Revista care te menține sănătos

Nutriție

Curatenia de primavara in farfurie

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
10 aprilie 2023
Share
Curatenia de primavara in farfurie

Putem spune, fara sa gresim, ca iarna calendaristica ce tocmai s-a incheiat a fost un fel de primavara mai racoroasa. Chiar de la inceputul lui februarie am putut sa ne delectam cu buchetele de ghiocei. Numai ca, din pacate sau din fericire, omul nu isi mai regleaza ca in trecut aportul de alimente in raport cu activitatea ori cu temperatura din termometre.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Noi am stiut ca trebuie sa fie iarna, asa ca am pus in farfurie alimente de iarna (sarmale, piftie, mezeluri grase) si am uitat de vegetale (chiar daca ele nu lipsesc indiferent de anotimp din rafturile marilor magazine). Pentru cei care nu au facut-o inca, e cazul sa inceapa curatenia de primavara in farfurie. Caloriile multe ne-ar fi fost utile daca am fi muncit zi-lumina in frig, zapada si vant. Omul modern nu mai face asta nici cand clima este aspra, deci cu atat mai putin ne este folositor excesul caloric atunci cand iarna nu mai e iarna.

Primul pas: renuntarea la mezeluri

In consecinta, goliti farfuria si frigiderul de alimente dense caloric si sarace nutritional. Primele care trebuie sa dispara sunt mezelurile. De casa sau cumparate, trebuie consumate rar, ocazional si in cantitate mai mult decat moderata. Apoi, trebuie sa regandim felurile de mancare pe care le gatim. Rantasurile, prajelile, mai ales daca folosim untura si ulei in exces nu sunt sanatoase nici macar pentru cei lipsiti de probleme digestive. Optati pentru metode de tratament termic mai „usor”: fierberea, „trasul” la tigaie cu o cantitate infima de ulei, oparirea, tratamentul termic cu aburi.

Continuati cu salate si fructe

In cazul supelor si al mancarurilor, adaugati grasime sub forma de uleiuri vegetale, mai ales si doar dupa ce ati stins focul. In felul acesta, grasimile din ulei nu risca sa se degradeze si sa devina toxice si iritante. Daca nu aveti timp sa gatiti, nu e nicio problema: spuneti un NU hotarat sosurile grele si un DA categoric salatelor asezonate cu o lingurita de ulei presat la rece in care puteti adauga, dupa gust, ingrediente proteice „light”: tofu, carne slaba de peste, branza, ou. Mai mult ca sigur ca cititorii nostri s-au plictisit deja de recomandarile care se refera la salate.

inainte-de-paragraful-Dar-nu-uitati-ca-epidemia-de-gripa....

Dar nu uitati ca epidemia de gripa inca nu s-a incheiat si aparatul nostru imunitar are nevoie de „incurajari” nutritionale care vin indeosebi din lumea vegetala. Tot din acest motiv, ca si din cel al evitarii adaosului exagerat de calorii, va recomandam sa lasati dulciurile mai consistente, care sunt consumate pe parcursul iernii, si sa compuneti desertul din fructe diverse. Uneori, un smoothie din aceste fructe poate fi o schimbare interesanta care sa va rasfete in mod sanatos papilele gustative. Deci, adaugati in spatiul ramas liber in frigider cat mai multe citrice, banane, mere, fructe tropicale (mango, papaya, kaki, fructul pasiunii sau maracuja, litchi etc.).

Verdeturile de primavara, izvor de sanatate

Sfatul specialistului

Sa nu uitam ca pentru cei mai multi iarna a adus kilograme in plus. Ca au fost sarbatori, ca nu s-au observat „colaceii” pe sub garderoba specifica… nu are sens sa ne facem acum procese de constiinta. Trebuie sa avem grija sa scapam de aceste kilograme urgent. Un aliat in acest sens vor fi legumele proaspete locale, care incep deja sa apara, de tipul lobodei, steviei, spanacului, cepei verzi etc. Sunt hipocalorice si pline de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Asa ca adaugati-le in farfurie si mancati fara regrete: sunt si gustoase, si sanatoase. Spor la curatenie!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.