Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Durerile menstruale, tratate prin metode fitoterapeutice

4 iunie 2007
Share

Majoritatea femeilor se confrunta, ocazional, cu dureri menstruale mai mult sau mai putin intense. Pentru unele dintre acestea, afectiunea poate fi atat de severa incat le afecteaza activitatea. Va prezentam in continuare cateva solutii pentru a lupta cu dismenoreea.

Dismenorea are ca simptom principal durerea localizata in zona inferioara a abdomenului sau in regiunea lombara, ce apare in ziua menstruatiei sau cu cateva zile inainte de declansarea ciclului menstrual. Durerea poate fi adeseori insotita si de alte simptome (nervozitate, migrene, astenii). In unele cazuri, dismenoreea poate fi severa, durerea fiind insotita de paloarea fetei, racirea extremitatilor, eventuala greata si voma, diaree, cefalee, palpitatii, dureri musculare si articulare, depresie, iritabilitate, insomnie.

 

Tipuri de dismenoree

Dismenoreea poate fi:

1. Primara – determinata de contractiile uterine normale, dar mai puternice si mai frecvente, controlate hormonal, care apar in lipsa unor modificari patologice, posibil de la prima menstruatie. Aceasta poate fi cauzata si de cresterea nivelului de prostaglandine si hipoxie (oxigenarea deficitara a muschilor uterini).

2. Secundara – apare ca o consecinta a unor boli ale uterului (endometrioza, fibrom uterin, stenoza colului uterin, anomalii congeniatale) sau ale trompelor uterine, unor tulburari endocrine, disfunctii ale ovarelor, infectii pelvine, dispozitive contraceptive intrauterine, precum si ale unor factori mentali.

Daca suferiti de dismenoree se recomanda sa evitati eforturile fizice exagerate si statul prelungit in picioare.

 

Dietoterapia in cazul durerilor menstruale

In cazul in care suferiti de tulburari menstruale trebuie sa evitati ceaiul, cafeaua, condimentele si bauturile alcoolice. Pentru ameliorarea simptomelor se recomnada sucurile de legume: de morcovi (300 g), spanac (100 g), patrunjel (50 g), sfecla rosie (100 g), castraveti (100 g), telina (50 g). Acestea pot fi baute simple sau in asocieri: morcov, sfecla si spanac; morcov si patrunjel (sau ridichi); morcov si mere; morcov, telina si spanac. O alternativa este si cura cu grau incoltit: 3-6 linguri/zi, timp de 3-12 luni. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de analgezice, antiinflamatorii, preparate de calciu, magneziu si vitamine.

 

Tratamentul fitoterapeutic al durerilor menstruale

  • Coada-soricelului sau traista-ciobanului este indicata bolnavelor cu flux menstrual abundent si dureri in timpul ciclului. Se administreaza sub forma de infuzie preparata din 1 lingura de planta la o cana cu apa. Se consuma 2-3 cani pe zi.
  • Coada-racului regleaza fluxul abundent si calmeaza durerile. Se foloseste sub forma de infuzie sau decoct (2 linguri de planta la 1 l de apa) care se bea de-a lungul unei zile.
  • Florile de musetel se folosesc tot sub forma de infuzie, din 2 lingurite de planta la o cana apa, 1-2 cani pe zi, pentru calmarea durerilor de ciclu.
  • Salvia regleaza ciclul menstrual si combate durerile. Se foloseste infuzia din o lingurita de frunze la o cana de apa si se consuma 2-3 cani pe zi.
  • Conurile de hamei se folosesc in cazurile de migrene si tulburari nervoase care insotesc dismenoreea. Se administreaza ca infuzie, preparata din 15 grame conuri la un litru de apa; se beau 2 cani pe zi.
  • Florile de galbenele sunt indicate pentru calmarea durerilor si reglarea ciclului menstrual. Se administreaza sub forma de infuzie (2 lingurite de planta la 1 cana de apa) din care se bea 1 cana pe zi sau sub forma de tinctura, 30 de picaturi de 2-3 ori pe zi, dizolvate in apa.
  • Urzica-moarta galbena se foloseste sub forma de infuzie (1 lingurita de planta la 500 ml de apa), care se bea de-a lungul unei zile.

Tulburarile hormonale care apar cu 2-3 zile inainte de ciclu, cauzate de sindromul premenstrual (cu dureri ovariene si mamare, iritabilitate psihica), insotite de menstre neregulate, pot fi combatute cu frunze de zmeur, foarte bogate in fitohormoni. Tratamentul se face cu pulbere de frunze uscate (de 3-4 ori/zi cate o lingurita, sublingual, apoi se inghite) sau infuzie, in cure de 3-4 saptamani cu pauza de 7 zile. Se poate folosi, de asemenea, si gemoterapia, cu extract din mladite de zmeur (Rubus idaeus MG=D1), cate 1-2 ml (dizolvate in apa) dimineata si seara, inainte cu o saptamana si in timpul ciclului menstrual.

Daca aveti crampe menstruale este recomandat cimbrul (perna cu cimbru, calda, pe bazin) sau tinctura de cretisoara, cate 30 de picaturi de 2-3 ori pe zi (dizolvate in apa), cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. Efecte benefice mai au si: uleiul volatil de anason verde, musetel, rozmarin, ienupar, salvie; baia, compresele sau perna calda cu musetel; cataplasmele calde cu frunze de varza aplicate pe partea inferioara a abdomenului.

 

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul medical Amadeus

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.