Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Hidrocel. Factori de risc și tratament

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
7 aprilie 2023
Share
Hidrocel. Factori de risc și tratament

Acumularea de lichid seros în învelișul care acoperă testiculele se numește hidrocel. Între 5 și 10% dintre băieții nou-născuți sunt diagnosticați cu hidrocel, dar indiferent de vârstă orice persoană de sex masculin poate fi diagnosticată cu hidrocel ca urmare a unui traumatism, a unei inflamații sau a unei infecții în scrot.

Simptomul cel mai des experimentat de pacienți este inflamarea (în general nedureroasă) unui testicul sau a ambelor testicule. Dacă apare durerea, sunt asociate și alte probleme precum hernia inghinală. În cazul adulților aceștia pot resimți o senzație de disconfort dată de volumul mărit al scrotului, în special în timpul activităților solicitante fizic.

În majoritatea cazurilor doar unul din testicule este afectat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Tipuri de hidrocel

Există două forme:

Hidrocel congenital/primar – în timpul vieții uterine în abdomenul fătului se formează testiculele, care se deplasează spre scrot prin canalul peritoneovaginal. După ce ajung în scrot în 90-95% din cazuri acest canal se închide în perioada perinatală. La restul de 5-10%, acest canal se închide mai târziu. În aceste situații este vorba de un „spațiu de comunicare” între abdomen și scrot, prin care circulă lichid peritoneal.

Hidrocel dobândit/secundar – este o urmare a unui traumatism (hematom), a unei infecții (Atenție la infecțiile cu transmitere sexuală!), a unei tumori testiculare sau a unei obstrucții.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Factorii de risc în dezvoltarea hidrocelului

  • copii prematuri și mai mici de 1 an;
  • traumatism;
  • infecţie;
  • tumoră testiculară;
  • insuficienţa cardiacă sau blocaj limfatic retroperitoneal;
  • închiderea incompletă a procesului vaginal.
hidrocel, hidrocel congenital, hidrocel dobândit,

Hidrocel, diagnosticare

Atât în cazul copiilor, cât și al adulților, dacă prezintă o umflătură în zona testiculelor/inghinală recomandarea este de a merge la medicul urolog pentru un examen fizic în vederea stabilirii diagnosticului. În procesul de diagnosticare se recomandă analize (sumar de urină și urocultură) și ecografie în vederea excluderii altor cauze care ar putea sta la baza apariției edemului (umflăturii).

Tratamentul hidrocelului

În cazul copiilor cu hidrocel congenital edemul se retrage la majoritatea pacienților până la împlinirea vârstei de un an. Aceste situații nu necesită un tratament, ci doar o monitorizarea atentă a testiculelor și a zonei adiacente.

În situațiile în care copilul a ajuns la vârsta de doi ani, edemul apare și dispare frecvent, zona afectată e dureroasă, apar alte complicații, atunci la recomandarea medicului se apelează la tratamentul chirurgical. Acest lucru presupune anestezie urmată de o incizie în zona inghinală.

La pacienții cu hidrocel dobândit, simptomatologia poate dispărea în aproximativ șase luni. Cazurile clinice în care sunt prezente complicații precum hernia inghinală necesită intervenție chirurgicală.

Nu există tratament medicamentos!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.