Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ghimbirul, un remediu eficient împotriva răcelilor

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
31 octombrie 2023
Share
Ghimbirul, un remediu eficient împotriva răcelilor

Ghimbirul (Zingiber officinale) este recunoscut din timpuri străvechi, fiind originar din India și adus în Europa în perioada cruciadelor. Ghimbirul este o plantă erbacee aromată cu numeroase proprietăți terapeutice, dar mai ales un ajutor de nădejde în combaterea afecţiunilor respiratorii.

Chinezii consideră ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale în dietoterapie, alături de oțet de orez, vin de orez, sare și miere. În medicină și estetică, ghimbirul este folosit datorită acțiunilor sale stimulente, tonice și energizante. Este util persoanelor cu circulație periferică deficitară. Prin stimularea metabolismului, planta de ghimbir ajută la eliminarea toxinelor, precum și la intensificarea arderii grăsimilor. Consumul de ghimbir este util persoanelor deprimate, fără poftă de viață, lente, letargice, aducând tonus, energie și optimism.

Ghimbirul este recomandat că adjuvant în tratamentul a numeroase afecțiuni: sensibilitate la frig, dureri de gât, guturai, astm, gripă în fază incipientă, reumatism, rău de mașină, rău de mișcare, rău de înălțime, senzație de vomă persistentă, tulburări de apetit, digestie dificilă, indigestie, gastrită hipoacida, astenie fizică și psihică, convalescență, balonare, frigiditate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena acadelele Bombovit de Călătorie. Un supliment alimentar realizat din ingrediente de origine vegetală, fără zahăr, sub formă de acadea. Contribuie la reducerea senzaţiei de disconfort (greaţă, ameţeală) şi a răului de mişcare sau de altitudine. Este recomandat atât copiilor, cât şi adulţilor. Conţine ghimbir şi mentă.

Ghimbir, acțiune și beneficii

Ghimbirul conține ulei volatil (predominen tzingiberol) și compuși fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic și antivertiginos, inhibând zona chemoreceptoare declanșatoare a vomei și centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic și colecistochinetic, favorizând secreția bilei și motilitatea vezicii biliare.

Printre beneficiile consumului de ghimbir se mai numără:

  • Un foarte bun stimulent stomahic, cu acțiune benefică asupra cavității gastrice;
  • Calmant în durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele;
  • Este revigorant, vasodilatator, are efect de liniștire și creează echilibrare;
  • Stimulează atracția fizică și memoria;
  • La nivelul aparatului genital are acțiune benefică asupra fertilității, crește volumul spermei și ameliorează motilitatea spermatozoizilor;
  • Este deosebit de benefic în caz de rău de mișcare (mașină, tren, avion, etc.) și grețuri de diverse etiologii.

Ghimbirul este folosit în alimentație drept condiment picant pentru aromatizarea mâncărurilor și băuturilor. Dă o aromă plăcută ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor și boabelor din păstăi. Chiar mai mult decât usturoiul, planta de ghimbir are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau pește.

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu în răceli, fiind un calmant ideal pentru inflamatiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozitati și congestii respiratorii.

ceai de ghimbir

Ghimbir, modalități de utilizare

Ceai de ghimbir: se pun la fiert 250-300 ml apă. După ce dă în clocot, se adaugă 10 g ghimbir proaspăt tăiat feliuțe, continuând fierberea pe foc mic încă 10 minute. Ceaiul de ghimbir se poate îndulci cu miere. Se beau 2-3 căni de ceai fierbinte pe zi.

Tinctura de ghimbir – o linguriță de tinctura diluată în 100 ml apă, de 3-4 ori/zi.

Capsule cu extract de ghimbir – se pot lua 2- 3 capsule/zi cu un pahar de apă (dimineața și seara) în timpul mesei.

Ghimbir, indicaţii terapeutice

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu în răceli, fiind un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii. În caz de tuse, stoarceți o rădăcină de ghimbir și amestecați sucul cu puțină miere și 250 ml apă fierbinte. Beți câte 1-2 căni pe zi până la dispariția tusei.

După o masă copioasă, infuzia de ghimbir este ideală și ajută la eliminarea gazelor din stomac sau intestine. În China, remediul este cunoscut de peste 3.000 ani ca antiastmatic, folosindu-se suc de ghimbir și morcovi.

În caz de astm , se combină părți egale de ghimbir și morcovi (rădăcinile trebuie rase și apoi stoarcem sucul). Se administrează câte două lingurițe înainte de fiecare masă, în combinație cu ceaiul de ghimbir.

În funcție de cantitatea consumată, planta de ghimbir poate avea efect constipant sau laxativ. Dacă se mănâncă mai mult de 10 g de ghimbir în timpul mesei, are efect constipant, în timp ce o cantitate mai mică este laxativă.

În caz de greață sau indigestie se ține sub limbă o bucățică de rădăcină de ghimbir sau se mănâncă 2-3 bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Senzația de greață și vomă va dispărea imediat. În caz de sughiț rebel, o cană de suc din această plantă poate fi utilă.

0.5 – 1.5 g de praf de rădăcina de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică, grețurile și voma (la femeile însărcinate), tratează bronșita și astmul bronșic.

Ghimbirul este sudorific, inducând și o senzație puternică de încălzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.

Se recomandă consumul de ghimbir în caz de astenie, fatigabilitate sexuală, impotență, frigiditate.

Aplicat pe piele, ghimbirul mărește rezistență la frig.

Ghimbirul se recomandă extern în:

  • reumatism, poliartrită reumatoidă – fricțiuni;
  • dureri in gât – gargară cu tinctura diluată;
  • sensibilitate la frig – frecții energice cu tinctura timp de câteva minute, după care se aplică un unguent.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.