Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Nodulii testiculari: cauze si importanta autoexaminarii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
3 noiembrie 2022
Share
Exclusiv online
Nodulii testiculari: cauze si importanta autoexaminarii

Cele mai multe tipuri de noduli testiculari nu pun in pericol sanatatea, insa prezenta acestora poate indica o problema mai grava. Autoexaminarea regulata poate identifica semnele precoce ale unui cancer testicular.

Cei mai multi noduli, insa, nu semnaleaza prezenta cancerului. Acestia pot avea cauze multiple, precum acumularea de lichid, infectia sau umflarea vaselor de sange.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Potent Forte Naturalis, recomandat pentru revigorarea organismului, sănătatea prostatei şi creşterea potenţei.

Care sunt cauzele nodulilor testiculari?

Nodulii testiculari pot avea mai multe cauze, printre care:

  1. Chistul este un sac umplut cu lichid si apare ca un nodul la atingere. Acesta se poate dezvolta oriunde la nivelul corpului si nu pune in pericol sanatatea, de cele mai multe ori.
  2. Varicocelul. Acesta este o zona noduloasa cauzata de umflarea venelor de la nivelul testiculelor. Formarea acestuia se aseamana cu cea din varicele aparute la nivelul membrului inferior.
  3. Hidrocelul. Acesta reprezinta acumularea de fluide in jurul testiculului si cauzeaza aparitia unei umflaturi.
  4. Torsiunea testiculara. Aceasta este o afectiune grava, ce necesita imediat tratament medical si apare atunci cand conexiunile testiculului se rasucesc si intrerup fluxul sangvin. Persoanele care sufera de torsiune testiculara experimenteaza durere severa, varsaturi si umflarea testiculului.
  5. Epididimita. Aceasta este o afectiune in care epididimul devine dureros si umflat. Epididimul este un tub situat in spatele fiecarui testicul, ce transporta sperma. Acest tip de umflatura poate aparea ca un nodul si poate fi asociat cu durere, sensibilitate si caldura in jurul testiculelor.
  6. Cancerul testicular. Umflarea sau aparitia unui nodul poate fi primul semn al cancerului testicular. Cele mai multe tumori nu cauzeaza durere. Acesta poate fi localizat in fata sau intr-o parte a testiculului. Ca textura, este tare si intreg testiculul se poate simti mai tare la atingere. Se poate observa umflarea sau marirea unui singur testicul.

autoexaminare noduli testiculari

Autoexaminarea

Este important sa va cunoasteti corpul si eventualele schimbari care pot interveni, pentru a identifica precoce unele probleme. Examinarea testiculelor si observarea unor noduli, precum si vizita medicala, sunt absolut necesare pentru diagnosticarea si tratarea precoce a unor afectiuni.

Cel mai bine este sa efectuati autoexaminarea atunci cand sunteti relaxat, ceea ce va face mai usor de gasit lucrurile neobisnuite. Iata cum puteti face autoexaminarea:

  • Stati in fata oglinzii
  • Observati orice umflatura de la nivelul testiculelor
  • Plasati degetele aratator si mijlociu de la fiecare mana sub testicul, avand degetul mare deasupra acestuia
  • Miscati fiecare testicul intre degete pentru a observa eventualii noduli

Este indicat sa se faca autoexaminarea in fiecare luna, pentru a evita eventualele probleme de sanatate.

Schimbarile produse la nivelul penisului pe masura ce inaintati in varsta

Daca identificati un nodul, trebuie sa mergeti imediat la medic. Este dificil ca un nodul sa fie denumit canceros fara consultul medicului.

Abordarea medicala si tratamentul unui nodul testicular depind de cauza acestuia. Chisturile, varicocelul, hidrocelul sau cancerul testicular au tratamente diferite si necesita ingrijiri medicale diferite.

Cancerul testicular este destul de rar, iar nodulii testiculari, de cele mai multe ori, nu prezinta un pericol pentru sanatate. In cazul unui diagnostic de cancer testicular, insa, vor fi necesare interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.