Revista care te menține sănătos

Digestie

Mituri legate de procesul de digestie

10 ianuarie 2019
Share

Obisnuiti sa mergeti adesea la culcare fara sa fi mancat nimic inainte? Credeti ca mancarea gatita este mult mai usor de digerat sau ca stresul poate duce la aparitia ulcerului? Ei bine, daca raspunsul este „da”, ne pare rau, insa astazi vom demonta impreuna cateva mituri legate de procesul de digestie. Nu trebuie sa credeti tot ceea ce auziti, ci trebuie sa va informati, sa cautati, sa cercetati.

Mai jos va prezentam o lista cu cateva mituri asupra carora specialistii atrag atentia!

Scaun o data pe zi

Nu este neaparat nevoie sa iesiti la toaleta o data pe zi. Nu este nimic rau daca nu se intampla in fiecare zi, pentru ca ceea ce este normal pentru restul populatiei nu trebuie sa fie si pentru dumneavoastra. Totusi, daca apar schimbari la nivelul tranzitului intestinal, daca scaunele devin mult prea frecvente, mult prea rare sau dureroase, daca afecteaza calitatea vietii, trebuie neaparat sa apelati la ajutorul unui medic specialist.

Mancarea gatita este mai usor de digerat

Digestia este totalitatea transformarilor pe care le sufera alimentele in tubul digestiv. Prin digestie, alimentele sunt transformate in elemente simple ce pot fi absorbite in sange si limfa, iar organismul beneficiaza de vitamine, minerale si nu numai. Indiferent daca veti consuma alimentele gatite sau crude, sistemul digestiv isi va face treaba. Uneori, prin gatirea alimentelor, accesul la substantele nutritive se face mult mai usor. Cel mai bun sfat este sa va informati inainte despre alimentele pe care doriti sa le gatiti si sa urmati metodele recomandate pentru ca ele sa-si pastreze elementele nutritive.

Cu cat mai multe fibre, cu atat mai bine

Expertii recomanda cel putin 25 de grame de fibre pe zi, dar oare aveti nevoie de mai mult sau de mai putin? Daca suferiti de o afectiune digestiva, precum sindromul de colon iritabil, trebuie sa fiti foarte atenti la tipul de fibre pe care-l consumati. In urma unui studiu publicat in British Medical Journal, s-a demonstrat ca fibrele solubile sunt mult mai bune pentru pacientii care sufera de acest sindrom.

Stresul poate cauza ulcer

Din pacate va trebui sa va dezamagim, deoarece nu stresul duce la aparitia ulcerului, ci bacteria Helicobacter pylori, si nu sunteti singurele persoane cu aceasta problema, intrucat jumatate dintre oamenii de pe planeta se confrunta cu ea. Exista si o veste buna: aceasta bacterie poate fi anihilata cu ajutorul antibioticelor.

Carnea ramane in stomac mai mult decat legumele

Desi este adevarat ca grasimea incetineste procesul digestiv, carnea si legumele au nevoie de aproximativ acelasi timp pentru a trece prin tractul digestiv. Cu toate acestea, daca aveti anumite probleme digestive sau alergii alimentare, puteti descoperi ca exista anumite alimente care le declanseaza, astfel incat le puteti evita.

Nucile duc la aparitia diverticulitei

Diverticulita reprezinta o afectiune uneori dureroasa, care se dezvolta atunci cand diverticulul (asemanator cu o punga) ce se formeaza in peretele colonului (o parte a intestinului gros) se inflameaza sau se infecteaza. Se spune ca persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa evite porumbul, nucile, floricelele de porumb si semintele. Cercetatorii au constatat insa ca nu exista nicio legatura intre aceste alimente si diverticulita, de fapt nucile sunt bogate in fibre si sunt foarte sanatoase. De vina ar fi probabil o dieta saraca in fibre.

Asadar, v-am convins?

Ruxandra Raica

Sursa: www.newkerala.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.