Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente bogate in vitamina D

2 iunie 2016
Share

Vitamina D este o vitamina solubila in grasime, esentiala pentru absorbtia corecta a calciului in tractul digestiv, care ajuta la mentinerea nivelurilor de calciu si fosfat din sange. Deficitul de vitamina D poate duce la rahitism la copii si la osteoporoza la adulti.

 

Organismul produce vitamina D doar atunci cand ne expunem la soare. Sunt necesare doar cateva minute de expunere in fiecare zi pentru a obtine necesarul de vitamina D. Daca locuiti intr-o zona foarte rece in timpul iernii, nu veti beneficia de suficienta vitamina D din expunerea la soare, timp de cateva luni pe an. Specialistii recomanda un aport zilnic de 600 de UI (unitati internationale). Iata cateva alimente care contin vitamina D.

Ciupercile Maitake

Sunt o sursa delicioasa de vitamina D, cu putine calorii. Contin, de asemenea, potasiu si multe vitamine din complexul B. O cana de ciuperci Maitake taiate cubulete are mai mult de 700 de UI de vitamina D. Dincolo de faptul ca sunt foarte nutritive, ciupercile Maitake mai au si alte beneficii pentru sanatate.

Halibutul, pastravul si tonul

Halibutul este o specie de peste cu un continut ridicat de vitamina D, aproximativ 200 UI la o portie de 85 g de peste. Halibutul este, de asemenea, bogat in proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu si potasiu. De asemenea, consumul de halibut va ofera acizii grasi esentiali Omega-3 necesari. Pastravul este o alta sursa buna de vitamina D. 85 g de pastrav contin aproximativ 650 UI de vitamina D. Pastravul este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine, vitamine din complexul B si minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D si este o sursa buna de acizi grasi Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu si zinc.

Ciupercile Portobello

Contin o cantitate mica de vitamina D, insa cele cultivate cu expunere suplimentara la razele ultraviolete sunt mai bogate in aceasta vitamina. O ciuperca Portobello expusa razelor UV are aproximativ 375 UI de vitamina D. Totodata, acest tip de ciuperca este o excelenta sursa de seleniu, potasiu si vitamine din complexul B.

Somonulalimente vit D result

Uleiul de peste contine vitamina D. Pestele gras, cum este somonul, reprezinta o sursa buna de vitamina D. 85 g de somon roz proaspat au 370 UI de vitamina D, in timp ce 85 g de somon conservat au aproape 800 UI. Somonul este si o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si proteine. Nu va ganditi ca ingrasa – 170 g de somon au aproximativ 200 de calorii.

Cerealele fortificate

De obicei, cerealele sunt imbogatite cu vitamine si minerale, astfel incat o cana de cereale contine aproximativ 100 UI de vitamina D. Cerealele integralele sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamine si minerale, plus fibre.

Laptele

Nu este in mod natural o sursa de vitamina D, de aceea este necesar sa fie imbogatit cu aceasta vitamina. O cana de lapte are aproximativ 125 UI de vitamina D, laptele continand si calciu, potasiu si proteine. Si laptele de soia si de migdale este, de obicei, fortificat cu vitamina D si calciu. Aceste alternative pot fi utilizate adesea in locul laptelui de vaca.

Ouale

Vitamina D se gaseste in galbenus. Un galbenus are aproximativ 40 UI de vitamina D. Ouale contin si proteine si luteina. Un ou are aproximativ 70 de calorii.

Vitamina D este disponibila si sub forma de supliment alimentar, singura sau in combinatie cu alte vitamine. Suplimentele de calciu contin, de obicei, si vitamina D. Suplimentele de vitamina D sunt, in general, sigure, insa trebuie luate la indicatia medicului. In cantitati mari, vitamina D poate deveni toxica in timp.

Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.