Revista care te menține sănătos

Nutriție

Condimentele, binefacerile naturii

1 octombrie 2007
Share

Piperul, cuisoarele sau rozmarinul reprezinta la prima vedere doar numele unor banale condimente. Insa, aceste plante si produse aromatice ofera, pe langa gust si aroma, si un plus de sanatate si vitalitate organismului.

Privite ca ansamblu, condimentele si plantele aromatice reprezinta o metoda relativ noua de intretinere si imbunatatire a sanatatii. Fiecare in parte are proprietati terapeutice deosebite, ce le ofera statutul de adevarate medicamente naturale. Nu ofera doar gust mancarurilor la care sunt folosite, ci ajuta organismul sa se apere si sa lupte impotriva diverselor boli.

Cimbrul combate tusea

Cimbrul, planta originara din tarile mediteraneene, atrage atentia prin proprietatile sale antiseptice, calmante si astringente. Raspandirea lui este din ce in ce mai mare datorita faptului ca ajuta la vindecarea tusei convulsive, stimuleaza buna functionare a ficatului si are capacitatea de a cicatriza ranile prin aplicarea lui sub forma de infuzie.

Diversele forme de utilizare a cimbrului prezinta anumite caracteristici ce fac din cimbru un adevarat remediu natural. Fie ca este consumat ca extract alcoolic (preparat din 10-15 linguri de cimbru si aproximativ 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade), fie macerat la rece (in apa), cimbrul reuseste sa devina un medicament de neinlocuit pentru adeptii remediilor naturiste. Atentie! In exces, cimbrul poate provoca hipertensiune si tulburari gastrointestinale.

Piperul negru, cel mai cunoscut condiment

Piperul negru, cel mai cunoscut si utilizat condiment din lume, ajuta la digestie avand un rol important in combaterea balonarilor. Un bun remediu pentru stimularea metabolismului, piperul are datorita gustului sau iute si proprietati antiseptice, ajutand la tratarea anumitor afectiuni inflamatorii. Iarna, piperul ajuta in lupta impotriva virusurilor ce provoaca gripa sau raceli serioase. Numit in Antichitate si „aurul negru” (fiind folosit uneori ca moneda de schimb), piperul este utilizat astazi si sub forma de ulei pentru imbunatatirea circulatiei sangvine. Efectul de incalzire pe care il provoaca organismului este remarcat si in cazul actiunii acestuia sub forma de analgezic si rubefiant.

Persoanele cu probleme digestive sau renale trebuie sa limiteze consumul de piper, deoarece poate produce iritatii ale zonelor cu probleme.

Cuisoarele, un aliat in lupta cu raceala

Cuisoarele, cunoscute inca din Antichitate pentru proprietatile lor antiseptice, au devenit renumite si datorita folosirii lor in tratarea disfunctiilor biliare si in lupta cu racelile si gripa. Recunoscute de chinezi ca produse ce induc o senzatie de caldura in stomac, cuisoarele stopeaza starea de voma si sughit, actionand, sub forma de ulei volatil, si in cazul indigestiilor, astmului sau impotentei. Pe langa aceste intrebuintari, cuisoarele pot fi utilizate sub forma de infuzie sau mestecate pentru a combate durerile de dinti si a trata anumite afectiuni ale cavitatii bucale.

Coriandrul, un bun calmant

Originar din Asia, coriandrul ajuta la eliminarea gazelor din stomac, combate oboseala si ajuta la tratarea afectiunilor gastrointestinale. Folosit in compozitia ceaiurilor gastrice, acest condiment poate fi utilizat si in cazul colicilor, fiind un bun calmant al durerilor. In ceea ce priveste actiunea curativa pe care o are asupra organismului, corinadrul poate fi utilizat si sub forma de suc proaspat, ajutand la scaderea febrei, tratarea alergiilor si a eruptiilor cutanate. Sub forma de seminte, acest condiment poate inlatura starile de voma, regland tulburarile de digestie. Folosit cu regularitate, intareste memoria si sporeste puterea de concentrare.

Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Laura-Margareta Bara
Consultant nutritie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.