Nutritie

7 alimente care amelioreaza durerea cronica

Dr. Roxana Mateescu, medic rezident geriatrie si gerontologie
joi, 20 aprilie 2017
Share
7 alimente care amelioreaza durerea cronica

Durerea cronica poate fi, uneori, atat de intensa incat chiar si unele medicamente sau remedii naturale nu sunt de folos. Pe langa tratamentul medicamentos, fizioterapia sau acupunctura, dieta sanatoasa si echilibrata joaca un rol foarte important pentru ameliorarea durerii cronice.

Exista mai multe alimente care pot face parte dintr-o dieta sanatoasa ce poate fi de folos intotdeauna, chiar pentru sanatatea generala. Inainte de a le consuma, informati medicul pentru a va asigura ca tratamentul si remediile pe care le utilizati nu interactioneaza cu acestea.

Cafeaua

Unele studii au aratat beneficiile cafelei asupra durerii, chiar si in cantitati mici. Cofeina poate reduce perceptia durerii, in special in timpul unei activitati suprasolicitante. Cafeaua reprezinta principala sursa de cofeina, insa aceasta poate fi procurata si din alte alimente, precum ciocolata, ceaiul si sucurile. Chiar daca amelioreaza perceptia durerii cronice, intrebati medicul in legatura cu cantitatea de cofeina pe care aveti voie sa o consumati, deoarece poate agrava alte afectiuni.

Ghimbirul

Ghimbirul este o radacina ce poate fi adaugata in multe preparate, inclusiv in prajituri. Cel mai adesea este folosit pentru a trata senzatia de greata, insa contine si anumite elemente ce lupta impotriva inflamatiei, cauza principala a durerii.

Uleiul de masline

Uleiul de masline are proprietati antiinflamatoare. Persoanele care adopta dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, sufera mult mai putin de afectiuni care implica aparitia inflamatiei, precum diabetul sau boala degenerativa a articulatiilor.

Mai mult, uleiul de masline extravirgin contine elemente asemanatoare ibuprofenului, medicament utilizat pentru reducerea durerii si a inflamatiei. Acesta trebuie adaugat zilnic in dieta, la diverse preparate (mancare gatita, salate), insa poate fi consumat si ca atare.

Uleiul de masline protejeaza oasele

Somonul

Somonul este un peste gras bogat in acizi grasi Omega-3 si trebuie adaugat in dieta cel putin de doua ori pe saptamana, chiar daca nu suferiti de durere cronica. Alimentele ce contin acest tip de grasimi sanatoase au numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea inflamatiei.

Pe langa acizii grasi sanatosi, somonul ofera si calcitonina, ce are proprietatea de a reduce inflamatia de la nivelul articulatiilor si protejeaza impotriva durerii din osteoartrita.

7 alimente care amelioreaza durerea cronica

Turmericul

Turmericul sau curcuma este un ingredient folosit in bucataria indiana. Acesta are efecte antiinflamatorii si poate reduce durerea cronica din articulatii, precum cea din artrita reumatoida.

Daca nu doriti sa-l folositi ca si ingredient, puteti sa-l utilizati ca supliment alimentar, sub forma de capsule.

Strugurii rosii

Strugurii rosii contin resveratrol, un element bogat in beneficii antiinflamatoare. Aceasta substanta se mai intalneste si in fructele de padure si alune. Resveratrolul opreste anumite celule sa raspunda la semnalele inflamatiei si, prin urmare, ajuta la lupta impotriva durerii cronice. Unele studii au aratat ca mixarea resveratrolului cu turmericul poate creste abilitatea de a lupta impotriva inflamatiei.

Profitati de beneficiile resveratrolului!

Cimbrul

Cimbrul este o planta cu frunze mici si frumos mirositoare, folosita la multe preparate alimentare. Studiile au aratat ca anumite elemente din cimbru pot interactiona cu perceptia durerii. Mai mult, cimbrul are proprietati antiinflamatoare si lupta impotriva durerii cronice.

Pe langa introducerea acestor alimente in dieta, pentru a ameliora durerea cronica este necesar si sa efectuati exercitii fizice in mod regulat si sa scadeti in greutate, daca este cazul.

Nota pentru articolul «7 alimente care amelioreaza durerea cronica»:5.00/ 5 (3 voturi)
tonica
2017-07-17T16:14:57+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena