Revista care te menține sănătos

Nutriție

Semintele de psyllium mentin silueta si digestia sanatoasa

23 martie 2023
Share

In ultimii ani, una dintre descoperirile nutritiei moderne a fost samanta de psyllium. Provenind de la o planta mediteraneeana, din familia plantaginaceelor, psyllium a fost folosit de ceva vreme pentru obtinerea de mucilagii, datorita fibrelor solubile pe care le contine.

Ca si inul sau ovazul, semintele de psyllium (indeosebi in straturile exterioare, numite oarecum impropriu si „coaja”) sunt bogate in fibre care, in contact cu apa, se „topesc” si formeaza un gel. Pe langa eventuala utilizare in industria alimentara, gelul (mucilagiul) dat de fibrele din psyllium are efecte pozitive asupra sanatatii.
In primul rand, mucilagiile sunt laxative, grabind tranzitul intestinal si favorizand eliminarea materiilor fecale. Iata care sunt beneficiile acestora pentru sanatate.

Semintele de psyllium ofera senzatia de satietate

Psyllium contine de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pana de curand pentru continutul bogat in fibre. 100 g psyllium contin 71 g fibre solubile, iar aceeasi cantitate de ovaz are in compozitie doar 5 g fibre solubile. Astfel, ofera senzatia de satietate, regland si tranzitul intestinal. Numeroase studii au aratat ca indicele de masa corporala al celor care au consumat psyllium s-a diminuat in timp.

Fibrele din psyllium au efect laxativ

Mecanismul este foarte simplu: ele cresc volumul reziduurilor din intestine, astfel incat peretele colonic este destins si stimulat sa se contracte in mod adecvat. In acest fel, coeficientul de utilizare digestiva a nutrientilor scade. Acestia nu au timp sa se digere si sa se absoarba, consumatorul reusind sa „scape” de o parte din caloriile ingerate. Desigur, este o actiune pe care multi dintre cei care se lupta cu kilogramele in plus si-o doresc din toata inima.

Este important de retinut faptul ca fibrele de psyllium favorizeaza dezvoltarea unei flore sanatoase, de fermentatie, in intestinul terminal. Alaturi de efectul laxativ, conduc la o buna profilaxie a cancerelor colo-rectale.

Semintele de psyllium ajuta la scaderea colesterolului „rau”

Semintele de psyllium mentin silueta si digestia sanatoasaUn alt efect valorificat al fibrelor de psyllium este legat de cele anterioare, si consta in chelarea (legarea) colesterolului, favorizand eliminarea lui in scaun. Este vorba atat despre colesterolul alimentar, cat si despre colesterolul din sarurile biliare, deci din mediul intern, care ajunge in intestin. Organismul reuseste astfel sa elimine o parte din colesterol in mod natural, fara a fi nevoie sa se apeleze la medicamente puternice care au diferite efecte adverse. Astfel, fibrele de psyllium contribuie la scaderea colesterolului „rau” sangvin (LDL-colesterolul) si la reducerea trigliceridelor.

Semintele de psyllium sunt utile in diabet si in normalizarea tensiunii arteriale

Persoanele care au diabet si care adauga in alimentatie tarate de psyllium au o mai buna toleranta la glucoza si o secretie insulinica ameliorata. Astfel, controlul glicemiei este adecvat in timp, fapt dovedit prin masurarea hemoglobinei glicozilate. Alte studii au indicat o actiune hipotensiva a fibrelor de psyllium. Desi multe dintre efectele sale se intalnesc si in cazul administrarii altor produse cu fibre solubile, actiunea de normalizare a tensiunii arteriale ii este strict specifica. Toate efectele mentionate anterior sunt prezente atat la adulti, cat si la copii, fara a exista alte efecte colaterale sau adverse.

Beti multa apa!

Un singur lucru trebuie subliniat: fibrele din psyllium au nevoie de apa pentru a se hidrata si pentru a rezulta mucilagiile cu efect functional in intestin. Deci, ori de cate ori consumati psyllium, acestea trebuie insotite de o cantitate corespunzatoare de apa. Dincolo de asta, forma in care ingerati semintele de psyllium nu este in niciun caz restrictiva. Le puteti adauga in preparate culinare cum ar fi sosurile sau cremele, deoarece fibrele solubile nu se denatureaza la tratament termic si nu isi pierd efectele sanogenetice.

Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA – FDA recomanda 5-12 g pe zi de psyllium pentru managementul hipercolesterolemiilor. Studiile recente arata ca alimentele in care s-au introdus si seminte de psyllium conduc, dupa ingestie, la o crestere mai lenta a glicemiei. Efectele sunt superioare chiar si celor care se obtin prin introducerea de tarate de ovaz.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
[email protected]

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.