Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Bigorexia: obsesia pentru o masa musculara sporita

16 februarie 2012
Share

In ultimul timp, barbatii apeleaza din ce in ce mai mult la chirurgia estetica pentru a-si imbunatati aspectul. Unii medici sunt de parere ca acest lucru a devenit destul de periculos pentru sexul puternic, care pare sa faca si el, ca si femeile, o obsesie pentru propria imagine. Cauza acestei obsesii se pare ca ar fi mediul in care traim, faptul ca majoritatea considera ca barbatii care arata bine si sunt tineri au mai multe sanse de a reusi in cariera, dar si in dragoste.

O astfel de obsesie ascunde, insa, o parte intunecata. Ce nu stie foarte multa lume este ca aceasta ajunge atat de departe, incat dezvolta o afectiune similara anorexiei, numita bigorexie sau dismorfie musculara. Bigorexia este o problema ce tine de imginea de sine distorsionata, adica realitatea nu corespunde cu idealul. Desi masa musculara este vizibil dezvoltata, persoanele care sufera de bigorexie considera ca niciodata nu este prea mult.

Obsesia pentru un trup perfect

Se pare ca barbatii care sufera de bigorexie prezinta acelasi model de comportament periculos din punctul de vedere al alimentatiei, precum persoanele care sufera de anorexie si bulimie. In loc sa incerce sa slabeasca, barbatii devin disperati sa castige cat mai multa masa musculara. Ei mananca foarte des pentru ca grasimea sa fie apoi transformata in masa musculara, consumand intre 4.000 si 5.000 de calorii pe zi.

De asemenea, aceste persoane evita, de cele mai multe ori, sa ia masa le restaurant, deoarece acest lucru le poate ameninta regimul caloric foarte strict. Aceste persoane isi neglijeaza viata sociala sau serviciul, ajungand sa petreaca in fiecare zi ore bune radicand greutati.

Cum afecteaza sanatatea?

Tot mai multi romani trec pragul salilor de fitness, transformand dorinta de a arata bine intr-o adevarata obsesie. Steroizii sau hormonii anabolizanti pe care ii iau si care ii ajuta la cresterea masei musculare ataca de obicei organele interne, sistemul circulator, mucoasele, vederea, pielea si glandele endocrine. Astfel, sanatatea este pusa in pericol in adevaratul sens al cuvantului. O putem numi obsesia pentru un trup perfect, obsesie care, uneori, poate avea un final tragic.

De obicei, persoanele bigorexice poarta haine largi, pentru a ascunde ceea ce cred ele ca au – un fizic neplacut. Pentru a avea o masa musculara din ce in ce mai crescuta, barbatii consuma nu numai steroizi, ci si alte substante care pot dauna. Culturistii, se pare, sufera de aceasta tulburare, dar cu siguranta ca si dumneavoastra aveti un prieten sau o cunostinta cu o asemenea problema.

Depresia poate fi un factor ce ii poate determina pe barbati sa se apuce de bodybuilding. Bigorexia poate aduce cu sine probleme obsesiv-compulsive sau anxietate, insa poate fi tratata cu ajutorul terapiei, al medicamentelor, precum si cu ajutorul persoanelor din jur. Frumusetea exterioara a unei persoane nu trebuie nicidecum considerata mai importanta decat sanatatea.

Ruxandra Raica

Sursa: www.health24.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.