Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ceai de ghimbir – proprietăți terapeutice și beneficii

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com
6 martie 2024
Share
Ceai de ghimbir – proprietăți terapeutice și beneficii

Aplicațiile terapeutice ale ghimbirului (Zingiber officinale) primesc o atenție tot mai mare din partea comunității științifice. Există peste 110 lucrări științifice care documentează proprietățile terapeutice ale ghimbirului, sub diferite forme, inclusiv ceai de ghimbir. Pe scară largă, rizomul ghimbirului (rădăcina) se folosește drept agent de aromatizare și drept plantă medicinală, chiar de secole întregi. Rădăcina de ghimbir, cea din care se face ceai de ghimbir, reprezintă remediul natural tipic pentru ameliorarea mai multor simptome asociate durerilor, grețurilor, vărsăturilor. Cu toate acestea, efectele terapeutice ale consumului de ceai de ghimbir se extind semnificativ.

Din rădăcina de ghimbir au fost izolați mai mult de 100 de compuși fitochimici care manifestă proprietăți biologice și farmacologice. Principalele clase de compuși care se găsesc în rădăcina de ghimbir, inclusiv în ceaiul de ghimbir, sunt gingerolul, shagaolii, zingiberenul și zingeronul, alături de alți compuși relativ obișnuiți, cum sunt terpenele, vitaminele și mineralele. Gingerolii sunt considerați componentele primare întâlnite în ceai de ghimbir, despre care s-a documentat că posedă bioactivitate sporită. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că ghimbirul este poate una dintre speciile vegetale cu cele mai multe beneficii conexe asupra sănătății umane.

Ceai de ghimbir – proprietăți terapeutice

Deși nu se cunosc în totalitate mecanismele prin care compușii din ghimbir acționează, este pe deplin înțeles faptul că aceștia prezintă activitate biologic activă și potențial farmacologic:

  • gingerolul și compușii înrudiți: prezintă activitate antioxidantă, activitate antitumorală prin inducerea apoptozei și modularea activității genelor, antiinflamatoare, analgezică, activitate antimicrobiană și hepatoprotectoare;
  • paradolul: prezintă proprietăți antioxidante, anticanceroase și antimicrobiene;
  • shagaolul: activitate antioxidantă, antiinflamatoare, anticanceroasă (inhibă direct procesul de proliferare a celulelor canceroase);
  • zingeronul și flavonoidele: activitate antioxidantă, antiinflamatoare și antibacteriană;
  • un compus specific, întâlnit în ceai de ghimbir, este 1-dehidro-10-gingerdiona, care poate regla activitatea genelor inflamatorii, în vederea supresiei inflamației generale;
  • terpenoizii: induc apoptoza în celulele tumorale prin activarea proteinei p53 (supranumită și „gardianul genomului uman”), care suferă mutații în foarte multe forme de cancer;

În rădăcina de ghimbir, partea vegetativă din care se prepară ceai de ghimbir, se găsesc cantități enorme de compuși fenolici și terpenici. Prin tratament termic și depozitare îndelungată, acești compuși fenolici, printre care și gingerolii, se transformă în shogaoli. În ceai de ghimbir se pot găsi mulți alți compuși fenolici, cum ar fi quercetina, gingerenona-A, 6-dehidrogingerdiona. În aceeași măsură, compușii terpenici, cum sunt β-bisabolenul, α-curcumenul și α-farnesenul sunt parte constituentă în special a uleiului esențial de ghimbir. Drept urmare, consumul regulat de ceai de ghimbir asigură un aport impresionant de compuși fitochimici cu potențial terapeutic.

Ceai de ghimbir – beneficii pentru sănătate

Consumul de ceai de ghimbir este parte integrantă a medicinei tradiționale, întrucât s-a observat că ameliorează simptomele unei game variate de afecțiuni și, în aceeași măsură, poate preveni apariția altora. Ca parte a unei diete zilnice sănătoase, complexă din punct de vedere macro- și micronutrițional, consumul de ceai de ghimbir aduce doar beneficii pentru sănătate. În cele ce urmează, vor fi prezentate câteva dintre cele mai importante dintre acestea.

Aport extraordinar de antioxidanți naturali

Consumul zilnic de ceai de ghimbir asigură un aport semnificativ de antioxidanți naturali. Este cunoscut faptul că supraproducția de radicali liberi joacă un rol major în apariția bolii cronice, pe fondul inflamației cronice. Compușii bioactivi din rădăcina de ghimbir, cum sunt oleorezina, 6-shogaolul și 6-gingerolul acționează prin neutralizarea radicalilor liberi și, astfel, ameliorarea inflamației și scăderea riscului de boli cronice. Radicalii liberi sunt implicați în oxidarea LDL-colesterolului, iar compușii rezultați participă, ulterior, la formarea plăcii de aterom. Consumul de ceai de ghimbir susține activitatea enzimelor antioxidante și reduce peroxidarea lipidelor.

