Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Pilula contraceptivă pentru bărbați, 100% eficiență în laborator

Adelina Mariş; Surse: nature.com, healthcare.utah.edu
17 februarie 2023
Share
Pilula contraceptivă pentru bărbați, 100% eficiență în laborator

Pilula contraceptivă pentru bărbați este următorul pas în prevenirea sarcinilor nedorite. Un medicament care imobilizează spermatozoizii pentru câteva ore a reușit să prevină sarcina în studii de laborator și nu a produs efecte secundare adverse.

Un medicament care blochează temporar spermatozoizii ar putea deveni prima pilulă contraceptivă pentru bărbați. La testele realizate pe șoareci, anticoncepționalul dedicat bărbaților a fost 100% eficient în prevenirea sarcinii timp de aproximativ 2 ore. Fertilitatea completă revine 24 de ore mai târziu.

„Acest lucru este, în domeniul contraceptivelor masculine, total revoluționar”, a comentat dr. Jochen Buck de la Universitatea Cornell din New York, unul dintre cei care au condus studiului publicat în revista Nature Communication. Majoritatea celorlalte contraceptive masculine aflate în prezent în curs de dezvoltare clinică sunt eficiente doar după 8 până la 12 săptămâni, mai detaliază cercetătorul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Pilula contraceptivă pentru bărbați blochează spermatozoizii

Cercetări anterioare au arătat că spermatozoizii au nevoie de o proteină numită adenililciclază solubilă (sAC) pentru a se mișca. Iar bărbații care nu pot produce sAC din cauza unor mutații genetice rare sunt infertili. Astfel, cercetătorii au analizat dacă există posibilitatea ca un medicament care inhibă sAC să poată fi folosit pe post de contraceptiv masculin. În cazul în care spermatozoizii sunt imobili, nu se pot deplasa în susul tractului vaginal pentru a fertiliza un ovul.

Echipa a evaluat mișcarea spermatozoizilor colectați de la 17 șoareci masculi, dintre care 8 au primit nou-creata pilulă contraceptivă pentru bărbați. În probele colectate la 2 ore după ce șoarecii au primit medicamentul, doar aproximativ 6% din spermatozoizi erau în medie mobili, comparativ cu aproximativ 30%, așa cum au relavat probele de control. Efectul a dispărut după aproximativ 24 de ore.

„Înseamnă că nu numai că avem un contraceptiv la cerere, dar și unul care este rapid reversibil”, spune dr. Melanie Balbach, la rândul ei implicată în studiul din cadrul Universității Cornell din New York.

pilulă contraceptivă pentru bărbați, pilulă contraceptive,

Fără efecte secundare

Într-un alt test din cadrul studiului privind prima pilulă contraceptivă pentru bărbați, cercetătorii au împerecheat 52 de șoareci masculi cu female, la 30 de minute după ce le-au administrat masculilor medicamentul în cauză. După 2 ore, fiecare pereche s-a împerecheat, dar nu au existat sarcini, ceea ce indică faptul că contraceptivul a fost 100% eficient. De asemenea, medicamentul nu a provocat efecte secundare notabile, chiar și atunci când șoarecii au primit o doză de trei ori mai mare decât cea standard a unui compus comparabil, în mod continuu, timp de 42 de zile.

„Ceea ce îmi place la contraceptivul propus în acest studiu este opțiunea la cerere. Ar acționa rapid, temporar și este eficient la prima doză”, a detaliat dr. Ulrike Schimpf de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Suedia.

„Avem nevoie de mai multe opțiuni [de control al nașterii], iar bărbații au nevoie de o opțiune pentru ca povara contracepției să nu mai fie pe umerii femeilor. Suntem foarte optimiști că, odată ce bărbații vor lua inhibitorul, acesta va avea același efect.”, a concluzionat dr. Balbach.

Cercetătorii plănuiesc să perfecționeze pilula contraceptivă pentru bărbați astfel încât să dureze mai mult timp înainte de a-l testa pe oameni. Dacă totul merge bine, specialiștii speră să înceapă testele clinice până în 2025.

În căutarea metodei contraceptive potrivite

Și un gel contraceptiv în teste

Oamenii de știință de la Universitatea din Utah (SUA) testează de mai bine de un an un gel contraceptiv pentru bărbați, cooptând în studiu mai multe cupluri de tineri americani (bărbați între 18-50 ani, femei între 18-34 ani). Pe baza cercetărilor preliminare, gelul hormonal ar scădea producția de spermă a unui bărbat – reducând șansele acestuia de a avea un copil, dar fără a-i scădea apetitul sexual. Gelul conține doi hormoni. Primul este un progesteron sintetic, care blochează producția naturală de testosteron și reduce producția de spermatozoizi. Al doilea, un înlocuitor de testosteron, ajută la menținerea apetitului sexual și a altor funcții naturale dependente de hormon. Produsul se aplică pe umeri, iar efectele sale sunt reversibile. Nivelul spermei revine la normal la aproximativ 4 luni după ce un bărbat încetează să mai folosească produsul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.