Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Zmeura si coacazele negre, benefice in afectiunile renale si reumatism

7 august 2011
Share

Vara este cel mai potrivit sezon pentru o dieta echilibrata si plina de vitamine. Astfel, valoarea alimentara si terapeutica a fructelor estivale este incomensurabila. Ne ajuta sa mentinem nivelul de colesterol in limitele normale, completeaza schema de hidratare a organismului si, pe deasupra, au un gust delicios.

In continuare, va prezentam efectele terapeutice ale zmeurei si coacazelor negre.

Zmeura, bogata in calciu, vitaminele A si C

Zmeura, desi sub aspect energetic nu furnizeaza decat 40 kcal/100g si un aport redus in hidrati de carbon (8 mg) este bogata in calciu, potasiu (170 mg), dar mai putin in fier (1 mg). Avantajul in unele afectiuni este ca nu contine decat urme de sodiu. In schimb, contine vitamina A (circa 7 mg), vitaminele B1 si B2, niacina si vitamina C (300 mg).

Zmeura reprezinta un fruct tonic pentru astenici si copiii in crestere. In trecut, era mult utilizata si in unele preparate farmaceutice. Usor acide, cu proprietati sudorifice, fructele de zmeur sunt utile in afectiuni febrile. Aciditatea usoara le face sa fie recomandate in dispepsii. Este usor laxativa, diuretica, eliminand uratii, fiind adjuvanta in afectiunile renale, reumatism si guta.

Coacazele negre, recomandate in special copiilor si varstnicilor

Coacazul negru aduce un aport de 56 kcal/100 g. Fructele contin calciu (45 mg), foarte putin sodiu (2 mg) dar, in schimb, sunt bogate in potasiu (300 mg), fier si fosfor.

Fructele proaspete contin vitamina A in proportie de 23 mg, dar cantitati mici de vitamina B1 si B2 (aproape 0,05%), iar vitamina C este prezenta in cantitati apreciabile (circa 200 mg). Continutul in kcalorii la 100 g fructe proaspete este de 56, dintre care se resorb sub forma energetica 89%. Coacazele negre sunt bogate in pigmenti antocianici si flavonoide.

Cercetarile au confirmat utilizarile terapeutice ale produselor de coacaz negru (Ribes nigrum). Intern, datorita continutului remarcabil in vitamina C (de aproximativ 3-4 ori mai mare decat lamaile), dar si faptului ca aceasta vitamina este foarte stabila in fructe. Acest lucru probabil datorita prezentei unor inhibitori ai oxidazelor. Coacazele manifesta un efect tonic general, in special prin marirea rezistentei organismului la procesele infectioase si stimularea formarii globulelor rosii, in cresterea ponderala a celor slabi si in formarea oaselor la copii.

Coacazele negre sunt indicate in alimentatia copiilor si varstnicilor, fiind un pretios adjuvant in gerontologie. Se recomanda si in perioada de convalescenta, in urma bolilor infectioase. Efectele tonice, binefacatoare asupra organismului, se manifesta si asupra sistemului nervos, constituind un remediu complementar al altor produse naturale recomandate in surmenajul intelectual, fizic si in astenie.

Previn accidentele vasculare cerebrale

Datorita prezentei rutozidului solubil, fructele de coacaz joaca un rol important in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Pigmentii antocianici prezenti duc la marirea acuitatii vizuale, preparatele pe baza de coacaze fiind foarte utile pentru lucratorii din subteran, aviatori, cosmonauti, scafandri, speologi etc. Diureza crescuta produsa de coacaze este insotita si de eliminarea accidului uric, recomandandu-se pentru afectiunile renale (in special in litiaze), dar si in guta sau reumatism.

Coacazele sunt utile si in tusea de diverse etiologii, raguseala si angina. Datorita efectelor sudorifice, coacazele constituie un bun remediu in afectiunile febrile, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

Sub ce forma se pot consuma coacazele?

  • Mancate ca fructe proaspete sau baute sub forma de suc obtinut prin presare sau la mixer;
  • Infuzie din fructe uscate, 2 lingurite la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, cu fructe cu tot;
  • Siropul, cu efecte favorabile, se prepara din 250 g fructe la 1 litru de apa, fierte la foc domol, pana cand intreaga cantitate de lichid scade la jumatate. Se adauga zahar (64 g) si se fierb din nou pana la dizolvarea acestuia. Se ia o lingura la fiecare 2 ore;
  • Cidrul de coacaze (unii il numesc incorect „vin de coacaze”) este un adevarat medicament. Pentru a avea efectul scontat, se vor consuma cate 100 ml inainte de mesele principale. Cidrul de coacaze este considerat si afrodiziac. Nu este recomandat copiilor si adolescentilor;
  • O alta metoda pe care o recomand pentru toate siropurile de fructe este metoda prin preparare la rece. In acest scop, sucului rezultat de la fructele zemoase (obtinut prin presare sau mixare) i se adauga peste 65% zahar pentru a obtine un sirop suprasaturat de zahar (aceasta se recunoaste cand dupa 2-3 zile de contact cu zaharul, agitand flaconul de preparare de 2-3 ori pe zi, pe fundul sticlei a ramas un strat de 1 cm de zahar nedizolvat). In cazul in care aveti miere, o recomand in mod special in locul zaharului rafinat. In acest caz, la 200-250 ml suc de fructe se vor adauga 750-800 g miere pentru a nu fermenta. In cazul prepararii siropului cu zahar suprasaturat la rece, pierderea de vitamina C si a celorlalte elemente biotice este dupa un an de circa 15%, iar dupa doi ani de pastrare, de 70%.

Frunzele de coacaz ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale

In incheiere doresc sa adaug ca frunzele de coacaz constituie o materie prima importanta pentru fitoterapie, au actiune hipotensiva, fiind recomandate si in ateroscleroza. Proprietatiile diuretice ale preparatelor pe baza de frunze de coacaz sunt dublate de cele de eliminare masiva a uratilor si a acidului uric. Se recomanda in cure de lunga durata, pana la 6 luni, sub forma de infuzie (2 lingurite de frunze la 1 cana cu apa, consumandu-se 3 cani inainte de mese), in special de cei care sufera de litiaza urica, reumatism si artrita.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.