Revista care te menține sănătos

Nutriție

Afinele: motive să le includeţi în dietă

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
1 august 2022
Share
Exclusiv online
Afinele: motive să le includeţi în dietă

Printre cele mai sănătoase fructe de pe faţa pământului se numără şi fructele de pădure. Bunul lor renume a fost confirmat de un mare număr de studii de specialitate, care au arătat că, pe lângă gustul delicios şi aroma fină, au o acţiune benefică asupra sănătăţii omului.

În rândul fructelor de pădure autohtone se remarcă afinele care, cu bobiţele lor mai mari sau mai mici, sunt adevărate explozii de sănătate. Există afine de grădină, cu boabe uriaşe sau afine sălbatice, adevăratele afine de pădure, cu bobiţe mici şi foarte închise la culoare. Indiferent de soi, sunt, ca şi alte fructe similare, foarte perisabile. De aceea, trebuie profitat de sezon şi consumate în cantitate mare. Iar pentru doritori, e de remarcat că afinele se pot conserva cu mare uşurinţă, atât la congelator, cât şi sub forma unor preparate diverse (compot, gem etc.).

De ce sunt afinele atât de sănătoase?

Nu, nu am descoperit noi, oamenii moderni acest lucru. Ele se folosesc ca plante de leac din Evul Mediu şi drept colorant al ţesăturilor… tot de atunci. Au cam 85 de kilocalorii per suta de grame şi 4 grame de fibre. Nivelul de apă din compoziţie este mare (85%), de aceea sunt excelente pentru hidratare în perioada de vară. De asemenea, ca alte fructe de pădure, au cantităţi enorme de vitamina C, fiind şi de 10 ori mai bogate în această vitamină în comparaţie cu citricele. Se adaugă alţi antioxidanţi, cum ar fi antocianinele şi resveratrolul. Este prezent şi carotenul. Toţi aceşti antioxidanţi conferă beneficii deosebite, printre care unul dovedit ştiinţific, anume ameliorarea vederii. Se pare că şi senzaţia de xeroftalmie (ochi uscat) pe care o au mulţi după lucrul îndelungat la calculator ar beneficia de pe urma antocianinelor din afine. Desigur, nu trebuie uitat că afinele sunt alimente antiinflamatoare, tot datorită nivelului ridicat de antioxidanţi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

afine, beneficii afine, antioxidanti, vitamina c, fructe, fibre, diabet,

Bune pentru inimă şi pentru persoanele cu diabet

Deşi conţin glucide naturale, afinele par a ajuta la controlul glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat tip 2. Mecanismele propuse sunt diverse, de la încetinirea absorbţiei glucidelor până la ameliorarea secreţiei de insulină de către antocianine. Ultimul efect este demonstrat doar la animalele de laborator. Există studii care arată că afinele cresc secreţia de insulină la indivizii cu sindrom metabolic.

Studiile arată efecte pozitive şi pentru aparatul cardiovascular, de la scăderea tensiunii arteriale la efectele anticoagulante datorate vitaminei K din afine şi la modularea fracţiunilor colesterolului plasmatic (creşte colesterolul „bun” şi scade colesterolul „rău”). În fine, există elemente promiţătoare în direcţia efectelor pozitive în cazul colitei ulceroase sau în ameliorarea funcţiilor cognitive, dar aici este prea devreme pentru a face afirmaţii certe.

 6 fructe indicate în caz de diabet

Sfatul specialistului

Oricum ar fi, vă sfătuim să profitaţi de afine şi să le consumaţi cu plăcere. Ele pot fi incluse în deserturi de orice fel, în cerealele de la masă de dimineaţă, în sosuri sau pur şi simplu proaspete, mâncate ca atare. Şi dacă mergeţi în drumeţii montane, împletiţi utilul cu plăcutul şi încercaţi să culegeţi voi afine!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.