Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Caldura mare, hidratare pe masura – solutii savuroase

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
16 mai 2022
Share
Caldura mare, hidratare pe masura – solutii savuroase

Odata cu venirea sezonului cald, organismul are nevoie de o hidratare suplimentara, care sa refaca pierderile accentuate prin transpiratie, aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute. Iata care sunt cele mai gustoase variante.

In zilele caniculare, cele mai bune lichide sunt reprezentate de apa, sucuri naturale (limonada, socata), ceaiuri (asiatice, medicinale) preparate in casa. Atentie! Alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, carbogazoase sau nu satisfac doar pe moment setea. In realitate, ele accentueaza deshidratarea. De retinut ca un plus de hidratare il puteti obtine si consumand fructe si legume. De exemplu, un mar mediu contine circa 115 mililitri de apa, o banana – 85 ml, o portocala – 120 ml, o para – 140 ml, iar o piersica – 76 ml. De asemenea, varza, castravetii, ardeii, ridichile, spanacul si rosiile contin peste 90% apa.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Cele mai hidratante sucuri

Putem consuma sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne hidrateaza, ne racoresc si ne energizeaza, insa aveti grija cat consumati, deoarece contin suficiente calorii. Iata cele mai hidratante sucuri:

  • sucul de catina, bogat in beta-caroten asigura protectie contra radiatiilor UV;
  • apa cu lamaie, eventual, cu o lingurita de miere naturala;
  • sucul de lamaie in amestec cu suc de castravete are efecte hidratante si energizante;
  • sucul de citrice (suc de lamaie, lime si grepfrut) este bogat in vitamina C si antioxidanti, sucul de portocale, cu efecte energizante;
  • sucul de pepene galben si rosu este hidratant si detoxifiant;
  • sucul de rodie confera protectie pielii contra radiatiilor UV;
  • sucul de struguri este bogat in vitamine, minerale, antioxidanti (resveratrol);
  • sucul de merisoare si afine este sarac in calorii, dar bogat in antioxidanti si vitamina C;
  • sucul de rosii este bogat in minerale si antioxidanti;
  • apa de cocos este hidratanta, si ea bogata in minerale si antioxidanti.

Pepenele rosu: mai multe beneficii, un singur fruct

sucuri hidratante

Ceai cu protectie UV

Ceaiul verde, ceaiul alb ne hidrateaza si, in acelasi timp, ne confera un plus de energie, inlaturand oboseala fizica si psihica. In plus, sunt o foarte buna sursa de polifenoli, care ofera protectie contra radiatiilor UV, foarte puternice pe timpul verii. Ceaiurile naturale de fructe (fructe de padure, citrice, capsune si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamaie, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare.

Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile. Vara putem consuma si ceaiuri de rozmarin, mate, guarana, de iasomie, ele avand efecte tonifiante si energizante. Un alt ceai recomandat este ceaiul verde combinat cu ceaiul de menta, ce se poate bea rece.

Racoriti-va cu un smoothie! 6 idei savuroase

Sfatul specialistului

  • nu uitati ca sugarii si copiii mici au un risc crescut de deshidratare. Acest risc creste daca temperatura mediului ambiant este crescuta.
  • este bine ca lichidele pe care le consumati (apa, ceaiuri, sucuri hidratante) sa fie la temperatura camerei.
  • este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste; cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului. Deci, va elibera mai multa caldura; in plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, adica senzatia va fi de incalzire, nu de racorire.
  • lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui, laringelui si produc inflamatii la acest nivel; favorizeaza aparitia constipatiei.
  • in concluzie, unui organism incalzit ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adaugand un cub de gheata.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.