Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ginkgo biloba: beneficii pentru sanatate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 mai 2022
Share

Ginkgo este un arbore din Asia, iar frunzele sale sunt folosite in toata lumea ca remedii naturiste pentru diverse boli. Acestea sunt folosite cu succes pentru tratarea mai multor afectiuni ale creierului, inclusiv boala Alzheimer, tulburarile de memorie si de concentrare, durerile de cap, acufenele („pocniturile” din urechi), tulburarile de auz si ameteala.

In plus, sunt utile si persoanelor varstnice, datorita proprietatii de imbunatatire a fluxului sangvin de la nivelul creierului. Unele persoane folosesc ginkgo pentru tratarea depresiei, ulcerului varicos si ca adjuvant in chimioterapie. Mai mult, ginkgo biloba imbunatateste functiile sexuale si trateaza afectiunile ochilor, sindromul de oboseala cronica, bolile cardiovasculare si unele afectiuni pulmonare (astm, bronsita).

Iata care sunt beneficiile ginkgo biloba pentru sanatate:

  • Reduce anxietatea. Suplimentele de ginkgo administrate timp de o luna pot ameliora anxietatea.
  • Imbunatateste functiile creierului. Ginkgo biloba imbunatateste memoria, viteza de gandire si sporeste atentia. Este indicat sa se administreze intre 120 mg si 240 mg pe zi pentru rezultate favorabile.
  • Amelioreaza dementa. Suplimentele de ginkgo biloba amelioreaza simptomele bolii Alzheimer, dementei vasculare sau a celei mixte. Insa, nu exista dovezi suficiente care sa ateste abilitatea sa de prevenire a acestor afectiuni.
  • Imbunatateste vederea persoanelor cu diabet. Extractul de ginkgo biloba imbunatateste vederea in cazul persoanelor care sufera de diabet cu afectarea retinei.
  • Imbunatateste vederea in glaucom. Glaucomul este una dintre principalele cauze de orbire din toata lumea. Ginkgo biloba, desi nu incetineste progresia acestei afectiuni ce apare predominant la varstnici, are abilitatea de a imbunatati vederea in cazul glaucomului cu tensiune normala.
  • Imbunatateste circulatia sanguina. Durerea picioarelor dupa mers apare in special atunci cand exista tulburari de circulatie periferica. Ginkgo biloba ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si reduce sansele de efectuare a interventiei chirurgicale ale vaselor de sange. Pentru acest lucru, este necesara o cura cu ginkgo mai lunga, de cel putin 24 de saptamani.
  • Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual. Suplimentele de ginkgo biloba, administrate incepand cu ziua a 16-a a menstruatiei pana in ziua a 5-a din urmatorul ciclu menstrual, pot ameliora sensibilitatea la nivelul sanilor si alte simptome asociate sindromului premenstrual.
  • Amelioreaza simptomele schizofreniei. Unele studii arata ca ginkgo biloba, in asociere cu medicamentele antipsihotice, poate reduce simptomele schizofreniei, precum si unele efecte adverse ale acestora.
  • Amelioreaza severitatea dischineziei. Dischinezia tardiva este o tulburare motorie (a miscarilor corpului) ce este cauzata de unele medicamente antipsihotice. Extractul de ginkgo biloba poate reduce severitatea acestei afectiuni.
  • Tine sub control ameteala. Suplimentele de ginkgo biloba imbunatatesc simptomele ametelii si ale tulburarilor de echilibru.

Ginkgo biloba, adjuvant in hipertensiunea arteriala

gbsecundaraExtractul de ginkgo biloba este un adjuvant naturist in tratamentele clasice folosite pentru diverse afectiuni. Acesta se poate consuma sub forma de ceaiuri, suplimente alimentare, tincturi si unguente. Inainte de a apela la un astfel de tratament, intrebati medicul daca este recomandat in cazul dumneavoastra.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.