Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce nu slabim. Greseli pe care le facem in dieta

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
2 august 2019
Share

E greu sa scapi de kilogramele in plus, mai ales cand acestea se aduna si ne apucam de dieta abia cand sunt cu 5-10 sau mai multe fata de greutatea normala pentru inaltimea si varsta noastra. Indiferent ce spun unii ori altii, orice dieta impune unele sacrificii si trebuie sa fim cu adevarat motivati sa le facem.

Pierderea kilogramelor nedorite necesita mai mult decat consumul alimentelor indicate in dieta si efectuarea exercitiilor fizice. Daca vreti sa va cresteti sansele succesului pe termen lung, trebuie sa modificati si comportamentul vizavi de mese si de activitatea fizica. De aceea, este si mai important sa ne maximizam rezultatele si sa nu facem greseli in dieta de slabire care sa duca la o greutate stagnanta.

Renuntati prea usor! Trebuie sa perseverati!

O prima eroare este legata de componenta psihologica implicata in acest demers. In general, prima perioada de dieta duce la o pierdere substantiala in greutate. Practic, se pierd fara probleme doua-trei kilograme, fara sa ne chinuim prea mult. Pierderea se datoreaza prea putin topirii tesutului adipos, care este mai „lenes” si se mobilizeaza greu, si mult mai mult apei, mineralelor si proteinelor musculare. Nu este ideal, dar se intampla, avand o consecinta majora pozitiva: ne incurajeaza sa nu renuntam. Ulterior insa, pierderea in greutate va fi din ce in ce mai lenta, ajungandu-se, chiar, la o stagnare, in ciuda restrictiilor calorice si a eforturilor fizice ridicate. E normal − in acest caz, nu e vorba de vreo greseala, tesutul adipos opune rezistenta, dar nu pentru mult timp.

Numeroase persoane ajunse in aceasta etapa se simt descurajate si fie renunta, fie dau vina pe dieta pe care o tin si incearca sa o schimbe. Cand, de fapt, singurul lucru care ar trebui facut este sa persevereze, pentru ca rezultatele vor aparea curand. Nu va descurajati si nu dati vina pe dumneavoastra, pe dieta sau pe cel care v-a prescris-o. Acesta este cursul firesc al pierderilor in greutate.

Va infometati! Trebuie sa fiti echilibrati!

O alta greseala este „postul compensator”. Despre ce este vorba: suntem oameni si nu putem rezista intotdeauna tentatiilor. De exemplu, „calcam stramb” la o masa in familie, savurand o felie de tort, in weekend iesim afara cu copiii si ne infruptam dintr-o inghetata uriasa… se intampla! Ca sa compensam, a doua zi nu mai mancam nimic. Poate si in ziua urmatoare ne rezumam la 200-300 de calorii.

Ei bine, organismul este o structura complicata, ce nu functioneaza ca un registru contabil in care intra si ies caloriile. Ca atare, un astfel de comportament il va dezechilibra, acesta se va adapta sa se multumeasca cu extrem de putin si cand vom reveni la 1.000-1.300 de calorii, cat mancam in dieta, nu numai ca nu vom mai slabi, ci este posibil sa observam ca am mai si pus un kilogram. Morala? Daca ati gresit, mancati ceva mai putin in zilele urmatoare, dar nu va infometati. Reduceti cu 100-150 de calorii aportul, atat.

Sariti peste mese! Trebuie sa va faceti un program!

In fine, o mare problema o reprezinta nerespectarea orarului de mese. Trebuie sa mancati putin si des, suntem siguri ca asa vi s-a spus. Dar cu totii ducem o viata extrem de agitata si suntem ocupati. Uneori, nu putem manca tot la trei-patru ore. Desi trebuie. Studiile au aratat ca este foarte important sa indeplinim aceasta cerinta. Nu este acelasi lucru daca mancam 1.300 de calorii la o singura masa sau daca le raspandim in trei mese principale si doua gustari mici.

Mancatul rar duce la cresterea masei de tesut adipos in detrimentul masei musculare, tocmai pentru ca metabolismul va distruge aminoacizi din muschi in perioadele de foame, pentru a mentine glicemia (pentru procesele de gluconeogeneza). Pierderile de masa musculara sunt complet nedorite. De aceea, va trebui sa respectati succesiunea meselor in mod corect.

Nu va infometati! Privarea de hrana afecteaza intreaga viata, desi n-ati zice. Pe termen lung, distruge organismul, afecteaza capacitatea de concentrare, produce tulburari ale somnului etc. Cu alte cuvinte, infometarea nu are doar efecte asupra sanatatii fizice, ci si asupra mentalului si emotionalului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.