intertitlu result

Prokineticele stimuleaza motilitatea gastrointestinala
Secretul consta intr-o miscare uniforma, congruenta, propulsiva, ceea ce numim peristaltism intestinal. In acest sens se folosesc prokineticele si preparatele care actioneaza asupra muschilor netezi intestinali. Mai mult chiar, experimental, modificari mai mici de volum si compozitie au fost percepute de pacientii cu sindrom de intestin iritabil.

Dr. Marian Zota,
Medic specialist gastroenterologie,
Centrul Medical Med-As,
021/313.05.32

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.