Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Boli feminine la masculin

19 august 2020
Share
Boli feminine la masculin

Cui i-ar putea trece prin minte ca infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) si cancerul de san pot aparea si la barbati? Ei bine, este cat se poate de adevarat. Desi persoanele de sex masculin sunt afectate intr-un procent mai mic decat sexul frumos, aceste boli au o incidenta din ce in ce mai mare.

Cancerul mamar afecteaza in special barbatii peste 60 de ani

Cancerul mamar apare in 1% din totalul carcinoamelor sanului la barbat si reprezinta in jur de 0,2-0,5% din neoplaziile acestuia. El afecteaza mai ales persoanele cu varste inaintate, peste 60 de ani, dar poate aparea si la tineri. Evolutia bolii nu este mai grava decat la femei, dar volumul redus al sanului inlesneste invazia cu celule canceroase a tegumentelor si muschilor. Putini stiu ca exista barbati care primesc un astfel de diagnostic. In momentul in care acest lucru se intampla, prima reactie este de surprindere si confuzie, bolnavii avand tendinta sa se izoleze.

Excesul de estrogeni, posibila cauza

Printre cauzele posibile se numara excesul de estrogeni, mai ales in perioada pubertatii, deficitul de androgeni, tumorile cerebrale, afectiunile asociate cu secretie crescuta de prolactina. De asemenea, barbatii supusi temperaturilor ridicate (ateliere, uzine), dar si cei cu istoric familial prezinta risc sporit de a dezvolta boala. Si radioterapia, realizata in copilarie in scop terapeutic pentru diferite afectiuni, sau ginecomastia, predispozitia catre „san de femeie”, pot duce la cancer de san la maturitate.

Ulceratiile si iritatiile mamelonare, unele dintre semne

In ceea ce priveste semnele si simptomele, existenta unei formatiuni tumorale la nivelul sanului ridica un semn de intrebare. Sunt prezente insa si retractarea mamelonara, ulceratiile si eliminarea prin mamelon a secretiilor seroase sau sangvinolente, ori iritatii la nivelul mamelonului. Daca prezentati unul dintre semnele enumerate, se impune controlul de urgenta la medic!

Tratament chirurgical sau sedinte de chimio- ori radioterapie

Diagnosticul se stabileste de obicei dupa un examen clinic, ecografie, mamografie, eventual biopsie (aspirarea cu ac fin a celulelor din patul tumoral). In functie de stadiul si progresia bolii, se poate interveni fie chirurgical, fie se recomanda sedinte de chimio- si/sau radioterapie. Ca si la femei, recuperarea depinde in mare parte de factorul care a determinat boala, dar si de stadiul acesteia. Tineti minte insa ca o diagnosticare si un tratament efectuate din timp si corect pot prelungi viata.

Fruntasi la capitolul boli cu transmitere sexuala

O alta boala feminina descoperita si la barbati este infectia cu Human Papilloma Virus (HPV). Barbatii sunt fruntasi la capitolul boli cu transmitere sexuala (BTS), si asta pentru ca la ei simptomele sunt aproape inexistente, cel putin in primele stadii de dezvoltare. 1 din 2 barbati este infectat cu HPV, virus responsabil de aparitia cancerului de col uterin la femei, insa persoanele de sex masculin sunt doar purtatoarele lui, la fel ca in cazul candidozei care, in 90% dintre cazuri, este asimptomatica.

Simptomele HPV sunt aproape inexistente

Infectia cu HPV poate fi sursa de plecare pentru cancerul prostatic, cel penian sau ano-rectal, mai des intalnit. Ceea ce frapeaza este cresterea numarului de cazuri din ultima veme. Explicatia este pusa pe seama vietii sexuale dezorganizate ce poate duce la cancer in sfera oro-faringiana. In cazul barbatilor, infectia cu HPV nu se poate depista usor, iar simptomele sunt aproape inexistente. Totusi, orice schimbare poate da de banuit. Scaderea riscului de a contacta HPV se face folosind prezervativul, reducerea numarului de parteneri sexuali si cunoasterea istoricului sexual al partenerei de viata. Mai nou, se pune problema vaccinarii anti-HPV si la barbati, inca in studiu.

Foarte rar, persoanele de sex masculin pot suferi de varice sau se confrunta cu simptome asemanatoare celor din menopauza care, in cazul lor, poarta denumirea de andropauza, si anume: tulburari psiho-emotionale, crestere in greutate, insomnie, transpiratii excesive, migrene sau scaderea libidoului si a fertilitatii.

30% dintre fracturile de sold apar la barbati

Multa vreme s-a considerat ca barbatii sunt protejati de maladia osoasa, insa experientele clinice din ultimul timp contrazic teoria initiala. In prezent, 30% dintre fracturile de sold se inregistreaza in randul barbatilor. Statistic vorbind, 1 din 8 pacienti va suferi de o fractura prin traumatism minor dupa varsta de 50 de ani. Printre factorii favorizanti se numara: tratamentele mai lungi de 6 luni cu glucocorticoizi si anticonvulsivante, hipogonadismul (secretia scazuta de testosteron), bolile endocrine sau orhidectomia practicata pentru cancerul de prostata.

Consultant: Dr. Marius Mindroc,

Medic rezident obstetrica-ginecologie,

Spitalul Universitar de Urgenta „Elias”,

Telefon: 0767 250 561

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.