Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Fitoterapia in tratamentul infectiilor urinare

1 iulie 2008
Share

Urinari dese, dureri in timpul mictiunii, dureri in zona lombara, febra, frisoane. Acestea sunt cateva din simptomele care anunta o infectie urinara.

Infectiile urinare, o problema de sanatate foarte frecventa la femei, sunt generate de actiunea unor microorganisme asupra mucoasei aparatului urinar. Acestea sunt localizate fie in tractul urinar inferior (uretrite – la nivelul uretrei si cistite – la nivelul mucoasei vezicii urinare), fie la nivelul tractului urinar superior (pielite, pielonefrite, glomerulonefrite – infectii la nivelul rinichilor).

Cauze favorizante ale infectiilor urinare

Printre factorii care determina aparitia infectiilor urinare se numara

Microorganismele patogene – cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli (mai mult de 60% dintre infectiile urinare sunt generate de E. Coli). Alte microorganisme implicate sunt Proteus, Klebsiela, Piocianic, Streptococus, Stafilococus.

Cauze medicale: litiaza renala, refluxul vezico-ureteral, infectiile genitale, obstacole in calea eliminarii urinei (tumori compresive, hipertrofia de prostata la barbati), constitutia anatomica a uretrei la femei (aceasta este mai scurta decat la barbati, favorizand astfel aparitia bolii), afectiunile colonului, constipatia cronica, expunerea excesiva la frig.

Problemele psiho-emotionale pot fi implicate in aparitia infectiilor urinare. Astfel, mania, ostilitatea, atitudinea conflictuala fata de oamenii cu care venim in contact, lipsa armoniei in relatiile cu cei din jur, reprezinta emotii negative care nesolutionate pot determina aparitia infectiilor urinare acute ori cronice.

Semne si simptome ale infectiilor urinare

Aparitia senzatiei de usturime sau durere la mictiune este adesea primul simptom al unei infectii urinare. Durerea suprapubiana (in dreptul vezicii urinare) poate fi urmata de eliminarea de urina tulbure, uneori chiar cu sange, dureri lombare, febra, asociata cu greata si varsaturi.
Dintre acestea, ultimele simptome ne avertizeaza ca infectia a depasit stadiul unei simple infectii ale tractului urinar inferior si s-a propagat ascendent pe caile urinare catre rinichi. In astfel de cazuri, daca este neglijata, infectia poate genera complicatii ce merg uneori pana la compromiterea totala a functiei renale.

Consultati medicul!

Inca de la primele simptome ale unei infectii urinare (senzatia de usturime la mictiune, urinarile dese si repetate, aparitia falsei senzatii de a urina), trebuie sa mergem la medic.
Este necesar sa realizam o examinare a urinei – urocultura, prin care putem depista ce tip de germeni sunt implicati in aparitia infectiei urinare. Este necesara, totodata si antibiograma care ne ajuta sa stabilim la ce tip de antibiotic sunt sensibili acei germeni.

Pentru pacientii cu infectii urinare repetate sunt necesare investigatii suplimentare (radiografia renala simpla, ecografia renala, urografia), pentru a stabili cauzele care intretin afectiunea.

Conduita terapeutica in cazul infectiilor urinare

Trebuie subliniat faptul ca tratamentul infectiilor urinare trebuie stabilit de medic. Orice administrare de medicamente, in special antibiotice, fara recomandare medicala, poate duce la aparitia rezistentei la antibiotice a germenului respectiv, facand si mai dificila tratarea unei eventuale recidive. In cazul tratamentului alopat, se pot utiliza medicamente antiinflamatorii, dezinfectante urinare, analgezice si chiar antibiotice (in functie de antibiograma) daca medicul decide aceasta.

Pentru a prevenii aparitia infectiilor urinare, este recomandat consumul zilnic a doi litri de lichide (preferabil apa plata), un regim alimentar bazat pe legume si fructe, evitarea frigului si a umezelii excesive si purtarea de imbracaminte adecvata.

Remedii fitoterapeutice pentru infectiile urinare

Tratamentul naturist al infectiilor de tract urinar se bazeaza pe administrarea remediilor din plante medicinale. Pe langa acestea, cresterea diurezei si baile calde de sezut sunt de un real ajutor. Sa vedem cateva dintre remediile naturiste utilizate in terapia infectiilor urinare:

– uleiurile volatile cu actiune antibacteriana certa: ulei de cimbru (cate 2-3 picaturi de 3 ori pe zi intr-o lingurita cu miere), ulei de ienupar, ulei de tee -tree;

– plante cu efect antiinfectios: frunze de afin, merisor, strugurii ursului, cimbru, cimbrisor.

– dezinfectante urinare si antiinflamatorii: muguri de plop, coaja de salcie, afin, mugurii de pin, ienupar;

– plante diuretice: pir, coada calului, cozi de cirese, matase de porumb, zamosita. Acestea se pot administra fie ca macerate, incalzite, fie sub forma de pulbere tinute sublingual si apoi inghitite cu apa plata. Mai sunt disponibile sub forma de extracte alcoolice, in proportiile stabilite de medicul fitoterapeut.

Sa nu uitam, insa, ca orice infectie urinara trebuie tratata la medic, pentru a evita eventualele complicatii ce pot aparea prin tratamentul inadecvat al acestei afectiuni.

Bibliografie :

Plante de leac pentru tamaduirea sufletului- Dr. Dorin Dragoş.
Istudor Viorica – Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie , vol I (1998) si vol II (2002).

Dr. Violeta Parvu
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie
Centrul Naturist Raphael Medica
tel. 021/233.19.50

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.