Prezintă activitate antiinflamatoare semnificativă

Mai multe studii susțin efectul antiinflamator al compușilor întâlniți în rădăcina de ghimbir. De exemplu, consumul de ceai de ghimbir are efect protector împotriva bolilor inflamatorii (colita) și aceste efecte se datorează reglării căilor asociate fosfatidilinozitol-3-kinazei, protein-kinazei B și factorului NF-κB. Aceste efecte se manifestă în special în cadrul bolilor inflamatorii de la nivel gastrointestinal. Inhibând activarea protein-kinazei B și a căii NF-κB, se observă, la scurt timp după consumul de ceai de ghimbir, o proliferare masivă a citokinelor antiinflamatorii, iar în același timp o reducere semnificativă a citokinelor proinflamatorii.

Manifestă proprietăți antimicrobiene

Consumul de ceai de ghimbir își extinde beneficiile și asupra infecțiilor microbiene, fie ele de natură parazitară, bacteriană, virală sau fungică. S-a demonstrat că mai mulți compuși vegetali, cu activitate biologică, au proprietăți inhibitorii asupra creșterii și dezvoltării mai multor specii, cum sunt Escherichia coli, Salmonella typhi, Bacillus subtilis, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium avium, Mycobacterium tuberculosis, Aspergillus flavus. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că ghimbirul proaspăt inhibă dezvoltarea virusului sincițial respirator, reduce încărcătura virală hepatică cu virusul hepatic C, nivelul de α-fetoproteină, TGO, TGP.

beneficii ceai de ghimbir, proprietati ceai de ghimbir, remedii ceai de ghimbir,

Prezintă efecte neuroprotectoare

S-a observat că aportul zilnic de ceai de ghimbir reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson. De asemenea, consumul de ceai de ghimbir susține funcțiile cognitive (memorie, concentrare, atenție) și are proprietăți anti-neuroinflamatoare. Un compus, numit 10-gingerol, este responsabil pentru capacitatea anti-neuroinflamatoare, întrucât pare să inhibe calea NF-kB, care duce la o scădere semnificativă a nivelurilor de factori proinflamatori, cum sunt interleukinele (IL-1β, IL-6) și factorul de necroză tumorală α (TNF-α). Alți compuși, cum sunt 6-shogaolul și 6-dehidrogingerdiona din ceai de ghimbir, au efecte neuroprotectoare.

beneficii ceai de ghimbir, proprietati ceai de ghimbir, remedii ceai de ghimbir,

Susține sănătatea cardiovasculară

Mai multe studii atât de laborator, cât și de natură epidemiologică, susțin că prin consum zilnic de ceai de ghimbir poate fi redus riscul de boală cardiovasculară. Acest efect se datorează mai ales faptului că ghimbirul poate scădea nivelul lipidelor din sânge și valoarea tensiunii arteriale, la persoanele cu hipertensiune. Studiile efectuate pe modele animale hrănite cu ceai de ghimbir și cu o dietă bogată în grăsimi susțin că, spre deosebire de cele hrănite doar cu grăsimi, a existat o creștere semnificativă a HDL-colesterolului, respectiv o scădere a nivelului de trigliceride și LDL- și VLDL-colesterol în rândul eșantionului care a primit, zilnic, și ceai de ghimbir.

Consumul de ceai de ghimbir a fost asociat și cu o scădere a activității enzimei de conversie a angiotensinei și arginazei, crescând în același timp nivelul de NO (oxid de azot), o moleculă ce manifestă efecte vasodilatatoare. Un studiu transversal a constatat faptul că există un risc mult mai redus ca persoanele care au un aport zilnic crescut de ghimbir, indiferent de formă, să aibă, de-a lungul vieții, problemele cardiovasculare și boli coronariene.

Prezintă efecte antidiabetice

Consumul de ceai de ghimbir ar putea reduce nivelurile glicemiei cronice, ajutând astfel la mai buna gestionare a hiperglicemiei. De asemenea, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, precum și transportul de glucoză, stimulând glicogenogeneza în mușchii scheletici. Consumul zilnic de ghimbir proaspăt reduce și concentrația de HbA1C, trigliceride și colesterol total la persoanele cu diabet de tip 2.

Rezervă online și ridică Bombovit Cadea de Călătorie din cea mai apropiată Farmacia Catena. Acesta este un supliment alimentar cu extract din rădăcină de ghimbir și extract din frunze de mentă, recomandat atât copiilor, cât și adulților pentru eliminarea disconfortului creat de răul de mișcare.

Eficient în ameliorarea grețurilor și vărsăturilor

În mod tradițional, consumul de ceai de ghimbir se recomandă pentru a ameliora simptome ce apar la nivel gastrointestinal. Ghimbirul atenuează în mod eficient greața și vărsăturile, inclusiv cele induse de sarcină, răul de mișcare, intervenții chirurgicale. Aceste efecte se datorează mai multor compuși bioactivi, cum sunt gingerolii, shagaolii și diterpenoizii, care manifestă efecte antiserotoninergice și antagoniste ale receptorilor 5-HT3, ce joacă rol în ameliorarea senzațiilor de greață. S-a constatat că ghimbirul, prin studii pe modele animale, este eficient împotriva mai multor tipuri de cancere gastrointestinale (gastric, pancreatic, hepatic, colorectal).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.