Revista care te menține sănătos

Nutriție

Beneficii surprinzatoare ale bananelor

27 ianuarie 2015
Share

Nu va veti mai uita la banane cu aceiasi ochi dupa ce veti descoperi beneficiile acestora pentru sanatate si motivele pentru care sa le adaugati in dieta. Bananele lupta impotriva depresiei, ne fac mai isteti, amelioreaza senzatia de greata, protejeaza impotriva cancerului de rinichi, diabetului, osteoporozei si impotriva pierderii vederii.

Bananele ajuta in vindecarea depresiei, datorita nivelului crescut de triptofan, pe care organismul il transforma in serotonina (neurotransmitatorul din creier responsabil cu buna dispozitie). In plus, vitamina B6 va poate ajuta sa dormiti mai bine, iar magneziul relaxeaza muschii. Iata care sunt si celelalte beneficii surprinzatoare ale bananelor.

·         Mentin inima sanatoasa

Bananele sunt bune pentru inima. Contin potasiu, un electrolit ce mentine fluxul electric normal in corp, indispensabil pentru a mentine bataile inimii. De asemenea, nivelul crescut de potasiu si cel scazut de sodiu pot proteja impotriva bolilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala.

·         Digestia si pierderea kilogramelor nedorite

Bananele sunt bogate in fibre, ce contribuie la mentinerea digestiei. O banana poate oferi 10% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Vitamina B6 poate ajuta in impiedicarea aparitiei diabetului zaharat tip 2 si in pierderea kilogramelor nedorite. In general, bananele sunt indicate in curele de slabire, deoarece sunt dulci si satioase, ceea ce ajuta in perioadele in care apetitul este crescut. De asemenea, ajuta la mentinerea normala a nivelului de zahar din sange in timpul exercitiilor fizice.

·         Ajuta vederea

Morcovii se mentin pe locul intai atunci cand vine vorba de imbunatatirea vederii, insa si bananele contribuie aproape la fel de mult. Acestea au in compozitie o cantitate mica, dar semnificativa, de vitamina A, esentiala pentru protejarea ochilor, mentinerea vederii normale si pentru imbunatatirea vederii pe timpul noptii. Vitamina A contine elemente ce conserva membranele de la nivelul ochiului si aduce lumina la nivelul corneei. Asemenea altor fructe, bananele previn degenerescenta maculara, afectiune incurabila, ce incetoseaza vederea centrala.

·         Mentin oasele puternice

Poate ca bananele nu contin atat de mult calciu, insa sunt foarte utile in mentinerea oaselor puternice. S-a demonstrat ca bananele contin din abundenta fructo-oligozaharide. Acestea sunt carbohidrati nedigerabili, ce incurajeaza probioticele si cresc abilitatea organismului de a absorbi calciul.

·         Ar contribui la prevenirea cancerului de rinichi

Unele dovezi sugereaza ca un consum moderat de banane poate proteja impotriva cancerului de rinichi. Un studiu efectuat in 2005, in Suedia, a demonstrat ca femeile care consuma multe fructe si legume, in special banane, isi scad riscul de cancer la rinichi cu pana la 40%. Iar femeile care au consumat 4-6 banane pe saptamana si-au injumatatit acest risc. Bananele pot impiedica aparitia cancerului la rinichi prin elementele antioxidante continute (fenoli).

beneficiile-bananelor-2Sfatul specialistului

Consumate cu moderatie, bananele nu au efecte adverse. Insa, excesul poate declansa aparitia durerilor de cap si a insomniei, din cauza aminoacizilor continuti, ce dilata vasele sangvine, si a triptofanului.

Consumul excesiv de banane poate duce si la hipercalcemie (din cauza continutul crescut de potasiu), ce se manifesta prin slabiciune musculara si ritm cardiac neregulat. De asemenea, o cantitate zilnica mai mare de 500 mg de vitamina B6 poate duce la lezarea nervilor de la nivelul mainilor si picioarelor. Insa, ar trebui sa consumati mii de banane pentru a atinge acest nivel.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.